Manapság az online világ a mindennapjaink részévé vált és ez a mi esetünkben a közös online jóga gyakorlás által nyilvánul meg. Ha igényelnénk is a nagyobb személyes jelenlétet és a kapcsolódást, úgy gondolom, hogy a következő hónapok még nem erről fognak szólni. Ezért szeretnék Nektek segíteni abban, hogyha már elkezdtétek, vagy csak most kezdtek bele, de az otthoni gyakorlás még nagyobb sikerélménnyé váljon és megmaradjon a mindennapjaitok részeként.

Az otthoni gyakorlási formának a nagy előnye, hogy bármikor és bárhol végezhetjük a gyakorlatokat, de persze ez a bárhol az esetek nagy részében az otthonunk szokott lenni. Bár azt gondoljuk, hogy milyen egyszerű is otthon gyakorolni, nagyon sok tanítványom tapasztalja azt, hogy nagy kihívást jelent elkezdeni, majd pedig kitartani és rendszeresen otthon végezni a gyakorlatokat. Miért is? Úgy gondolom, hogy a fő ok, hogy nekünk kell helyet és időt teremtenünk a gyakorláshoz. Ezek a feltételek mind megvannak, ha helyszíni jógaórára megyünk, mert tudjuk, hogy hol lesz az óra és pontosan mikor kezdődik és meddig tart. Milyen kényelmes, hogy mindezt mások eldöntik helyettünk, nekünk csak menni kell és csinálni, ugye? Ezért most szeretnék bemutatni Nektek 4 olyan praktikát, amik nekem sokat segítettek, hogy az otthoni jógázás hatékony és sikeres legyen.

Vezess naplót a gyakorlásodról

Hogy miért fontos ez? Mert leírva realizálod igazán, hogy hogyan állsz az aznapi gyakorlással. Érzed a súlyát annak, ha aznap nem tudsz írni a naplóba, mert kimaradt a gyakorlás vagy nem tudtad teljesíteni a kitűzött célt különböző okok miatt. Leírva tudatosul, hogy bizony ez a mai gyakorlás kimaradt. Fogd fel ezt egy hasznos dolognak, egy motivációnak a jövőre nézve. Fontos, hogy főleg az elején, legyen mindig szem előtt a napló, ne dugd el egy fiókba, hanem jól látható helyen legyen, hogy mindig arra emlékeztessen, hogy ma feladatod van vele 🙂 A másik nagyon fontos tényező, hogy a naplóírással szuperül fogod tudni követni a fejlődésedet és motiválni magad napról napra.

Itt is van egy szuper lehetőség egy inspirációs füzet képében, amivel még hatékonyabban fogják tudni követni a fejlődésüket hétről-hétre a Velem gyakorlók! 🙂

Engedd el az összes elvárásod a hellyel és az idővel kapcsolatban

Ne foglalkozz azzal, hogy nincs elég nagy rend a lakásban vagy éppen nincs 1,5 órád gyakorolni. A lényeg a rendszerességen legyen, ebből viszont ne engedj. Nyugodtan állhat halomban a ruha, hisz lehet meditálni egy nagy rakás vasalnivalóval a háttérben is, sőt! 😉 Vagy az elején sokszor lehet az az érzésed, hogy nincs elég időd gyakorolni, holott ez az első és legfontosabb, amit el kell engedned az otthoni jógázás kapcsán. Lesz olyan nap, mikor úgy érzed, hogy fáradt vagy és semmihez sincs energiád, akkor csak a napi meditációt csináld meg. De lesz olyan nap, mikor túlteljesítesz majd az elképzelt célon és szinte szárnyalni fogsz. Gondolkodj úgy erről, hogy az az idő, amit gyakorolsz, az pont annyi, amennyire aznap szükséged van, ha 10 perc, akkor 10 perc, ha 1,5 óra akkor 1,5 óra. 🙂 Másrészt hallgass a testedre, neki mire van szüksége aznap, lehet, hogy az csak egy 10 perces gyakorlatsor, de lehet, hogy 1,5 órás komoly gyakorlatsor? Figyeld a tested és írd be a naplódba, hogy ma is csináltál valamit, ami a testi-lelki egészségedet szolgálta. 🙂

Teremts kényelmes körülményeket

Találj egy olyan helyet az otthonodban, ahol bármikor leguríthatod a jógaszőnyegedet és már bele is kezdhetsz a gyakorlásba. Ami nekem nagyon bevált, hogy kineveztem a lakás egyik részét a mindenkori gyakorlóhelynek, ahol a jógával kapcsolatos dolgaimat tartom (matrac, párna, napló stb.) és ez a kis hely egy állandó pont a lakásban, így mikor jógázni szeretnék, akkor minden a kezemre esik, nem telik idő a keresgéléssel és nem kell mindig pakolgatni a dolgokat.:)

Legyél magaddal elfogadó

Légy szelíd magaddal, elfogadó, tartsd tiszteletben a határaidat. Ez a legfontosabb része az otthoni gyakorlásnak. Engedd el, ha egyik nap kevesebbet teljesítettél, tegyél bele többet egy másik nap és így törekedj az egyensúlyra. Ha ezt a ritmust felveszed és alkalmazod az élet más területein is, hidd el, hogy minden sokkal könnyebb lesz. Hisz az élet minden területe így működik, hol jobban megy a munka, hol kevésbé, hol jobban vesszük az akadályokat, hol kevésbé. Ha elfogadjuk ezt a hullámzó tendenciát, akkor máris egy nagyobb fokú harmóniát teremtettünk az életünkben.

Remélem, hogy ez a 4 tipp segít abban, hogy felfedezd és megtartsd az otthoni jógázás adta örömöket és megtapasztalsz majd olyan dolgokat, mint például, hogy időt szánj magadra, hallgass a testedre és kövesd a megérzéseidet.

Szeretnél már most rálépni erre az útra? Akkor itt a lehetőség és csatlakozz a most megnyitott online jóga és meditációs órámra.

Hogy mit tartalmaz a körülbelül 80 perces jóga óra?

✰ Egy meditációt bemelegítésként, ami segít abban, hogy stabillá válj bárhol és bármikor, hogy jobban teljesíts a mindennapjaidban és jobban felvedd életed fonalát.

✰ Egy olyan kriját gyakorlásként, ami a prána, az életenergia szabályozását segíti. Ez azt jelenti, hogy az egyensúlyhoz szükségünk van arra, hogy mindaz, amit felveszünk és mindaz, amit leadunk a testünkből egyensúlyban legyen és ez a gyakorlatsor ezt

✰ Valamint megtanuljuk a tűzlégzést, ami a kundalíni jóga jellegzetes légzőgyakorlata.

Ha csatlakozol hozzám ezen a linken, akkor egy jóga óra áráért most 7 napig korlátlanul végezheted ezt a felemelő gyakorlatsort. Gyakorlásra fel!

Szeretettel, Mia