Életmód

Éltető Aranytej

eleteto aranytej

Sokat hallani, hogy kurkuma a legjobb gyógyhatású étel a szervezet számára. Indiából ered, de évezredek óta használják a különböző kontinenseken gyógyászati célra. Én rengeteget használom főzéshez, ezúttal azonban a kedvenc téli ital receptemet szeretnék megosztani veletek.

Az kurkuma hatásai:

A belső szervekre, a gerincre, és az ízületekre is jó hatással van. Segít az egészség megőrzésében, vértisztító, tisztítja a bőrt, jótékonyan hat a szaporító szervekre, egyensúlyba hozza a vércukor szintet és a gyógyszerek által sérült idegek helyreállításában is sokat tehet.  Természetes antibiotikum.

Ha a kurkumát belsőleg használjuk, akkor főzni érdemes, hiszen ekkor jönnek ki a fontos hatóanyagai. Használhatod fűszerként zöldségekhez, levesekhez, de egyik legjobb felhasználási módja az Aranytej, amit napi szinten ihatsz – pl. kávé helyett.

Az AranyTej hatásai:

A kurkumából készült AranyTej segít az ízületi merevség legyőzésében, hiszen egy nagyszerű kenőanyagként működik a szervezet számára. Szó szerint éltető, ugyanis nemcsak a rugalmasság visszanyerésében segít, de a rendszeres fogyasztása, de a vitalitáshoz is hozzáad, hiszen a kurkuma élénkítő hatással is bír.

Az AranyTej sokat segített már azoknak, akiknek ízületeik a jóga gyakorlás kezdetekor sokat reccsennek vagy roppannak, vagy fáj a térdük és nehéz könnyű ülésben ülniük. Így ízületi gyulladás esetén különösen ajánlatos a fogyasztása.

Az eredeti receptben ugyan nem áll, de az AranyTejhez és a kurkumához a főzés során érdemes használnod a feketeborsot.

Miért használjunk a kurkumához fekete borsot?

Az emberi test nehezen szívja fel a kurkumint (a kurkuma sárga színét adó vegyületet, amiben sok fontos hatóanyag található) a fekete bors pedig segíti, meggyorsítja ezt a felszívódást– így ha csak egy picit is – mindenképpen érdemes hozzá adnunk egy kis borsot a melengető italunkhoz. De nem a legvégén.

 Az Aranytej amúgy a nők legjobb barátja, hiszen fontos hatóanyagokat tartalmaz, így 28 éves kor fölött ajánlott a rendszeres fogyasztása, és segít a szépség megőrzésében is. Ha másért nem, ezért is igyad rendszeresen! 🙂

Lássuk hát az Aranytej receptet, ahogy én készítem:

Hozzávalók:

  • 1/8 teáskanál kurkuma
  • 1/2 csésze víz
  • 1 csésze tej – én növényi tejet használok rizs, zab, mandula
  • 2 teáskanál mandula olaj
  • egy kis bors

Ízesítésre:

  • méz vagy juharszirup (opcionális – én nem szoktam használni, a növényi tej édeskés íze nekem bőven elég)
  • kardamom – egyik kedvenc fűszerem – teszek bele rendesen
  • vagy ha az előbbi nincs otthon, fahéjjal ízesítem

Elkészítése:

Főzd a kurkumát (egy kis borssal együtt) a vízben kb. 5-8 percig alacsony lángon, hogy paszta keletkezzen belőle. (Amennyiben szükséges, még adj hozzá egy kis vizet.) Közben tedd fel a tejet melegedni, és add hozzá a mandula olajat. Ne hagyd, hogy felforrjon teljesen. Majd keverd össze a kettőt, ízesítsd, és fogyaszd melegen. 🙂

De következzen az eredeti recept, Yogi Bhajantól:

Eredeti recept:

Arányok:

  • 1 rész kurkuma
  • 4 rész víz

Az elkészítés két részből áll:

  • Készítsd el a kurkuma pasztát, ¼ kurkuma port adagolj ½ csésze tiszta vízhez, forrald fel egy lábosban, amíg paszta nem keletkezik belőle. A maradék pasztát aztán 40 napig a hűtőben is tárolhatod egy üvegben, és újból felhasználhatod.
  • Miután a paszta kész, naponta egyszer 40 napig bármikor, amikor egy csésze Aranytejet innál: Keverj össze 1 csésze házi tejet (kiegészítés: nyers tej van az eredeti receptben, vegánoknak növényi tej ajánlott), 1 teáskanál mandula olajat, ¼ kiskanál kurkuma pasztát, és némi mézet, ha szeretnéd még ízesíteni. Kevergesd alacsony hőmérsékleten, amíg éppen fel nem forr. A két részt aztán tumixgépben is összekeverheted, hogy szép, habos italt kapjál. Szórd meg egy kis fahéjjal.

(forrás: Yogi Bhajan / The Ancient Art of Self Healing)  

kurkumas aranytej

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply