Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Online programok Programok

Hétköznapi függőségek – Barátok vagy ellenségek?

A jógában a szabadság megélése, önmagunk felszabadítása központi téma, és e kérdést igen sok felől közelíthetjük meg. Beszélhetünk pl. a lélek szabadságáról, az elme felszabadításáról (amikor egyre kevésbé korlátoznak a régi hitrendszereink és nem engedjük, hogy az elme irányítson), és egy általánosan megélt öröm és szabadság érzésről is.

Ha viszont a sóvárgás démona hatja át a mindennapjainkat, akkor igen nehéz a szabadság érzetét fenntartani. Legyen sóvárgásunk tárgya akár a telefonunk és a közösségi média csekkolása – amihez gyakran 5 percenként nyúlunk, egy újabb kávé – persze csakis önkényezetésünk céljából, egy újabb cigi – hogy végre „friss levegőhöz jussunk és kieresszük a gőzt”,  egy kis csoki – mert megérdemeljük, ahogy tegnap is, esetleg 1-2-3 pohár bor – csak azért mert így jobb hangulatban telik az este, vagy akár maga a kapcsolatunk  – mert hát ugye minek lennénk egyedül, társas lények vagyunk.

Elgondolkodtál már azon, hogy mennyire hatja át a mindennapjaidat a sóvárgás démona? Ilyenkor semmi más nem fontosabb, csak hogy kielégítsük végre vágyunkat. De amint kielégítjük, rövid idő után ugyanaz a kielégületlenség hatja át testünket, lelkünket. Ez egy ördögi kör. És úgy hívják, függőség. Hétköznapi, apró-cseprő függőség.

Be kell vallani, igen sokan függők vagyunk. Szinte mindenki függ valamitől. Amíg nem tanultam mélyebben erről a kundalini jógában, nem is voltam tudatában. Aztán rájöttem: nem kell, hogy függőségünk tárgya külső tényező legyen. Az is lehet, hogy egy-egy gondolat formától függünk, vagy az önostorozástól, az önmarcangolástól vagy éppen a negatív gondolatoktól. Persze függhetünk bizonyos szerektől, vagy a mai modern technikától is. Mennyi féle dolog lehet függőségünk tárgya!

Alapjában véve az „ártalmatlan” apró kis függőségeinkkel nem is lenne baj, ha valahol mélyen, nem éreznénk mindettől rosszul magunknak. De érezzük, hogy nem vagyunk szabadok, hogy valami gúzsba köt, lehúz és megfojt. Miután kielégítjük vágyainkat, pedig még nagyobb önostorozásban kezdünk, és sokszor csak fokozzuk szégyenérzetünk.

Hogy miért írok neked most minderről?

Van egy kedves tanártársam, Kormos Évi,  akivel már több tréning óta tanulunk együtt tanáromtól. Lenyűgöz az ő tisztasága, őszintesége és hitelessége, mint tanár, és az is, hogy mennyire szívmelengetően tudja megosztani a kundalini jóga tanításait személyes történeteivel fűszerezve. Ő a saját függőségét felismerve az elmúlt években nagyon sokat tanult a függőség témájáról (különböző függőség specifikus kundalini jóga tréningeket végzett), és már egy ideje tart olyan zárt csoportokat is, ahol a résztvevők ránézhetnek, elmélyedhetnek függőségük tárgyában és feloldhatják azt.

Felkértem őt, hogy tartson egy online programot, és ossza meg tudását és tapasztalatát erről az igen sokunkat érintő témáról. Így a következő online programot ő fogja vezetni, aminek témája a Hétköznapi függőségeink. Én már alig várom, hogy elkezdődjön, mert tudom, hogy biztos sok felismerésre tehetek szert belőle!

Te tudod, hogy mi a Te függőséged? Velünk tartasz, hogy megtudd, megvizsgáld, feloldd és egy szabadabb életet élj Te is?

Itt tudsz további információkat szerezni a programról.

Csodás napokat kívánok Neked!

Szeretettel,

Fotó: Liszi Renáta, Yoga Art Foto

You Might Also Like

No Comments

Leave a Replyshares