1. Elkezdtem a meditációt egyetlen egyszer nem volt lehetőségem megcsinálni majd folytattam tovább minden nap. Elölről kell kezdenem ilyenkor vagy folytathatom?

A “40 nap minden nap” arra utal, hogy akkor fejti ki a legjobban a hatását a meditáció, ha minden nap találkozunk az energiájával és tartjuk a megadott időkeretet (jelen esetben ez most 11 vagy 22 perc). Ha éppen úgy alakul a nap, valamiért nem fér bele a 11 perc, lecsökkentheted picit kevesebb percre, de érdemes pont a hatékonyság miatt ha csak lehet, megtartani a megadott időt. Ha kimarad néhány nap, megtörik az áramlás, ilyenkor érdemes újrakezdeni. Ha egy nap marad ki, akkor döntsd el, tovább folytatod-e és ráhúzol még a 40 napra 1-2 napot, vagy újrakezded. Senki sem áll fölötted, senki sem ellenőriz, és senki sem ítél, csak az elménk szabja a határokat.  A lényeg, hogy magadhoz mérten hozd ki a legtöbbet a gyakorlásodból, a 40 napnak és a megadott időtartamnak azonban energetikailag van fontos jelentősége, ezért érdemes minél inkább betartani.

2. Miért pont 40 napig végezzük a gyakorlást?

A gyakorlás hatása:

  • 40 nap alatt  – le tudod oldani az adott témán lévő negatív blokkokat, megtörni a negatív szokásokat
  • 90 nap alatt – a tudatos és tudatalatti elmédben új szokást alakítasz ki, még mélyebb változást hoz, és erősíted magadban a téma pozitív hatásait, a pozitív kimenetelt
  • 120 napalatt– megerősíti a meditáció által létrehozott új, tudatos szokást, pozitív előnyei pedig mélyebben integrálódnak a pszichédbe

Rajtad múlik mit jelent számodra a kihívás! Ha meghoztad a döntést, légy kitartó és állhatatos! Ne feledd, csak magadért csinálod!

3. Nekem nagy kihívást okoz a kéztartást! Fog ez javulni a jövőben?

Igen, a kéztartás valóban kihívás lehet az elején. Fejleszd fel a gyakorlást. Kezdd 3, 5 vagy 7 percről, majd fejleszd fel folyamatosan 11 percig. Az is lehet, hogy az első időszakban egy pár másodpercre le-le engeded a kezed. Az elején ez teljesen a helyénvaló, főleg, ha sosem csináltál még ilyen jellegű meditációt. Próbáld minél jobban kitolni a határaidat, és juss el minél előbb a 11 percig, hiszen ekkor működik leghatékonyabban a meditáció.

4. A gondolataim cikáznak a folyamat alatt…ettől függetlenül hatásos a meditáció, vagy ezt is kordában kellene tartani és vmire határozottan gondolni?

A meditáció igazából véve azt jelenti, hogy figyelemben lenni. A légzésünkre, egy adott mantrára, vagy a gondolataink kavargó áramára – mikor mire. Utóbbinál eleinte nem az a lényeg, hogy teljes üresség állapotát elérjük – persze a végcél ez, és ez egy gyönyörű dolog, ha összejön rövidebb-hosszabb időre – eleinte inkább az a fontos, hogy egyáltalán észrevedd, hogy jönnek-mennek a gondolatok. Ha ez megtörténik, akkor kevésbé azonosulsz velük, kevésbé fogsz eggyé válni egy gondolattal, rákapcsolódni, csak megfigyeled, hogy jön egy gondolat és aztán már megy is. Fontos az is, hogy ne akarj, ne ítélj, csak hagyd, hogy úgy történjen minden, ahogy történnie kell. Ha 11 percig végig gondolkodsz sem ítél érte senki, így ne hibáztasd te sem magad. Majd lesz ez még jobb, sokkal jobb, hamarosan, majd meglátod!

5. Nagyon nehéz a 3. szem környékre koncentrálni, mert arra figyelek mindig, hogy újból és újból kihúzzam a hátamat, és megfelelő magasságban tartsam a karomat. Illetve a légzés sem mindig sikerül. Ez helyén van így, vagy van vmi “trükk” amivel jobban tudnék koncentrálni?

A kéztartás és a légzés egy idő után beáll úgy, hogy szinte már magától történik, és a hátad is meglátod, hogy javulni fog, csak adj időt magadnak és légy türelmes. Amikor már nincs testi fájdalom, nincs bennünk ellenállás mentális szinten, akkor kezdődik el a valódi meditáció, de ehhez idő kell mindannyiunknak 🙂 Ekkor már egyre könnyebb lesz a figyelmedet is a harmadik szemen tartani.

6. Mit csináljak, ha kihívást okoz a 11 perc, és csak 3-4 megy?

Először is, ne stresszeld magad miatta. Annyit csinálj, amennyit tudsz. Ha csak 3 percet, akkor annyit. Próbálj mindig néhány másodperccel túlmenni a határodon. Lehet, hogy ez csak 5 másodperccel több, és kész. Lehet lesz nap, amikor jobban, máskor rosszabbul megy. Meglátod, pár nap után azt veszed észre, hogy egyre inkább ki tudsz tartani és egyre könnyebben megy. Erre mondjuk azt, hogy fejleszd fel a gyakorlást – kezdd 3, majd 5 perccel, gyakorold így egy darabig, és ha tudsz, menj el egészen 11 percig. A 11 perc a maximum meghatározott időtartam, amiben 100%-os a meditáció hatásfoka. Attól, hogy gyakorlod, és ami legfontosabb, rendszeresen csinálod, rengeteget fejlődsz. Kitarthatod úgy is a 11 percet, hogy leteszed a kezed, ha már végképp nem bírod, picit pihensz, és amikor újból érzed magadban az erőt, visszateszed. Ettől is ugyanúgy fejlődsz.

7. Én is csinálom a meditációt eddig 11 perceket, közben persze nehéz, de amiért írok, az az, hogy folyamatosan azt érzem, hogy nem jól csinálom, mert ha jól csinálnám, akkor biztos nem bírnám a 11 percet. Persze nehéz, fáj, meg minden és, nem tudom igazán elengedni magam, mert folyamatosan azt gondolom, hogy biztos jobban kéne, vagy máshogy kéne. Szóval nekem néha küzdelmem. de azért csinálom, jó ez így?

Ez teljesen természetes, főleg, amikor még nem vagyunk teljesen hozzászokva a mindennapos meditációhoz. Egyszerűen csak lazíts bele, hidd el, ezek csak az elme trükkjei, de egy idő után ki fog kapcsolni. Lehet kell neki jó néhány alkalom, de ha elég állhatatos vagy, hamarosan beleun abba, hogy mindig kitaláljon valamit. A lényeg egy: csináld, és tarts ki mindenek felett! 🙂
8. Csinálhatok több 40 napos meditációt egyszerre? Elkezdtem az Önbizalom növelő 40 napost is, mehet mindegyik egyszerre?Csinálhatod akár a két meditációt közvetlen egymás után is, ilyenkor hagyj egy 5 perc szünetet a kettő között, addig csak ülj befele figyelve és vedd észre az első hatását. Vagy ha az jobb, csinálhatod az egyiket reggel, a másikat este.

9. Egy ideje tele vagyok negatív gondolatokkal, sokszor mintha csak áramlana belőlem a rossz és az elutasítás. Tehát mindenképpen szeretném ezt orvosolni, ezért is kezdtem el a 40 napos meditációt. Közben olvasgattam az oldalon, és találtam olyan mantrákat, amik segítenének a problémámon, gondolok itt a tudatalatti megtisztítására, és a negatív elvezetésére. Tudom, sok így kezdésnek a 3, de szabad e többet gyakorolni egyszerre? És ha csak hallgatom ezeket a videókat, akkor is segítenek, vagy mindenképpen “aktív gyakorlást” igényel?

Érdemes egy mantrát vagy meditációt kiválasztani, és azt minimum 40 napig “aktívan” csinálni, tehát leülni, befele figyelni és énekelni, zengetni, eggyé válni vele. Ahogy már írtam, ekkor leoldódnak az adott témán lévő negatív blokkok. 90 napos gyakorlással már a pozitív hatás kezd beáramolni, 120-nál pedig már nagy mértékben vonzásnak indul a pozitív hatás. Tehát érdemes egy olyat kiválasztani, amivel jobban dolgod van. E mellett bátran hallgathatsz más mantrákat is, énekelheted is, vagy csak akár főzés, takarítás, utazás, tanulás, munka közben is hallgathatod őket (akár éneklés nélkül), de arra figyelj, hogy minimum egynél tényleg legyen meg a 40 napos elköteleződés. A lényeg mindig az, hogy az adott meditáció vagy mantra szépen lassan beivódjon a tudatalattiba, és elkezdje ott kifejteni a hatását.

10. Szeretnélek megkérni, hogyha eltér a mantra kiejtése a leírtaktól, akkor írd meg nekem a helyes kiejtést. Illetve a behangoló mantráét is.

Köszönöm előre is!Behangolódás: Ong Náámóóó Guru Dééév Náámóóó (3-szor)
Védelmező mantra: Áád Guré Námé, Dzsugád Guré Námé, Szát Guré Námé, Sziri Guru Dé Vé Námé (1-szer)
Aktuális mantra a meditációhoz: Hámi Hám, Brám Hám
Lezárás: Szááááát Nám (3-szor)

11. Azt szeretném kérdezni, hogy pontosan mit jelent a mantra?Humme Hum Brahm Hum: mi Mi vagyunk, mi az isteni vagyunk

Ang Sang Waheguru: A szeretet végtelen áramlása táncol minden sejtemben. Az Egyéni Tudat és az Egyetemes Tudat összeolvad. Részletesen a meditáció leírásában ismertettem, melyet ide kattintva érhetsz el!Ra Ma Da Sa Sa Se So Hung: Nap, Hold, Föld,  Végtelen, mindennek a része vagyok

12. Kollégiumban lakom, így nem tudom hangosan mondani a mantrákat. Ha suttogva mondom őket, akkor is kifejtik a hatásukat?

Fontos, hogy a kundalíni jógában mindig mindent úgy csináljunk, ahogy az eredeti kiírás szól, itt tehát eredeti hangszínen zengetve. Természetesen tudom, hogy vannak olyan helyzetek, amikor ezt nem lehet kivitelezni, akkor a suttogás tényleg jobb, mint a semmi, és a magadban való mondás is mindig jobb, mint a semmi. Amint tudsz, térj vissza az eredeti kiíráshoz, mert vannak olyan meditációk és mantrák, amiket direkt suttogva, vagy magunkban kell mondani, és azoknak már más a hatása.

13. Ha éjfél után tudok csak leülni meditálni az még beleszámít az adott napomba?

Az, hogy számodra az éjfél beletartozik-e a napba, csakis rajtad múlik. Ez csak az elme kérdése, a szív számára nincs az a fajta tér és idő, amiben az elme világában élünk. A gyakorlásban azért javasolt a 40 nap, hogy megőrizzük a folyamatosságot, és hogy naponta kapjuk a gyakorlásból az energiát, hogy elindulhasson a változás. De valójában azon semmi nem múlik, hogy éjfél után egy perccel, vagy egy perccel előtte csináljuk a meditációt. Mindenesetre még lefekvés előtt végezd el.

14. Olvastam, hogy ne lépjük túl a megadott időtartamokat. Egy nap csinálhatom többször is?

Valóban, a meditációt mindig az adott percig csináljuk, általában 11, 22 vagy 31 percig, fontos, hogy a megadott időkeretet ne lépjük túl. Én azt javaslom, hogy naponta inkább egyszer végezd el, ne bontsd szét a megadott időkeretet. Pl. ha 22 perc a meditáció időtartama, ne válaszd szét két 11 perces időtartamra, hanem a hatékonyság miatt inkább végezd egyszer 22 perccel. Viszont, ha napközben szívesen hallgatnád a hozzá tartózó mantrát vagy csak úgy vagy énekelnéd a mantrát, azt bármikor megteheted.

15. Olyan kérdésem lenne, hogy 3 hónapos kismama vagyok, csinálhatom e minden nap ezt a gyógyító meditációt magamnak és a picinek is?

Csinálhatod igen, ezzel teszel a legjobbat mindkettőtöknek. Viszont azzal, hogy önmagadat gyógyítod, a babát is fogod, mert ahogy te tisztulsz, úgy már sokkal kevesebb tudatalatti blokkot, “örökséget” fogsz átadni a picinek. Így szintén nem kell kétszer elvégezni ezt a meditációt. A gyakorlás alatt küldjél neki annyi szeretetet, amennyit úgy érzel, hogy az ő kis lelke kér és elbír. A nap többi részében pedig hallgass mantrákat, meditálj rendszeresen, próbálj vele kapcsolódni.

16. Miért támaszt furcsa érzéseket bennem a meditáció? Bizsergető érzés jön a bal tenyerembe és annyira megemelkedik a vérnyomásom, hogy szorító fejfájásom lesz. Mi ez vagy miért történik? Ha tudod, kérlek magyarázd meg! Köszönöm

A meditációknak sokszor az a hatásuk, hogy felhozzák bennünk azt, ami már eleve ott van, csak eddig mélyen szunnyadt. Ezáltal a rég elnyomott érzések felszínre kerülhetnek, tudatosulhatnak és tisztulhatnak. Ilyenkor az is történhet, hogy egyrészt megnő az érzékenységed, másrészt fel is erősödhet az energiaáramlás és e két okból kifolyólag jöhet a bizsergető érzés. Sokszor meditációban jelentkezhet akár fájdalom is. Amikor oldódik egy-egy blokk, ahogy odakerül a friss energia és megindul az oldódás, azt fájdalom érzése is kísérheti. Ha erős fájdalmat tapasztalnál, akkor nyugodtan engedd le kicsit a kezedet, könnyíts a pózokon, a gyakorláson. Lehet, hogy először érdemes a mantrát önmagában hallgatnod, és szépen lassan hozzászoktatni magadat a gyakorláshoz. Figyeld magadat. Ha meditáció után könnyedséget, feloldódást érzel, akkor ez is egy jel, hogy valami történt, van, ami tisztult. Mindenesetre ha tartósan fennáll a fájdalom a meditáció nélkül is, akkor lehet, hogy érdemes orvoshoz fordulnod.

+1 Az érdekelne, hogy mennyire befolyásolja a gyakorlatokat az, hogy nekem a bal kezem stroke következményeként lebénult, már mozog, de még nem úgy ahogy kellene. Jelent ez bármiféle gondot a gyakorlatoknál?

Nem, nem jelent gondot, hiszen mindig a szándék a lényeg. Magadhoz mérten csináld akkor a gyakorlást, ha már nem bírnád tartani, vagy nem tudod úgy tartani, akkor a tőled telhető legjobb pózt tartsd addig, amíg megy. Ha meg már végképp nem bírnád tovább, akkor engedd le a kezedet, és képzeletben, mentálisan érezd, hogy megtartod a pózt könnyedén és jólesően. A meditáció így is hat. 🙂

Kérdéseitek alapján a legfontosabb:

A meditációt mindig a megadott instrukciók alapján kell elvégezni, hiszen így fejti ki a legnagyobb hatást. Van olyan meditáció, amiben máshogy van a kéztartás, a szemfókusz, más a mantra stb., így már egy apró eltérés teljesen más hatást tud eredményezni, ezért tartsuk magunkat minden esetben az eredeti kiíráshoz.
 

♥ További tipp:

Írj naplót! Többen osztottátok meg csodás élményeiteket, de ahhoz, hogy ezek az élmények elmélyülhessenek és tovább megőrizd őket a szívedben, érdemes naplót vezetned. Ebbe ne csak magukat az élményeket írd le, hanem további olyan felismeréseket is, amiket akár napközben szerzel. A meditáció elindít egy úton, ahol a szabad áramlás sok felismerést, “Aha” élményt hozhat. Érdemes ezeket lejegyzetelned és egy idő után visszaolvasni őket.
Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire.