A tiszta vízen kívül nincs is jobb folyadékbevitel, mint egy kiadós, megfelelően összeállított, zöldség vagy gyümölcslé. A nyers levek nemcsak energiával látnak el bennünket, de tisztítókúraként is kitűnően hatnak, ráadásul megvan bennük egy csomó természetes módon megtalálható vitaminforrás.

Érdemes hangsúlyt fektetnünk a megfelelő alapanyagok beszerzésére. A többnyire bio vagy termelői piacokon kapott zöldségeknek, gyümölcsöknek teljesen más ízük, formájuk, állaguk van, mint a közeli zöldségesnél beszerzett társaiknak, ráadásul, ha már nyers, én azt vallom, legyen vegyszermentes.

Gyümölcsprésben, centrifugában, turmixgépben számtalan félét-fajtát elkészíthetünk, csupán a képzeletünk szab határt. Érdemes beszerezni egy-egy ilyen gépet, és kísérletezni, a szezonnak megfelelő zöldségeket és gyümölcsöket válogatni. Habár első alkalommal lehet kevesebb levet kapunk, mint várnánk, ne ijedjünk meg tőle, csak azt tartsuk szem előtt, ezek a levek valóban nagy koncentrátumú vitaminbombák, ráadásul mennyeiek. 🙂

Álljon itt most egy szuper méregtelenítő dzsúsz receptje, amit nemrég próbáltam, és isteni finom lett:

  • 1 golden vagy zöld alma
  • 1 cékla
  • egy kis db gyömbér (én kb. 20 cm-es darabot vágtam bele)
  • 1 uborka
  • 1 citrom
  • zellerszár

Miután meghámoztam a zöldségeket (a citromot is) feldaraboltam őket, majd egyszerűen csak belepakoltam mindet egymás után a présbe és tádámm…, kész is volt a folyékony egészség. A családi nyaralás alatt, mindenkinek nagyon ízlett.