{3. tanítás} – Hogyan lépj túl a félelmeiden

Ezúttal a félelmekről fogunk beszélni annak kapcsán, hogy mennyire akadályoznak minket abban, hogy elérjük céljainkat, megteremtsük álmainkat, és hogy azt éljük, akik valójában vagyunk.

Mindannyiunknak vannak félelmei. Kinek nagyobbak, kinek kisebbek – de ebben a világban mindannyian úgy kondícionálódtunk, hogy valahol belül mélyen magunkban félünk.

A félelem az élet természetes velejárója, hiszen nagyon sok mindentől képes megvédeni minket – és egészséges mivoltában úgy működik, mint egy útjelző tábla: felhívja a figyelmünket a veszélyre, amit szükséges elkerülnünk életben maradásunk érdekében.

Az előző tanításokban már említettem, hogy mekkora szerepe van a tudatalattinak a életünkre. Legtöbb félelmünk is tudat alatt létezik, és valójában nem csak a veszélytől és a rossz bevonzásától félünk. Sokszor van bennünk félelem például a jó befogadásától, a boldogság megélésétől, vagy attól, hogy mi lesz, ha több pénzünk, jobb és kerekebb életünk lesz, mint pl. ami a szüleiknek adatott meg.

Sokszor félünk nyitni a világ felé, megmutatni azt, hogy kik vagyunk valójában, félünk váltani és változtatni is, amikor itt lenne az ideje életünkben.

Félünk határokat húzni, attól, hogy mit gondolnak majd mások, és bizony sokszor félünk attól is, hogy mit hoz a holnap…

Valójában rengeteg mindentől félünk tudat alatt, ezek a félelmek mind hatással vannak életünkre, és mind korlátoznak minket abban, hogy kiteljesedett és jóléttel teli életet éljünk.

Gyakran előfordul, hogy így a céljaink mögötti félelmet fel sem fedezzük, csak egyszerűen nem értjük, hogy miért nem adatik meg a vágyunk, pedig mi mindent megteszünk érte…

Így, amikor az újévben összeírjuk céljainkat, mindig jó, ha megpróbálunk mögé tekinteni annak, van-e bennünk félelem a vágyott dolgot tekintve. Ugyanis, ahol egymásnak ellentmondó erők működnek, ott konfliktus alakul ki, és ha konfliktus van, akkor nem haladnak előre a dolgaink a megvalósulás útján…

Így a tudatosság útján fontos foglalkozni a félelmeinkkel. Fontos meglátni és tudatosítani őket, és mögéjük nézni, hogy vajon miért is alakultak ki. A felismerések oldódást hoznak, az oldódást pedig tisztulást, ami pedig változáshoz juttatja életünket. E folyamat megélésére manapság szerencsére már sok lehetőségünk van, és a jógában is vannak technikák, amikkel oldhatjuk szorongásainkat, félelmeinket.

Ennek pl. egyik legegyszerűbb módja a mantrák használata, amik még akkor is működnek, amikor csak a háttérben halkan szólnak, vagy ha éjszaka nagyon halkan játsszuk őket. A mantráknak megvan a képességük, hogy tisztítsák félelmeinket és emeljenek minket. Ha a mantrákat tudatosan használjuk, nagyon sokat adhatnak életünkbe.

A kundalíni jógában az egyik legismertebb mantra a félelmek tisztítására a Chattra Chakkra Vartee mantra.

Ez a mantra képes eltávolítani belőlünk a félelmet, a szorongást, a depressziót, a bizonytalanságot és a fóbiákat, miközben bátorságot, félelemmentességet és győzelmet hoz. Kezdd el hallgatni rendszeresen már ma!

A mantrát ide kattintva is eléred:

Itt pedig még bővebben olvashatsz róla