Mi a Shabad Guru?

A Shabad Guru szakrális írások gyűjteménye, amelyeket a Siri Guru Granth Sahib foglal magában. A Siri Guru Granth Sahib harminchat költő által huszonkét nyelven megírt költeményt tartalmaz, fonetikusan tökéletesített Gurmukhi írást alkalmazva.

Az ötödik guru, Guru Arjan Dev, aki az első változatot állította össze, 5.894-ből 2.216 költeményt írt meg.

A szikh Guruk költeményein kívül, Guru Arjan Dev tizenöt szent és tizenegy udvari kitüntetett költő 937 költeményét foglalta még bele. A hindu és a muszlim szentek és a szikh Guruk mindannyian összejöttek, hogy egy igazán univerzális szentírást alkossanak.

A költemények ritmusának és osztályozásának alapját az indiai rágák használata által a zenei adja. Ezen a módon nem csak a költemény eredetisége őrződik meg, hanem az isteni teremtés elsődleges hangjai a zene közvetítése által egy fenséges élményt nyújt. Maguk a guruk alkották meg a harmincegy rágából néhányat.

A Szent Granth versszakait gyakran kirtánként éneklik, hogy az igazi jelentésüket a kozmikus rezgések által fedjék fel. A dallamok kötik össze a hallgatót az univerzális intelligencia spirituális fényével.

Mit jelent a „Shabad”?

A „Shabad” szó a hang szavát jelenti. A „Sha” és „bad” szavakból tevődik össze. A „Sha” az egó kifejezését jelenti, a függőségeket, amelyekkel azonosítjuk magunkat. „Bad” azt jelenti, hogy elvágni vagy eltörölni. Ezért, maga a szó „Shabad” azt jelenti, annak eltörlése, elvágása, ami visszatart minket attól, hogy megtapasztaljuk a Végtelen Identitásunkat.

Mit jelent a „Guru”?

A „Guroo” szó két hangból származik: „Gu”, aminek a jelentése Sötétség és „roo” (rú), aminek a jelentése Fény. Így a Guroo az az energia, amely a Sötétségből a Fénybe vezet át minket.

Ennek az energiának több változata létezik:

           „A szó maga Gur, Gur azt jelenti képlet. Guroo azt jelenti, az, aki használja a képletet és az, aki ismeri a képletet. A képlet alkalmazója maga a szó Guroo. Aztán a SatGuroo az, aki ismeri a képlet alkalmazásának az igazságát, esszenciáját. És aztán következik a Siree Guroo szintje. Siree Guroo Grant (a Shabad Guru). Nem úgy hívd, hogy Guroo Granth. Siree Guroo Granth a megnevezése, a megilletése, ami a képlet univerzális alkalmazását jelenti. És ezt követi egy egyszerű, Siree Guroo és Wahe Guroo. A Wahe Guroo az Úr megtapasztalásának eksztázisa. Az a mantrád.

Vagyis az érzés, hogy istenítjük és meghajlunk a Siree Guru Granth előtt: egy könyv előtt vagy egy élő guru előtt hajlunk-e meg? Most ez egy tudományos tény, hogy felismerjük, Siree Guru Granth nem más, mint a szútrákban. Rezgés.” – Siri Singh Sahib 9/17/76

Normálisan a „Guru” energia élő ember formájában volt jelen, vagyis ahhoz, hogy elsajátítsuk a bennünk lévő Végtelent, egy emberi „Guru” alatt kellett tanulni. A 15. században, Guru Nanak elhozta a „Shabad Guru”-t, a szót, mint a sötétségből a fénybe vezető út hordozóját. Elsőként ez tette lehetővé az embereknek, hogy önállósítsák magukat és belemenjenek ezekbe a szent szavakba az Istenihez vezető úton

A Sikh Dharma International által 2022. január 6-án közzétéve. Fordította: Dandos Arabela, Chardi Kala Jóga