A blogon már sok szór esett a mantrákról. Gyakorlatilag a mantra az egyik legegyszerűbb eszköz arra, hogy

  • kapcsolódjunk lelkünkhöz
  • lecsendesítsük magunkat és elménket, ezáltal
  • visszatérjünk a Jelenbe
  • emeljük rezgésszintünket
  • tudatosságot vigyünk a mindennapjainkba
  • tisztítsuk a tudatalattit

Csak használni kell őket.  A jó hír az, hogy gyakorlatilag bárhol és bárhogyan használhatjuk őket.

Hallgathatjuk, zengethetjük/recitálhatjuk akár magunkban akár hangosan, és természetesen meditációként is használhatjuk a mantrákat.

Hallgathatjuk napközben, gyakorlatilag reggel, délben, este, sőt, még akár elalváshoz is betehetjük halkan, hiszen ezzel is folyton a tudatalattinkra hatunk. Hallgathatjuk akár sport közben is, utazásnál, tömegközlekedésnél. Különösen ajánlott olyan helyzetek előtt, amikor szükségünk van a nyugalomra vagy a nagyfokú fókuszáltságra, illetve ha le szeretnénk csendesíteni elménket. Hallgathatjuk ünnepekkor, szólhat a közös ebéd alatt halkan vagy vacsora közben, sőt, ha olyan munkát csinálunk, még aközben is. Én pl. rendszeresen hallgatok tervezés és munka közben mantrákat és még most is, miközben ezt a bejegyzést írom. 🙂

Sőt, ha még jobban hozzáadjuk figyelmünket, és ismételjük magunkban vagy recitáljuk hangosan – akár egyéb tevékenység pl. mosogatás közepette – még jobban megnövelhetjük a hatást.  Használhatunk bizonyos mantrákat pl. naponta a tusolás alatt vagy a reggeli készülődés közepette. Hallgathatsz egy-egy bizonyosat pl. mindig a reggeli alatt, egy másikat meg este lefekvés előtt, amíg készülődsz ágyba bújni. Hallgathatjuk, zengetjük a főzés ideje alatt, így még több hozzávalót vihetünk főztünkbe.

Meditációként használva: az adott mantrához általában tartozik egy vagy akár több kundalíni jóga meditáció is, bizonyos kéztartással (mudrával) kiegészítve. Ezt gyakorolhatod otthon vagy órán, egyedül vagy többed magaddal is.

Használhatunk egy félét vagy több félét, de ha van egy kedvenced ami nagyon megérint, akkor érdemes legalább 40 napig kitartani, ezzel kelni és feküdni.

Mi a mantra? A mantra két szó: a “Man” azt jelenti elme, a “Tra” azt jelenti az Élet melegsége. A “Ra” azt jelenti, hogy Nap. A mantra tehát olyan szavak erőteljes kombinációja, amiket ha recitálunk, akkor a Végtelen Kozmosz rezgését juttatjuk sejtjeinkbe. Ezt hívjuk Mantrának. (Yogi Bhajan)

Ezek a módszerek mind ősi hagyományból erednek, de a ma emberének is nagyon könnyen bevethető eszközök, csak az a titkuk, hogy ki kell tartani mellettük. Ráadásul a mai világban az okos telefon minden pillanatban ott van mellettünk., minden elérhető, mindenhez könnyen hozzáférhetünk, csakis a saját tudatos döntésünk, hogy mire használjuk ki a lehetőségeinket. Kellemes mantrázást mindenkinek! 🙂