Manapság egyre többet hallunk a méregtelenítésről. Mire is jó és miért érdemes rendszeresen méregtelenítenünk?

Hihetetlen, hogy a szervezetünkbe manapság mennyi ártalmas anyag kerül be, mind a táplálkozás (túlzott cukor- és húsfogyasztás, méreganyagokkal teli zöldségek, gyümölcsök, amiket jóhiszeműen megveszünk), mind a környezeti ártalmak, a vegyi tisztítószerek, esetleg a tartós stressz lévén. Talán nem is vagyunk mindennek tudatában, de ezek mind mérgeket termelnek, amik aztán egyre jobban felhalmozódnak bennünk. Az egészséges szervezet egy ideális környezetben hamar képes ezeket kitisztítani belőlünk, de be kell látnunk, hogy már rég nem ideális világban élünk. Így manapság még nagyobb hangsúlyt kap, mint valaha egészségünk megőrzése érdekében a rendszeres méregtelenítés (évente 1-2 alkalom). A betegségek kialakulása már az utolsó azon a ranglétrán, hogy milyen mértékben telített a szervezetünk a méreganyagokkal, pedig a testünk sokszor először orrfolyással, tüsszentéssel, náthával, lepedékes nyelvvel stb. előre jelez. A természetgyógyászok is mind azt vallják, hogy minden terápiát a méregtelenítéssel kell(ene) kezdenünk!

A méregtelenítés vagyis detoxikáció nemcsak testi, hanem lelki, szellemi mérgek kitisztítását is jelenti. Ha nem tisztítjuk naponta magunkat, a méreganyagok felhalmozódnak, amik aztán betegség kialakulásához vezethetnek. A méreganyag lerakódásoknak különböző fázisait különíthetjük el:

1. Testnedvek tisztulása (pl. izzadás)

2. Testi reakciók (pl. hasmenés, hányinger, láz, krónikus izzadás, köhögés)

3. A méreglerakódás kezdete (pl. amikor az arcüreg és homloküreg telítődik, ciszták, miómák vese és epekő jön létre, tipikusan egy helyre koncentrálódnak a méreganyagok)

4. A méreganyagok a sejtekbe is kezdenek beépülni (pl. állandó migrén, reuma, köszvény, érrendszeri betegségek, szervi betegségek)

5. Degenerációs folyamat – elkezdenek a sejtek leépülni és sorvadás következik be (pl. csontritkulás, avgyérzés, 2-es cukorbetegség)

6. Az elfajult sejtek degenerált sejteket hoznak létre (pl. rák)

Felmerül-e továbbra is bennünk a kérdés, miért nemcsak hasznos, hanem szükséges a rendszeres méregtelenítés?

Méregteleníteni sok mindennel lehet, nemcsak a jóga útján, hanem a természetgyógyászat (pl. gyógyteák, vízkúrák, hashajtás, beöntés, kolon hidroterápia) izzasztásos eljárások (szauna) útján, de az ájurvéda is rengeteg lehetőséget kínál erre (pl. pancsakarma), de bármit is választasz, a legfontosabb, hogy ebben az időszakban kerüld el a káros anyagok bevitelét.  Mivel mi most a 6 hetes méregtelenítő programmal kimondottan a jógikus útra koncentrálunk, ezért az ezt kiegészítő tippeket olvashatod az alábbiakban:

Méregtelenítő tippek:

1. Káros anyag bevitel csökkentése – Minimum 6 hetes legyen a méregtelenítő programod. Ez alatt az idő alatt nem az a cél, hogy ne egyél, hanem az, hogy minél inkább tartózkodj a káros anyagoktól (cukor, alkohol, koffein, ha tudod kerüld el a fehér lisztet is, és ne egyél és igyál semmiféle szintetikusat)

2. Mézes citromos víz minden reggel – Igyál meg minden nap éhgyomorra 1 liter meleg citromos mézes vizet. Ezt a méregtelenítő tippet egy ájurvédikus orvostól kaptam,és az egyik hírlevélben, illetve az előző cikkben már ajánlottam is. Figyelj arra, hogy a mézet soha ne a forró, hanem a már ihatóan meleg vízben oldd fel!

3. Tisztító légzőgyakorlat –  Végezz rendszeresen tisztító légzőgyakorlatokat – órán sokat csináljuk ezeket, de ha nem tudod mi ez, és szeretnél segítséget, hamarosan töltök fel az oldalra majd instrukciót ehhez.

Kerüld:

  • az élénkítő szereket (kávét, fekete teát, alkoholt)
  • a szuper toxinokat: a cukrot (ebbe az édesítőszereket is és a mindenféle fruktóz, glükóz és barátait is értem, a tejet (kivéve növényi tej, vagy ha házi tejhez tudsz hozzájutni)
  • a fehér lisztet illetve a finomított szénhidrátokat (fehér kenyér, fehér tészta, hántolt rizs)
  • ha tudsz, egyél kevesebb húst (a húst emésztjük meg legtovább, ezért ennek emésztése terheli le legjobban a szervezetet)

Fogyassz:

Ezzel szemben a napi 5-szöri étkezés segít a hirtelen energiát adó ételek elkerülésében. Most már mehetsz a piacra:

  • a sok zöldségért, gyümölcsért, igyál belőlük készült leveket
  • fogyassz finomítatlan szénhidrátokat pl. barna rizst, és kölest, hajdinát, kuszkuszt, bulgurt, durum lisztből készült tésztát
  • hüvelyeseket
  • jó minőségű termelői sajtot és tojást (nem a szupermarketest)
  • magvakat
  • ha húst is eszel, akkor inkább csirkét vagy/és halat válassz