40 napos otthoni gyakorlás Jóga

Az otthoni gyakorlás menete

Amennyiben szeretnél elmélyülni a kundalíni jógában, javaslom az otthoni, napi szintű gyakorlást.

Választhatsz egy kriját, meditációt, vagy mantrát, amit aztán egy adott ideig, napi rendszerességgel gyakorolhatsz. Így megteremted a lehetőséget a jóga mélyebb szintjeivel való találkozására.

Az otthoni gyakorlás nem sokban különbözik a közös órai gyakorlástól, hiszen a rendszer ugyanaz. A különbség, hogy ha választottál egy kriját vagy meditációt és a kívánt hatást szeretnéd elérni, akkor naponta gyakorold. Ennek alap időtartama 40 nap. Ekkor minden nap, megszakítás nélkül gyakorolj. Ha valamiért kihagysz egy napot, újra kell kezdeni. Ha nagyon rosszul alakul a nap, vagy fáradt és beteges vagy, csökkentsd le aznapra minimumra a percet (mondjuk 1 perc), a lényeg, hogy minden nap találkozz az energiájával. Ha a 40 napot soknak tartod, 11 nap is már jelentős eredményt hozhat, a 40 nappal azonban már sokkal mélyebb tisztulások indulhatnak be.

A gyakorlás hatása:

  • 40 nap alatt  – le tudod oldani az adott témán lévő negatív blokkokat, megtörni a negatív szokásokat
  • 90 nap alatt – a tudatos és tudatalatti elmédben új szokást alakítasz ki, még mélyebb változást hoz, és erősíted magadban a téma pozitív hatásait
  • 120 nap alatt– megerősíti a meditáció által létrehozott új, tudatos szokást, pozitív előnyei pedig mélyebben integrálódnak a pszichédbe

Rajtad múlik mit jelent számodra a kihívás! Ha meghoztad a döntést, légy kitartó és állhatatos! Ne feledd, csak magadért csinálod!

 1.  Felkészülés

Találj magadnak egy helyet a lakásban, ahol úgy érzed a legjobb számodra jógázni. Érdemes ezt a helyet állandóvá tenni, hiszen minél többet jógázol egy helyen, annak a saroknak vagy szobának az energiája is töltődik, ez pedig tovább segíti a gyakorlásod. Jóga szőnyeg, pléd, egy pohár víz, esetleg ülőpárna – ha nem vagy hozzá szokva a földön üléshez -, a telefonod vagy egyéb műszer amin számláló vagy stopper van szintén ajánlott, hacsak nem akarod a levegővételeid számolni.

2. Behangolódás az Adi mantrával

Az Ong Namo Guru Dev Namo mantra, háromszor elrecitálva. Ez a mantra megteremti a kapcsolatot a Valódi lényünkkel, Felsőbb Énünkkel és egy semleges tudatállapotba, az arany láncolat energiájába juttat, ahol az elődök, tanítók és jógik ill. a kundalini jóga energiája mind támogat, megnövelve ezzel gyakorlásunk hatékonyságát.

3. Aad Guray Nameh mantra

Ez a védelem mantrája. Nem kötelező, de érdemes egyszer vagy háromszor elrecitálni. Hatása: Megtisztítja a múlt, jelen és jövő negatív karmáját és védelmező energiát hoz létre körülötted.  Aad Guray Nameh, Jugaad Guray Nameh, Sat Guray Nameh, Siri Guru Devay Nameh

(4. Az általad választott krija)

A kriját mindig a pontos instrukció alapján csináld. Állítsd be a stoppert vagy számlálót az adott időtartamra, vedd fel a pózt, és kezdd el a gyakorlást. A gyakorlatok/ ászanák között először iktass be szüneteket, főleg ha nehezebb gyakorlatokat csinálsz. Ez majd a te egyéni fejlődéseddel változik, egyre kevesebb szünetre lesz szükséged, s a végén már csak azt veszed észre, hogy egyik gyakorlatot csinálod a másik után, könnyedén.  A krijában feltüntetett percek a krija maximum percei, ezt sose lépd túl. Ha ezzel a megadott időtartammal csinálod, akkor működik 100%-os hatásfokkal a gyakorlatsor. Azonban ehhez – még a gyakorlott jógiknak is – sokszor felkészülés kell. Habár a kundalini jóga a komfortzónák átlépéséről szól, a fizikai határaid a sérülések elkerülése végett tartsd tiszteletben. Nem az a cél, hogy túlerőltesd magad! De próbálj belelazítani a gyakorlásba, és kitartani, amíg csak tudsz. Érezz rá mi a jó időtartam számodra. Ha 3 perc a megadott, kezdd 1- 1,5 vagy 2 percről a gyakorlást. A többi gyakorlatot a krijádban időarányosan csökkentsd – tehát az összeset felezd, negyedeld stb. Pár alkalom után kezdd el növelni az időtartamot, napról-napra, egészen addig, amíg el nem éred a maximum percet, majd folytasd azzal a napi gyakorlást.

(5. Relaxáció)

Minden krija után relaxálj 5-10 percet. A relaxáció sokszor a krija részeként belekerül a leírásba, azonban ha nincs benne, akkor is tedd meg. Ebben az ellazult állapotban elősegíted, hogy a krija energiái még mélyebb szinten hassanak. Feküdj le a hátadra, tedd kezeid a test mellé, tenyérrel felfele és lazítsd el magad, csak legyél. Engedj el mindent amire már nincs szükséged. Ez az idő csak a tiéd!   A relaxálásból így gyere ki: először csak a lábujjaid, kézujjaid mozdítsd meg. Majd tekerd meg a bokád, a csuklód, és nyújtózz egy jó nagyot. Húzd fel az egyik – vagy mindkét lábad- a mellkasodhoz. Fordulj el térdeiddel az egyik, testeddel a másik irányba, csavard meg a törzsed, mindkét oldalra. Ha jól esik, összedörzsölheted a tenyered és a talpaid, és a meleg tenyereket ráteheted szemedre, majd végigsimíthatod vele arcodat, fejedet. Végül a felhúzott térdekkel dülöngélj picit jobbra balra, majd előre-hátra és ebből a dülöngélő mozgásból ülj fel. Ha nincs más hátra, zárd le a gyakorlásod három hosszú, Sat Nam-al.

6. Meditáció

Ha választottál egyéni meditációt ez a legjobb időpont, hogy elvégezd! Mindig a fizikai gyakorlat és relaxálás után közvetlenül a leghatásosabb a meditációt végezni, de bármikor máskor is beiktathatod a napodba, azonban a legjobb a késő esti vagy a kora reggeli órákban. Ha csak meditációt vagy mantra meditációt választottál, akkor a 4. és 5. pontot hagyd most ki. A meditációt is mindig pontosan, a leírtak alapján kövesd. Ha 11 perces, 31, vagy 62 perces, – azonban még nem vagy hozzászokva – akkor kezd 3 percről. Azt fokozatosan felfejlesztheted 11 percre, majd 31-re stb. Soha ne lépd túl a megadott időtartamot! Ha nincs egyéni meditációd, a krija és relaxáció után akkor is érdemes  5 percet beiktatnod, amit a a Csöndben töltesz. Csak figyelj. A hangokat, a lélegzeted, megfigyelheted az elméd, annak mintáit, a gondolataid. Ne ragadj le, csak légy figyelemben. Ha ide eljutsz, már hatalmas eredményt értél el és rengeteget tettél magadért. Hidd el, a befektetett energia mindig megtérül és mindig téged szolgál.

Ha a könnyű ülés kényelmetlen számodra, akkor is meditálhatsz! Ülj le ehhez egy székre, és tedd a talpakat a földre, így végezd a meditációdat. A többi instrukció ugyanaz 🙂

7. Lezárás

3 hosszú Sat Nam és/vagy énekeld el a Long Time Sun mantrát a végén a Sat Nam Mantrával. Meditációra fel! Kellemes gyakorlást kívánok!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply