Kundalini jóga

A kundalini jóga a hétköznapi ember jógája, aki tudatosságot, életerőt, sikert és energiát szeretne a mindennapjaiba. A kundalíni jógát széles és változatos eszköztára miatt kortól és fizikai adottságtól függetlenül bárki gyakorolhatja.

Mi az a kundalíni jóga?

A kundalíni jóga egy nagyon gyors út test, lélek és szellem egyesítésére, hozzásegítve minket egy olyan élethez melyben több tudatosság, szeretet és együttérzés van.

A kundalíni jógát a jógák királynőjének vagy a tudatosság jógájának is nevezik. Ez egy évezredeken alapuló, holisztikus jógikus módszer, a gyors belső fejlődés és a lélek megtapasztalásának hatékony eszköze. Egy út bárki számára, aki sikerrel szeretne megbirkózni korunk kihívásaival.

Hogyan hat a kundalíni jóga?

Holisztikus személete különböző szinteken hat. Erősíti az immunrendszert, erősen támogatja az idegrendszert, méregtelenít, stresszoldó, energetizáló hatású, miközben tisztítja a csakrákat és megnyitja az utat a szívhez. A hatékony és erőteljes gyakorlatok kiegészítve a meditációval, mantrával mind egy segítő eszköz, hogy a mindennapi rutinból kiszakadva harmóniába, Egységbe kerüljünk önmagunkkal. Ezeken a szinteken már nincs helye haragnak, dühnek, aggodalomnak, kétségbeesésnek, helyüket átveszi a boldogság, magabiztosság, szabadság és szeretet érzése.

A kundalini jóga segít feloldani a tudatalattiban lévő blokkokat, félelmeket, rávilágít negatív hitrendszereinkre, mintáinkra, amelyeket aztán könnyedén elengedhetünk. A nagy gonddal felépített gyakorlatok segítik kitolni fizikai és teljesítőképességbeli határaink, melyben megtapasztalhatjuk lényünk valódi erejét.

“A kundalíni jógában a legfontosabb dolog a tapasztalás. Közvetlenül a szívhez szól. Nincs szó, ami helyettesíthetné a tapasztalást.” (Yogi Bhajan)

Mi a kundalíni jóga célja?

A kundalíni jógában a hangsúly az önismereten van. Célja, hogy felébressze bennünk tudatosságunk teljes potenciálját, hogy felismerjük és kifinomítsuk azt, hogy megszüntessük a belső kettősséget, megalkossuk a belső erőnket, mely sikeressé és kiválóvá tesz, bármit is csináljunk.

Kinek való a kundalíni jóga?

A kundalíni jóga a hétköznapi ember jógája. A jógikus tanításokat Yogi Bhajan úgy adta át a nyugati világ számára, hogy az bárki számára elvégezhető, és a mai korban is teljes mértékben alkalmazható legyen. Egyszerű technikákból áll, melyet kortól és fizikai adottságoktól függetlenül végezhetünk, így a kundalíni jógát bárki gyakorolhatja, legyen akár kezdő, haladó, vagy teljesen új a jóga gyakorlásában.

Ki Yogi Bhajan?

A kundalíni jógát Yogi Bhajan tanította először a nyugat emberének. Az ősi tudást évszázadokon át titokban őriztek a jógik előtte, és már a kezdetektől fogva nagyon pontosan tanítják annak érdekében, hogy teljes mértékben megőrizzék annak eredeti célját és hatékonyságát. Öröksége az a széleskörű technológia és hatalmas szellemi tudás, melyet Yogi Bhajan Indiában tanult és sajátított el, ajándékként hozva aztán a nyugati ember számára. Yogi Bhajan nem csak fizikai gyakorlatokat, meditációt és légzéstechnikákat oktatott, hanem arra is tanította az embereket hogyan éljenek teljes életet korunk kihívásai közepette.

Mit jelent a kundalíni?

A “kundalini” szó szerint annyit jelent, “a szerelmes göndör hajfürtje”. Ez a bennünk rejlő – általában szunnyadt állapotban levő – energia és tudatosság költői megfogalmazása. A gyakorlás képessé tesz, hogy felélesszük ezt az energiát, majd összeolvadjunk vagy összekapcsolódjunk az Egyetemes Énnel. Így jöhet létre a jógának nevezett “Isteni egyesülés” , vagyis az egyéni és az Egyetemes Tudat egymásba olvadása.

A kundalíni jóga órák felépítése:

A kundalíni jógában minden órát egy mantrával kezdünk (Adi Mantrával ), amely összekapcsol a végtelen tudat áramlatával és a felsőbb Énnel.
A hangsúly a kundalini jógában a gyakorlatsor, a krija áramlásán van (a krija specifikus gyakorlatok és meditációk sorozata). A testtartás gyakran egy jelentős ideig kitartott, egészen addig a pontig, amíg az elme meg nem adja magát és utat nem enged a belső bölcsességnek.

“Amikor az ego elvész, a limit is elvész. Ekkor végtelenné, kedvessé és gyönyörűvé válsz.” (Yogi Bhajan)

A kirját egy relaxáció, azt pedig egy meditáció követi. Minden krijának és meditációnak specifikus célja, hatása van. Az óra alatt a különféle testhelyzetek kombinációja, a mantrák és meditációk ötvözete mind pozitív nyomást gyakorolnak a tudatalatti elmére, ami lehetővé teszi a tudatalatti korlátozó hiedelmek és minták feloldását, amelyek egyébként elérhetetlenek lennének.

Egy átlagos kundalíni jóga óra körülbelül 100-120 perces. Általában tanítással kezdünk, azt egy rövid bemelegítés esetleg légzőgyakorlat követi, majd egy kb. 30-45 perces krijával hatunk a fizikai testre, majd 5-10 perc relaxáció, és egy 11-15 perces meditáció zárja le az órát.

“Ez egy gyakorlás, hogy megtapasztalhasd a saját kiválóságod.” ( Yogi Bhajan)

A kundalíni jóga kapcsolatot teremt test és lélek között, és rádöbbent, hogy teljesség, boldogság és harmónia mind bennünk van, csak ki kell nyitnunk a kapukat hozzá.

Mit várhatsz a kundalíni jóga órákon és a foglalkozásokon?

Mivel a kundalíni jóga eszköztára igen sokrétű, ezért az órák nagyon változatosak. Néha könnyedek, máskor kihívással teliek. A gyakorlás minden esetben egyszerű jóga technikákból áll, amiknek hosszú ismétlése vagy kitartása jelentheti csak a kihívást, de mindenki magához mérten csinálja a gyakorlást. A cél minden esetben az elme lecsendesítése, kiürítése, a mindennapi stressz levezetése és a mélyebb kapcsolódás kialakítása önmagunkkal.

Miben tud segíteni Neked a kundalíni jóga?

  • Segít, hogy könnyedebben vegyük a mindennapi kihívásokat, miközben megtanít nem idő előtt feladni a dolgokat
  • Segít, hogy megtanuljuk tudatosítani testünket, légzésünket, gondolataink és érzelmeink kavargó áramát, melyeknek megfigyelése kulcsfontosságú az önismeret útján
  • Az alaposan felépített gyakorlatsorai nemcsak testünket edzik, de segítenek kitolni fizikai és teljesítőképességbeli határainkat, melyben megtapasztalhatjuk valódi belső erőnket
  • A mindennapi stressz levezetése mellett a rendszeres gyakorlás energikussá tesz, az órákon végzett meditáció pedig segít a nyugalom és egységérzet megtapasztalásában, elérésében
  • A kundalíni jóga gyakorlatsorai és meditációi hozzásegítenek a testi, lelki, érzelmi egyensúly eléréséhez

Fotó: Charlottefoto

No Comments

Leave a Reply