Sokan tudjátok, hogy számomra a fő elfoglaltság jelenleg a Sat Nam Program – Közelebb Önmagadhoz havi előfizetéses online programom. Még nyár közepén nyitottam meg először az online kapuit, bár már évek óta ezt az álmot dédelgettem. A lényeg, hogy nyár közepén, nem éppen a legideálisabbkor, de megnyitottunk. Már most, fél évvel később látom és hálával tölt el, hogy milyen jó csapat kezd kialakulni, mégpedig egy “keménymag”, akik a Sat Nam Program lelkét adják. Így hát, engedjétek meg, hogy bemutassam néhányukat egy rövid interjú keretein belül. Az első önként jelentkezők Judit és Erika. Ti pedig kedves Olvasók, fogadjátok szeretettel a tapasztalásaikat és a jógikus útra való lépésük történetét.

Kérlek mondj magadról pár szót, mi a foglalkozásod, hány éves vagy és mikor és hogyan kezdtél el jógázni. 

Magamról néhány mondatban. 44 éves vagyok, 2 gyermekem van (15 és 13), informatikusként végeztem, a gyerekek születéséig ebben a szakmában dolgoztam majd ezután vállalkozói formába váltottunk és felnőttképzéssel kezdtünk el foglalkozni. Azonban az élet úgy hozta , hogy mégis visszakanyarodtam eredeti szakmámhoz és jelenleg weboldalakat készítek, egy saját egyedi tapéta webáruházat üzemeltetek, és a férjemnek segítek mérnöki munkák rajzolásában.

Kb. 8 évvel ezelőtt már nagyon erőteljesen dolgozott bennem a vágy a belső, a psziché és a spirituális érdeklődésem fejlesztésére, és akkor egy grafológia tanfolyam elvégzése indított el a mélyebb önismeret felé, azonban azt éreztem, hogy még ez sem hozza azokat az igazi mély felismeréseket, amiket éreztem, hogy még ott vannak bennem. Majd 6 éve a férjemnek volt egy súlyos balesete, ami olyan irányba sodort, hogy egyre több mindent megismertem, ami a tudatos figyelést, megélést elindította (itt főleg a Germán gyógytudomány megismerése, elsajátítása volt meghatározó szerepű)

A jógával először kb.12 éve kezdtem el foglalkozni, a “hagyományos” jógaórák formájában, és nagyon szerettem is, mégis több év kihagyás is lett belőle, inkább más mozgásforma felé vettem az irányt. A kundalíni jógáról kb. 2 éve hallottam először, barátnőmtől, de akkor még csak elméletben kezdtem el ismerkedni vele. Majd valamikor a tavalyi év vége, ez év eleje volt amikor ráleltem Mia oldalára, és egy-két online workshopra be is jelentkeztem, ami szépen tovább bontogatta a belső utamat, és így jutottam el végül ehhez a programhoz.

Miért döntöttél úgy, hogy belevágsz a Sat Nam Programba és mit vártál tőle/mi volt a célod?

A célom és a döntésem egyszerűen jött magától. Amikor már nagyon érlelődik egy belső késztetés  a változásra, a változtatásra, és ezt tudtam, hogy nekem kell a magam megismerésével végigvinni. Feloldani, megoldani, nem továbbvinni, továbbadni a terheket, a rosszul rögzült dolgokat. A jelenben lenni, tudatosnak lenni. S azt már tudtam, hogy ehhez mindig meg lesz az “eszköz” , hogy az úton mi fog segíteni.

Most, hogy már több hónapja a program aktív részese vagy, mit kaptál a programtól/beváltotta a hozzá fűzött reményeidet?

A programot imádom! Az a típus vagyok, akinek bár kell egy vezetés, egy irányítottság a dolgokban, viszont a korlátokat már nem szeretem, így ez nekem kifejezetten jó, hogy adott a heti,havi, napi feladat, de az üteme, a beosztása már rám van bízva. S ahogy telnek a hetek, egyre inkább könnyebb megoldani, hogy legyen időm mindenre. Hisz megteremtem magamnak, mert érzem , hogy szeretném a gyakorlatokat elvégezni, csak magamra figyelni közben.A kundalini jógában, más jógatípusokkal szemben az fogott meg nagyon, hogy így minden gyakorlatnál tudom, érzem a célt, a miértjét, hogy miért csinálom. Ezáltal sokkal koncentráltabban tudok benne maradni a gyakorlatban.

Mióta a Sat Nam Programban gyakorolsz, melyik az a gyakorlat (vagy bármi más, akár jógi tipp), amely a legnagyobb hatással volt rád és miért? 

A legnagyobb hatással a hidegzuhany jógi tipp volt rám. Fantasztikusnak tartom, bár még csak kevésszer sikerült megcsinálnom, de nagyon szeretem. A kriják, meditációk, gyakorlatok közül én nem tudok egyet sem kiemelni, mert mindet nagyon szeretem. Mindig izgatottan várom a következőt, hogy milyen lesz, milyen hatással lesz, és örömmel csinálom bármelyiket újra.Vannak, amik erősebben hatnak, és azokat érzem is, hogy azon a területen több dolgom van magammal.

Hogy érzed, a mindennapi életedbe is át tudod ültetni a Sat Nam Programba elsajátított tudást és tapasztalatokat? 

Abszolút meghatározó lett a mindennapjaimban a kundalini jóga. Gyakorlatilag csak ilyen zenéket, mantrákat hallgatok munka közben. Ha valami stresszesebb helyzetben vagyok rögtön beugrik egy mantra és vagy magamban mondogatom, vagy dúdolom tudatosan, hogy csökkentsem a belső szorongást, és nagyon jól hat rám. Valamint a légzésemre is próbálok ilyenkor odafigyelni, mélyítem, figyelem.

Milyen további céljaid vannak a jövőben a jógikus úton?

Szeretném, ha teljesen az életem részévé válni ez az ismeret, és minél több mindent szeretnék megismerni általa. Elvonulásokra menni, mélyíteni, és a gyermekeimnek is átadni belőle, amit csak tudok, közvetve és akár közvetlen is.

Hálásan köszönöm, hogy ilyen módon ismerhettem meg Mia által!

——————————————————————————————————————————————————————————————-

Kérlek mondj magadról pár szót, mi a foglalkozásod, hány éves vagy és mikor és hogyan kezdtél el jógázni. 

40 évnyi pedagógusi szolgálat után vagyok 65 évesen változóban, új lehetőségeket keresőben, szeretteimet támogatóan élek egy Budapest közeli városban, Dunakeszin, annak is egyik csendes utcájában, kertes házamban.

Miért döntöttél úgy, hogy belevágsz a Sat Nam Programba és mit vártál tőle/mi volt a célod?

A jógára eddig, mint kipróbálható lehetőségre tekintettem. Három-négy éven át rendszeres olvasója voltam Mia hírleveleinek. Egy-egy 40 napos meditációjába be is kapcsolódtam. Számomra egyértelmű volt, hogy adandó alkalommal szeretnék a tanítványa lenni!

Most, hogy már több hónapja a program aktív részese vagy, mit kaptál a programtól/beváltotta a hozzá fűzött reményeidet?

A Sat Nam Program komplexitása mellett nagyon megtetszett, hogy a rendszeres gyakorlásra itthoni környezetben lesz lehetőségem. Ezen kívül nyár elejére olyan élethelyzetbe kerültem, amihez kapaszkodókra, új nézőpontra volt szükségem. Azonnal tudtam, hogy itt a helyem.

Mióta a Sat Nam Programban gyakorolsz, melyik az a gyakorlat (vagy bármi más, akár jógi tipp), amely a legnagyobb hatással volt rád és miért? 

Az eltelt négy hónap alatt elsősorban sikerélményeket kaptam. Egyre többre vagyok képes a mindennapi gyakorlásban. Folyamatos a fejlődés bennem fizikai, lelki és szellemi síkon egyaránt. Mindez felülmúlta minden várakozásomat. Kaptam egy határozott, érzékeny, igényes, tudással, tapasztalatokkal felvértezett tanítót, aki önmaga is fejlődik, általunk is emelkedik. Kaptam egy csoportot, ahová tartozhatok, ahol közös a cél, ahol őszintén megnyilvánulhatok.

Hogy érzed, a mindennapi életedbe is át tudod ültetni a Sat Nam Programba elsajátított tudást és tapasztalatokat? 

Nehéz kiemelni a sok magával ragadó gyakorlat közül egyet, amelyik a legnagyobb hatással volt rám. Számomra azok a meditációk, azok a gyakorlatok emlékezetesek, ahol a különféle légzéseké a főszerep önmagában vagy a mozgással összhangban. Ilyen volt az augusztusi Valódi Én témájában az “Egót lecsendesítő” meditáció, mert ezalatt, és ez után eltűnt számomra az idő, eltűnt az összes gondolat, mindez csakúgy megtörtént a légzésem lelassításával. Ez nem mindennapi dolog. A gyakorlatok közül az immunerősítő áramló gyakorlatban, például a “Hattyú”-ban a légzéssel harmónikus mozgás valami felemelő érzéssel töltött el.

Milyen további céljaid vannak a jövőben a jógikus úton?

A Sat Nam program hatására emelkedett az energiaszintem. A tanítások segítségével más nézőpontból látom néhány kapcsolatomat.  Sikerült nyugvópontra jutnom egy küzdelmekkel, bizonytalanságokkal teli függő helyzetben. Könnyen tudok lélegezni, egyenes és biztos a tartásom. Szeretnék tovább fejlődni, tanulni, tapasztalni, mert ez az ÚT még sok felfedezni valót rejt.

Köszönöm ezt az interjút Nektek és azt, hogy a Sat Nam Programot választottátok azért, hogy felébresszétek a bennetek szunnyadó lehetőségeket. Folytatás következik! Sat Nam, Mia

Ha szeretnél Te is a részese lenni a Sat Nam Programnak, akkor itt a lehetőség. Még több információt ide kattintva érsz el.

Tetszett az interjú? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire,  állandó frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és az Instagram oldalunkon is.