Életmód

Kel chips hidegebb napokra

KEL_chips_kicsi

Melegséget hozó igazi ínyencség hidegebb időszakra!

Már régóta szemeztem ezzel a számomra eddig különlegesnek elkönyvelt mélyzöld super food-dal, de csak az elmúlt héten jutottam el oda, hogy a piacon frissen beszerezve kipróbáltam ezt a csodát. Az eredmény: egy mindenhez jól passzoló nassolnivaló, amit ehetsz magában, beleteheted levesbe vagy akár a főtt ételek mellé is felszolgálhatod.

Miért fogyasszunk rendszeresen leveles kelt?

A fodros vagy leveles kel kiváló antioxidáns,- vitamin- és rostforrás, így amellett, hogy csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, támogatja a test méregtelenítő folyamatait, bőségesen lát el növényi fehérjével, így méltán lehet az egészséges táplálkozás híveinek nagy kedvence.

Nagyon magas C vitamin tartalma mellett (egy tál majdnem az egész napi C vitamin szükségletünket fedezi), A, E, K és B6 vitamint is tartalmaz, nagyon jó gyulladáscsökkentő és az ízületekre is kedvezően hat, csak hogy néhány további jótékony hatását is említsem. És én eddig csak igéző szemekkel oly távolról figyeltem!?

Nagyon jól jön, amikor ropogós, sós csemegére vágyunk vagy valami különlegességgel szeretnénk meglepni a családot vagy barátainkat. Vigyázat, nagy az esély arra, hogy amint kiteszed az asztalra, már csak hűlt helye marad!

Ügyeljünk arra, hogy mindig frisset válasszunk és frissen készítsük el: A leveleken ne legyenek foltok, akkor jó, ha mélyzöld és roppanós. És akkor jöjjön a recept, ahogy én készítettem:

Hozzávalók:

  • egy nagy csokor leveles kel ( ~30 dkg)
  • tengeri só vagy Himalája só,
  • bors
  • olívaolaj
  • rozmaring ( Én most rozmaringgal csináltam, de a fűszerezésnek csak a képzeletünk szab határt, használhatunk indiai fűszereket is)
  • opcionálisan adhatsz hozzá egy kis citromlevet

Melegítsük elő a sütőt 50 fokra. Mossuk meg a kelt jó alaposan és vágjuk ki vastag erezetét a közepén. Tépkedjük darabokra, de ne túl kicsikre. Öntsük nyakon olivaolajjal. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint fűszerezzük, keverjük el kezünkkel. Ha van aszalógépünk szárítsuk abban 3-6 óráig 41-42 fokon. Nekem nincs, így a sütőt használtam e célra. 50 fokra előmelegített sütőbe tettem be a leveles kellel megpakolt tepsit, amiket széthúzogattam, hogy jól át tudjanak sülni.  Kb. egy óráig sütöttem, de épp indulóban voltam, így az utolsó 10 percben felcsavartam 100 fokra a sütőt. Ha van türelmed, várd ki az 50 fokkal. Figyelj arra, hogy ne égjen meg és számolj be kommentben, hogy neked hogy sikerült!  🙂 Jó étvágyat hozzá!

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply