Amellett, hogy az idei december a kikapcsolódásról és az örömről szól, itt az ideje annak is, hogy tudatosítsuk azokat a leckéket, melyeket ez évben a személyes átalakulásunk során tanultunk meg.

A december 3-as száma a gondoskodás, a teremtés és a pozitív életszemlélet témáit jeleníti meg. A 2018-as évben mindannyian megjártunk olyan érzelmileg nehéz drámai helyzeteket, amelyek próbára tették és újra húzták személyes határaink vonalát. “Süllyedj vagy ússz!” – lehetne a káosz kimerevített felirata, most muszáj egyensúlyba kerülnünk önmagunkon belül.

Tartózkodj azoknak a negatív érzelmi mintáknak az ismétlésétől is, melyek mintha mindig csak a lejtőn indítanának el. Az idegrendszer túléléséhez és az ép ész megtartásához tudatos éberség most a lényeges kulcs.

December nem a nagy elköteleződések időszaka. Ez az 5-ös Alapszám miatt van, ami a teljes tüdejéből ezt üvölti: ‘Ne mondd meg, mit tegyek és ne szabj nekem szabályokat!” Igen, most hagy dübörögjön a szabadság. Szóval, ha éppen önkénteseket keresel, akik megsütnének öt tucat süteményt az iskolai adománygyűjtőknek, akkor valószínűleg hosszú keresésnek nézel elébe.

Tisztázd a dolgokat most decemberben, ezalatt azt értem, hogy a múlt meddő drámáit ne vidd át az Újévbe, hogy azokat aztán újraismételd.

Az öngyógyítás egyik legfontosabb része, hogy rájöjjünk, hova szökik el az energiánk és megállítsuk azt. Megszüntetni a szivárgást, ennyire egyszerű. Ehhez azt is fel kell ismernünk, hogy hol ragaszkodunk a drámákhoz, (akár mi magunk akár más), és nem belemenni a játszmákba többé. Ezeket jobb, ha most teszed rendbe magadban, mert a következő év úgy fog kezdődni, mint egy robbanórakéta a forgószélben. Szükséged lesz minden erőtartalékodra, olyan kötelezettségektől mentesen, amelyek megkövetelhetnék tőled, hogy kárpótolj másokat.

Egy kis előretekintés 2019-re: nagyon intenzív és megrendítő idők jönnek a bolygóra, mivel az év 3-as Átfogó száma (2+0+1+9 = 3) a 10-es Ajándék számmal (1+9 = 10) kombinálva létrehozza a végső harcot az Régimódi Tekintélyelvűség és a Vízöntőkori Kreatív Kiválóság között. Az ellentétes erők közötti megosztottság az intenzitás egy új szintjére kerül, és nekünk ott kell magunkat bevetnünk, ahol a leghatékonyabban tudunk teljesíteni.

Jobb egy vagy két projekttel tisztán és fókuszáltan foglalkozni, mint küszködni és túlterhelődni három vagy négy üggyel való zsonglőrködésben, még akkor is, ha azok értékes ügyek. Légy tisztában a saját határaiddal és tartsd tiszteletben azokat.

Na jó, térjünk vissza most derűs decemberhez! Személy szerint abban hiszek, hogy az élet annak a Művészete és Tudománya is, hogy el tudjuk dönteni, mikor kell beavatkozni, és mikor kell csak hagyni magunkat áramolni a folyó sodrásával. Ez a december most inkább a ‘hagyjuk magunkat menni a folyó sodrásával’ időszaka. Itt az idő, hogy pihenjünk, élvezzük az életet és felszabaduljunk az év feszültségeitől. Kényeztesd magad, kicsit rúgj ki a hámból és ragadd meg a pillanatot, hogy visszatükrözd a hálád az élet jóságáért.

Sok ember most fáradt katonának érezheti magát, aki egy láthatatlan, mások számára ismeretlen háborúból tért haza megpihenni. Te tudod, hogy min mentél keresztül, szóval nyugodtan szánj időt magadra, és ne érezd azt, hogy erről bárkinek is magyarázkodnod kéne. Találd meg a legegyszerűbb élvezeteket: egy jó étel, vidám zene, forró fürdő, séta a természetben, barátokkal töltött idő, és bármi, amiről intuitíven tudod, a Lelked kívánsága.Lubickolj az élet adta jó dolgokban, és hozd létre a teljesség és bőség érzését hogy az átragyogja a jelenléted itt a Föld bolygón. Magadért tedd, de tudd, hogy másoknak is segítesz azáltal, hogy egy emelkedett Lélek sugárzó példája vagy a változó időkben.

Fontos, hogy a spirituális úttal kapcsolatban tudatosítsuk: nem kell mindennek nehéznek lennie.

Van a jógának egy formája, amit ‘Sahej Yog’-nak hívnak, ami azt jelenti, hogy ‘A Könnyű Út’. A decemberi könnyed áramlásához illően van a kundalini jógában egy nagyon szép meditáció: A Hála attitűdje Meditáció. Yogi Bhajan ezt mondta róla:

“Amikor az élet lélegzetével zengeted ezt a mantrát, azzal ráhangolódsz az Univerzum összes angyalára, beleértve a te saját angyallá minősített őseidet is. Mindez gyorsan és céltudatosan történik. És ez elhozza az életedbe mindazt, amire szükséged van.”

Te jóságos ég, ez nagyon jól hangzik! Én biztos feliratkozom erre, hogy az angyalok nekem is elhozzák az áldást, az örömöt és a jólétet. Sőt, szerintem el is küldöm ezt a meditációt annak a barátomnak, akiről tudom, hogy már egy ideje küszködik. Igen, ez jó ötlet.

Már régen említettem filmet, szóval most választottam egyet az ünnepekhez. A ‘Green Book’ (Zöld Könyv) egy igaz történeten alapuló nagyszerű film, amelyben egy jól szituált fekete férfi felfogad egy jöttment fehér olasz-amerikait személyes sofőrjének.

Don Shirley egy klasszikus koncert zongorista, Tony Vallelonga pedig egy munkanélküli ex-verőember. A sors játéka, hogy ennek a két embernek az élete összekapcsolódik, és akaratuk ellenére arra kényszerülnek, hogy együtt tegyenek meg egy utat a déli vidék bugyraiba a 60-as években. Azoknak a fiataloknak, akik nem tudnák, a 60-as évek nem éppen a legbarátságosabb időszak volt délen egy olyan fekete férfi számára, aki a méltóságát próbálta megtartani.

A film több olyan társadalmi problémát állít párhuzamba, amelyek a jelenkorban is megvannak. Ugyanakkor megmutatja azt is, hogyan fejlődik mindkét oldal egy közös cél és a kölcsönös tisztelet felé. Az emberiség tanulhatna valamit ebből a filmből manapság.

Isten keze vezessen és védelmezzen téged, kívánom, hogy leld meg a vágyad szerinti békességet és szeretetet. Jövőre újra találkozunk! Áldás, Nam Hari.

Írta: Nam Hari Kaur, forrás, fordítás: satnamjoga.hu

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire,  állandó frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és az Instagram oldalunkon is.