Mi az a krija?

A krija fogalma azt jelenti cselekvés. Nem akármilyen reflex vagy tett, olyan cselekvés, mely teljes átalakuláshoz vezet, mely által a magból virág lesz, a gondolatból tett, a vágyból elköteleződés.

A kundalini jógában a krija olyan testtartások, légzések, hangok sorozata, melyek úgy vannak összeállítva, hogy elősegítsék egy bizonyos állapot elérését. Amikor kundalini jógázol és egy kriját gyakorolsz, az elvezet egy előrelátható és stabil állapothoz, a tudatosságod egy olyan oldalához, melyet attól kezdve képes leszel uralni.

 

ashtanga yoga on white sandAmikor megtanulunk krijával cselekedni, akkor a cselekedeteink összhangba kerülnek a Valós Énnel. Ezt azáltal érjük el, hogy eltávolítjuk a blokkokat, a ragaszkodást, a vakságot és egót, melyek visszatartanak minket akkor, amikor cselekednünk kellene. Amikor tetteinket áthatja a krija, folyamatos áramlásban vagyunk, minden akadálytól mentesen, csak akkor teszünk erőfeszítéseket, amikor valóban arra van szükség, és akkor lazítunk, amikor valóban arra van szükség. Ilyenkor tökéletes összhangban van a kint és bent, a belső erőforrások és a külső elvárások. Nincsenek kétségek, bizonytalankodás. Ennek a teljességnek és tettrekészségnek az érzése kecsességet kölcsönös a testnek, a gondolatok összeszedettségét, valamint az elme kivetítő képességét eredményezi. Amikor teljesen urai vagyunk a krijának, szépnek és erősnek érezzük magunkat, képesek vagyunk véghezvinni amit elkezdtünk.

A krija nem véletlenszerű tettek sorozata. A sebességváltáskor az autóban is egy bizonyos sorrendet kell követnünk. Ezeken keresztül juthat el a motor ereje a kerekekhez, s érhetünk el oda, ahova mennünk kell. Pontosan így működik a krija a jógában is: testtartások, légzések és hangok sorozata, melyek úgy vannak összeállítva, hogy eljuttassanak egy bizonyos állapotba.

A kundalini jóga hagyomány erejének egyik fontos aspektusa, hogy minden krija egy önmagában teljes, tökéletes rendszer, mely beindítja az áramlást. Olyan tökéletesen összeállított gyakorlatsorok ezek, melyek előre megjósolható, nagyon finom hatásokat gerjesztenek egész lényünkben. Yogi Bhajan hangsúlyozta a tanítások változtatás nélküli betartását, kivéve. az egyes pózok idejének lerövidítését, valamint arra is felhívta a figyelmet, hogy a tanárok ne keverjük a kundalini jógát semmilyen más jógával.

 

forrás: Yogi Bhajan – The Aquarian Teacher