A kundalíni jóga, ahogy azt Yogi Bhajan tanította, a tudatosság jógája. Ez a jóga a hétköznapi ember jógája, azé, aki aktív szeretne maradni a mindennapi életben.

A jóga sok más irányzata azok által lett kifejlesztve, akik lemondtak a hétköznapi világról. A kundalíni jóga olyan eszközöket ad a kezünkbe, melyek gyors spirituális növekedést és gyógyulást hoznak.

A gyakorlás megadja az idő és tér korlátain túli tapasztalást – a lelkünk mélységének és a Valós Én megtapasztalását. Ez a Felső Énnel való közvetlen tapasztalat egy erős, sugárzó és biztonságos helyet teremt számunkra, amire aztán építhetjük az életünket.

A kundalíni jóga több jól ismert hatással is rendelkezik: hajlékonnyá tesz, növeli a tüdő kapacitását és jelentősen stresszoldó. Továbbá itt van 10 nagyszerű – és minden bizonnyal nem várt – egyéb előnye a kundalíni jóga gyakorlásának.

1. Belső vezetettség

A kundalini jóga fejleszti az intuíciót. Az intuíció olyan, mint a belső GPS-ünk hangja. Mindannyiunk számára elérhető és megválaszthatjuk, hogy hallgatunk-e rá és élünk-e ezzel a támogatással. Amikor kitisztítjuk a tudatalatti elmét és megtanulunk mély meditációban lenni, és a gondolataink és érzéseink lelkünkkel együtt rezonálnak, megtapasztalhatjuk az intuíciónk útmutatását, és ez mindig itt van számunkra. Ahogy egyre jobban fejlesztjük ezt a belső irányító rendszerünk, mintegy “próbakőként” használhatjuk azt a mindennapokban, ahogy szembesülünk döntéseinkkel, kérdéseinkkel és a lehetőségeinkkel, amiket az élet hoz számunkra.

2. Fejezd ki önmagad a Hang által

A kundalíni jóga a mantrák zengetéséről, énekléséről is ismert, ami szerves része a gyakorlásnak. Amikor tudatosan alkalmazzuk a hangokat, amiket a mantra, a légzés és a ritmus megfelelő használata kelt, olyan hatást érhetünk el, ami az egészségünket és jólétünket is pozitív mértékben befolyásolja, nem beszélve arról a színtiszta örömről, amit akkor tapasztalunk, mikor szívből-lélekből éneklünk. A Hang vagy a Naad jóga azon a tapasztaláson alapul, hogyan befolyásolják a rezgések a testet, elmét és szellemet a nyelv és száj mozgatásán és az agyban végbemenő kémiai folyamatok átalakulásán keresztül.

3. Az arany láncolat eredete

A kundalíni jógát évezredek óta tanítják, mesterről tanítványra szállt. Amikor az Ong Namo Guru Dev Namo-t recitáljuk a kundalíni jóga óra elején, akkor hozzákapcsolódunk a spirituális mesterek és elődök hosszú láncolatához. Ilyenkor meghívjuk őket, hogy védelmet és bölcsességet biztosítsanak. Ezt a kapcsolódást hívják arany láncolatnak. Ez a magasabb tudatossághoz való kapcsolódás garantálja, hogy a kundalíni jóga tisztán, hamisítatlanul és hatékonyan működjön.

4. Alakítsd át a karmát dharmává

A kundalíni jóga gyakorlása kiszakít minket a karma ciklikusságából. A szándék az, hogy növekedjünk és a kundalíni jóga krijáin keresztül elégessük a karmát. Minél többet gyakorlunk, annál inkább tudatossá és intuitívvá válunk. Inkább a dharma útján sétáljunk, minthogy a karma reagálásában éljük életünk.

5. Védd magad a negatív hatásoktól

A kundalíni jóga gyakorlása erősíti és kiterjeszti az elektromágneses mezőt illetve az aurát. Ez az energiatér ami körülvesz, és figyelmeztet minket a pozitív és negatív hatásokra a környezetünkben. A gyenge aura beengedi a negatív hatásokat, sőt vonzza is azokat. A nagy, erős és fényes aura megvéd a negatív hatásoktól és a Valódi Én fényének középpontjában tart.

6. Érzelmi egyensúly és semleges elme

A kundalíni jóga erősíti az immunrendszert, egyensúlyba hozza a mirigyrendszert, tisztítja a vért és a tudatalatti mintákat. Nagyobb tudatosságot és képességet ad arra, hogy megválasszuk a gondolatainkra és érzéseinkre adott reakcióinkat. A gyakorlás által eddzük a testet és elmét, és fejlesztjük önmagunkat, hogy ne érzelmi szemszögből reagáljunk – nem az érzéseket elnyomva, hanem egy puffer zónát kialakítva, amiben tudatosan választhatjuk meg reakcióinkat.

7. Mély, gyógyító relaxáció

A kundalíni jóga megerősíti és kiegyensúlyozza az idegrendszert. Amikor az idegrendszerünk gyenge, akkor fogékonyak vagyunk az egészségkárosító hatásokra, a stresszre. A kundalíni jóga krijái alatt és az azt követő mély relaxációban a testben végződő minden ideg egy úgynevezett behangolást kap. Amikor valódi mélységében tapasztaljuk meg a relaxációt, az nemcsak megújulást, hanem gyógyító hatást is eredményez. A rendszeres gyakorlás különösen erős állóképességet eredményez és rugalmassá tesz minket a mindennapi stresszkezelésben.

8. Kundalíni jóga, mint életmód

Mivel a kundalíni jóga elsősorban a hétköznapi ember jógája – azoké akiknek munkája, családja van és elfoglalt életet élnek -, ezért nagyon gyors és hatékony, mindeközben pedig hatalmas információs tárházzal lát el minket az életmód területén is. Megválaszthatod, hogy hetente veszel részt jóga órán, és kihasználod ennek az előnyeit, vagy egyszerűen mindeneddel belevetheted magad az ősi jógikus tanításokba, a személyes higéniába, a jógikus diétába és gyermeknevelésbe, a numerológiába, az autentikus emberi kapcsolatok vagy a tudatos kommunikáció témájába, esetleg az önzetlen szolgálatba (széva).

9. A közösség ereje – a Szangat

Hasonló beállítottságú lelkekkel együtt lenni egy erőteljes támogató eszköz lehet a spirituális növekedés és a magasabb tudatosság felé vezető úton. A kundalíni jóga központok és stúdiók arra ösztönzik a tanárokat és diákokat, hogy egy közösséget alkossanak, hogy csoportos meditációkkal, mantra koncertekkel, illetve mindenféle közösséget szolgáló programokkal ünnepeljék a különleges alkalmakat.A 3HO nemzetközi szinten is támogatja a kundalíni jóga események létrejöttét, ugyanúgy, ahogy a helyi jóga központok is. Ahogy egyre inkább pozitív változásokat hozol az életedbe, a spirituális család támogatása és a velük való kapcsolat megfizethetetlenné válik.

10. Legyél barátságban a lelkeddel és teremtsd meg a sorsod

A kundalíni jóga gyakorlása megadja a tapasztalást arról kik is vagyunk, amikor kiszabadulunk az ego szorítása alól. Hozzásegít, hogy megérezzük és megismerjük lelkünk mélységét. Hozzáférést enged az igazsághoz és erős kapcsolatot alakít ki lelkünkkel és annak küldetésével a jelen életben.

A kundalíni jóga a Véges Én és a Végtelen egyesülésének megtapasztalása. Ha egyszer ezt megtapasztaljuk, többé nem lesz már szükségünk arra, hogy önmagunkon kívül keressük a biztonságot. A biztonságérzet abból ered, hogy tudjuk ki vagyunk, és hogy kapcsolatban vagyunk az Univerzummal. Ha tudjuk kik vagyunk, önmagunkká válunk és magunk mögött hagyva a múlt fájdalmas sebeit megteremthetjük lelkünk sorsát.

 

forrás: http://www.3ho.org/10-great-reasons-do-kundalini-yoga