Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Interjúk

Interjú Mirabai Ceiba-val (1.rész)

A gyönyörű, lelket melengető mantrazenék, melyekben különböző kultúrák és hagyományok lágy hangzásai egyesülnek békességet és emelkedést hoznak mindennapjainkba  – ez jellemzi a Mirabai Ceiba nevű duópáros zenéjét, akik az életben is férj és feleség. Emberként pedig végtelenül közvetlenek, szeretetteljesek és nyitottak, és valami olyan melegség árad belőlük, amivel igen kevesen rendelkeznek. Szeretettel osztjuk meg a velük készült interjúnkat:

Sat Nam Jóga: Beszélhetünk egy kicsit a mantrákkal és a zenével kapcsolatos utatokról? Ha jól tudom, akkor most épp stúdiófelvételeket készítetek az új albumotokhoz, amelynek Aqua de Luna, a Hold vize a címe. Tudom, hogy már sok albumotok van (ez lesz a 15.), ami nagyon sok munka. Mi inspirál benneteket, hogy újra és újra új albumokat készítsetek?  

Markus: Már rengeteg zenét készítettünk. 2004-ben kezdtük, az első albumunkkal, a Flores de Colores (A Virágok színei) címmel a Spirit Voyage Music-on keresztül. A Spirit Voyage egy lemezkiadó az Egyesült Államokban, akik Snatam Kaurral és más hasonló művészekkel dolgoznak együtt. Snatam-mal kezdték, azután jöttünk mi, és a kezdetekkor csak mi ketten voltunk, akikkel együttműködtek. Később, amikor egyre népszerűbbek lettek, egyre több művész rajtuk keresztül adta ki a zenéjüket.

Volt egy hosszabb időszakunk, amikor minden évben készítettünk egy új albumot, majdnem minden évben megjelent egy új lemez. Ehhez az időszakhoz a kundalini jóga fesztiválok kapcsolódnak nagyon.  Az Egyesült Államokban van egy hatalmas kundalini jóga fesztivál, a Summer Solstice (Nyári Napforduló), egy olyan összejövetel, amely a nyári napfordulókor zajlik. És ott van az európai jógafesztivál is Franciaországban. Azóta a dolgok egy kicsit megváltoztak, de abban az időszakban ezek voltak azok az alkalmak, amikor a közösség összejött, és együtt ünnepeltünk, jógáztunk és meditáltunk, ez mind nagyon inspiráló volt számunkra… A közösség, az együttlét, a család. És mindig tudtuk, hogy jövőre is lesz fesztivál, ezért évről évre készítettünk rá egy új albumot, amelyet a fesztivál koncertjein mutattunk be. Tehát ezekben a korai időkben, amikor még a Spirit Voyage és Miraba Ceiba is az első éveiben járt, nagyon ösztönző volt zenét alkotni a közösség számára, a közösség hatalmas inspiráció volt.

Gely (Angelika): Markus és én sokat jártunk ezekre a fesztiválokra, ahol jógáztunk és részt vettünk a programokon. De emellett, mivel gyerekkorom óta a zene velem volt – édesanyám nagyon sokat énekelt és mantrázott, és általa a születésemtől fogva kapcsolódtam a kundalini jóga közösséghez -, úgy tűnt, hogy a fesztiválok nagyon jó helyszínnek bizonyultak a bensőséges zenéléshez. Adott volt a lehetőség, hogy színpadra léphessünk a zenénkkel. Egyszóval, a családom miatt, ahol ott voltak a mantrák, és mindezek a lehetőségek, csak egyszerűen elkezdtünk játszani a reggeli szadhánákon és a jógaórákon, és csak megtapasztaltuk… így a zenénk egy nagyon természetes módon bontakozott ki. Aztán megismerkedtünk Guruganeshával, aki a Spirit Voyage első tulajdonosa volt, és egy bizonyos ponton azt mondta: „Srácok, éppen most kezdem ezt a lemezkiadó céget, szeretnétek, hogy készítsünk egy albumot?”  Mindez alahogy nagyon organikus módon történt.

Markus: Most, már jó néhány éve – nem tudom pontosan mikortól -, a dolgok megváltoztak, még mindig ott vannak a fesztiválok és minden ami ezzel jár, de úgy érzem, a közösség egyre inkább tágul a világra, egyre nagyobb körré válunk, ami már nem feltétlenül csak a fesztiválokhoz kapcsolódik.

Majd tartottunk egy kis szünetet a mantra albumok készítésében, körülbelül négy évet, mert nagyon sok készült előtte, s ugyanakkor szerettünk volna valamit a gyermekeinkkel együtt alkotni, így jött létre egy gyerekeknek szóló album, ami két éve jelent meg.

És amin most dolgozunk, az is egy új megközelítés lesz. A dalok közül többet az őslakos amerikai kultúra ihletett, mert Gely mexikói, és őshonos amerikai gyökerei is vannak. Szóval, ez az új album többnyire ebből a természetközeli kultúrából merítkezik, így a zenében is megjelenik e kultúra titokzatossága. Azt mondanám, hogy ez egy nagyon nagyon személyes album, amelyet bizonyos értelemben nem a kundalini jóga közösség inspirált, hanem inkább az utazásaink, és az emberiség sokoldalúsága ihletett. Tehát egy új kezdet fázisában vagyunk a Mirabai Ceiba zenéjét illetően.

Kövesd a jövő heti posztunkat, amiben folytatjuk a zenészduóval az interjúnkat.

Mirabai Ceiba ez évi magyarországi koncertjére itt tudsz jegyet vásárolni. Találkozunk a koncerten?! 🙂

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire,  állandó frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és az Instagram oldalunkon is.

Ez a cikk Domján Mia és Rattai Erzsébet közös szellemi tulajdona, átvenni, felhasználni kizárólag a szerzők engedélyével lehet.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Replyshares