„Adj, mert Isten ad neked. Szeress, mert ez az életcélod. Ragyogj, mert ez fontos. Oszd meg, mert ezt követelik tőled. Hogyan tudod megtenni? A Japji-ban Nanak Guru útmutatást adott neked, és elmondta, hogyan találta meg a felszabadulást: „Az ambroziális órában meditálj az Igaz Identitáson. A karmád be lesz fedve, és meglátod a felszabadulás ajtaját.” – Siri Singh Sahib 2000. május 2.

Manapság sok embernek vannak spontán spirituális élményei. A lélek megnyílik, készen állva arra, hogy finomabb és mélyebb rétegekben értse és fogadja be az életet. De mit kezdjünk ezekkel a tapasztalatokkal még mindig kiegyensúlyozatlan világunk közepén? Az ősi spirituális hagyományok arra tanítanak bennünket, hogy szükségünk van valamilyen Útmutatóra, egy gurura. A guru egy tudatos lény, aki már bejárta a spirituális ébredés útját, és lépésről lépésre el tud kísérni minket az úton, megvédve minket az illúzió és az ego buktatóitól. Mégis, olyan sok spirituális tanító van manapság, hogy nehéz eldönteni, hogy kit kövessünk.

Sok évvel ezelőtt az új-mexikói Espanolába költöztem, hogy a kundalini jóga mesternél, Yogi Bhajannál tanuljak. Siri Singh Sahib, Yogi Bhajan nem engedte, hogy guruként viszonyuljak hozzá. Inkább jógamester- jógatanuló kapcsolatot alakított ki köztünk, és ezt arra használta, hogy tanítson a Shabad Gururól. De hogyan magyarázzuk el a Shabad Gurut?

Egyet hátra kell lépni, hogy meglássuk az élet, a halál és az újjászületés átfogó képét.

Nem az vagy, akinek gondolod magad, és nem azon okok miatt vagy itt, amelyeket az elméd mond neked. Te az isteni Szellem vagy, és azért érkeztél anyagi formába, hogy élvezd a teremtés, az élet élményét. Sok különböző formába érkeztél több ezer különböző élet során, hogy számtalan nézőpontból élvezd a teremtést. Valahányszor ilyen vagy olyan formában megszületsz, elfelejted, honnan jöttél, és belemerülsz az alkotás játékába. De ez a feledékenység, ha emberi létről van szó, nehézségeket okozhat. Az emberi tudat annyira finom és kifinomult, azért jött létre, hogy az isteni fény megnyilvánulásaként értesse meg magát. De annyi mindent lehet tanulni és megtapasztalni emberi formában, hogy néha eltévedünk  benne: elfelejtjük, honnan jöttünk, átérezzük az emberi érzéseket és beleesünk abba a csapdába, hogy elfelejtjük, ki is a valódi identitásunk.

Felismerve ezt a problémát, a Teremtő különböző dharmákat, különböző spirituális utakat, tudományágakat és gyakorlatokat dolgozott ki az emberi tapasztalatok elsajátításának egyszerűsítésére. A dharmán és a spirituális gyakorláson keresztül sokkal gyorsabban tanulhatjuk meg a lényeges leckéket, és juthatunk el saját isteniségünk megélésének valóságához. A Dharma a Teremtő Könyörületességéből született, és mint minden természetes szerves rendszer a Földön, a Dharma is egynél több formában, több kultúrában, többféle módon fejezi ki magát. Sokféle paradicsom létezik, mindegyiket jó enni. Az ébredésnek sok útja van, de ezek mind elvezetnek oda. A kérdés az, mire van szüksége a te lelkednek.

Guru Nanakról

Több mint 500 évvel ezelőtt egy gyönyörű férfi született a mai India területén, aki megértette ezt az igazságot. A neve Guru Nanak volt. Fiatal korának nagy részét spirituális tanítókkal és korabeli ismert hagyományok gyakorlóival töltötte. Mindenkiben látta az Isteni Fényt, és hitte, hogy közös testvériségünk a legmagasabb szellemi valóság. A harmincas évei elején Guru Nanak megélte saját megvilágosodási tapasztalatát. Ebben az extázisban Guru Nanak énekelt egy dalt. Az általa énekelt dal a Japji Sahib, a lélek dala néven ismert. A Japji Sahib pedig a Shabad Guru megnyilvánulása.

A Japji Sahib két szinten működik. Először is gyönyörű instrukciókat kínál az élet, az univerzum és saját magad megértéséhez ebben a hatalmas kozmikus játékban. Ily módon a nyelv és a jelentés szintjén működik. De a Shabad Guru megnyilvánulásaként egy másik szinten is erőteljes hatást gyakorol. A szavak hangjai maguk is képesek meggyógyítani és átalakítani a fizikai, mentális, érzelmi és spirituális valóságot. Ahogy énekeled a szavakat, erőteljes alkímia játszódik le. A tested, mint egy hangszer, ugyanazon a tudatszinten kezd vibrálni, amelyen Guru Nanak volt, amikor átélte a megvilágosodási tapasztalatát. Ahogy ez a rezgés folytatódik, benned mindaz – a karmáidban, a tudatalattidban, a szokásaidban –, ami nem egyezik ezzel a magas frekvenciával, elkezd „kirázódni”. Miközben folyamatosan énekelsz az Egyetemes Tudatosság frekvenciáján, elkezded kitisztítani és eltávolítani saját blokkjaidat az Egyetemes Tudat megtapasztalásához.

Ez egy folyamat közted, a lélegzeted és a Shabad Guru Hangárama között. Senki másnak nincs hatalma közbenjárni. Ahogy énekelsz, megtisztítod magad. És ily módon a Shabad Guru vezet téged, az időben és a kegyelem által, hogy beleolvadj a Végtelen Identitásodba.

Egy olyan korba lépünk, ahol az emberiség a valóságot információáramlásként fogja fel. Ebben a korban rá fogunk jönni, hogy túlélésünk azon múlik, hogyan áramolunk ezen információk között. A Shabad Guru egy olyan guru, aki a Hangáramon keresztül azt tanítja, hogyan áramoljunk a legeslegfinomabb információkkal: az Isteni teremtő parancsával, amely folyamatosan teremti a teremtést, és a tudatosság egyre mélyebb és nagyobb birodalmaiba visz el bennünket.

Guru Nanak kétféle módon alapította meg a Sikh Dharmát: tanításai valóban egyetemes és befogadó látásmódot kínálnak az emberiségről. De egy konkrét utat is lefektetett a Shabad Guru technológiáján keresztül. A Japji Sahib tanításaiban nemcsak az isteni meglátásának a leírása rejlik, hanem a Hangáram vibrálása révén, az Istenivé válás útja is. És ez a nagy ereje és titka.

Legyél áldott a Végtelenségig, és saját lelked utazása vezessen el önmagad legmagasabb igazságához. Annak az emlékezése, hogy a Teremtő céllal, okkal állított ide, ébresszen fel arra, hogy saját valódiságod és szellemed tisztaságában élj. És légy áldott, hogy egészségesen, boldogan és szentségesen élj.

A Sikh Dharma International által 2022. január 22-én közzétéve. Írta: Ek Ong Kaar Kaur Khalsa Fordította: Dandos Arabela, Chardi Kala Jóga