Az órákon sokszor szó esik arról, hogy az elfojtott harag mennyi mindent befolyásol életünkben. A ki nem fejezett, meg nem élt érzelmek egy idő után fizikai tünetekben jelentkezhetnek.

Nem is olyan meglepő, ha belegondolunk, hogy már gyerekként elkezdtük érzéseinket egyre inkább elfojtani (ne sírjunk, ne beszéljünk csúnyán, ne veszekedjünk stb.), mert nem tanultuk meg más módon kifejezni illetve kivezetni őket. Ez sokszor olyan kihatással lehet jelen életünkre, hogy már észre sem vesszük, ha haragszunk. Egyszerűen fogjuk a fehér leplet és ráborítjuk a szituációra: “De hát én nem haragszom!!!” Valóban nem, vagy csak nem engedjük meg magunknak?

A harag feldolgozására számtalan jó módszer létezik, de az első lépés mindig ez: ismerd fel és engedd meg magadnak, de ne irányítsd a másik ellen. Inkább menj el futni egy kört vagy ütögess egy párnát percekig – a legjobb, ha még a Har mantrát is használod hozzá, gyomorból üvöltve.

Szerencsére a kundalíni jóga eszköztára olyan széles, hogy ha a fent említett helyzetekre nincs lehetőségünk vagy nem érezzük magunkban az erőt erre, a mantrák közül is választhatunk olyat, ami biztosan hat.

Az Ajai Alai mantra segít kiemelni a haragból és depresszióból azáltal, hogy összekapcsol a végtelen erőforrással. A harag ebben az állapotban szertefoszlik, mert ez a belső erő segít lerombolni az egót. Így reagálásunk vagy cselekedetünk, ami haragból fakadna, egyszerűen szertefoszlik.

 

  • A mantra így hangzik:

Ajai Alai Abhai Abai Abhoo Ajoo Anaas Akaas Aganj Abhanj Alakkh Abhakkh Akaal Dyaal Alaykh Abhaykh Anaam Akaam Agaaha Adhaaha Anaathay Pramaathay Ajonee Amonee Na Raagay Na Rangay Na Roopay Na Raykhay Akarmang Abharmang Aganjay Alaykhay

A legyőzhetetlen, elpusztíthatatlan, félelem és változás nélküli, nem megformált, meg nem született,  le nem rombolhatatlan, éteri, megtörhetetlen, áthatolhatatlan, láthatatlan, érzékek nélküli. Halhatatlan, irgalmas, leírhatatlan, szokások nélküli, névtelen, vágy nélküli, kifürkészhetetlen, megvesztegethetetlen, nem uralkodó, romboló;  születésen, csenden, szerelmen túli; színen, formán és alakon túli, karmán túli, kétség nélküli, legyőzhetetlen, leírhatatlan.

“Amikor bajban vagy, és úgy érzed innen-onnan támadnak, használd ezt a mantrát, és a szemed előtt fog szertefoszlani az ellenállás.” (Yogi Bhajan)

A mantra egyik változatát itt éred el youtubon: