Oh, az a drága tudatalatti! Mennyire és milyen sokáig hanyagoljuk el, mígnem a Szeretet az Élet színjátékában arra kényszerít, hogy szembenézzünk vele.

Nagy vagy folyamatos csalódások, betegség, válás, kilátástalanság és még sorolhatnánk mi az, amin keresztül eljutunk a fordulópontra. Persze vannak fejlett lelkek, akik az előbbit már kihagyják és a “jó” tapasztalás útján tanulnak, de azért valljuk be, általában nem ez a jellemző ránk.

Ha egy kicsit is olvasunk spirituális műveket, már biztosan ismerjük az úgynevezett jéghegy effektust. A jéghegy csúcsa maga a tudatos énünk, aki tisztában van napi cselekedeteinkkel, az aktuális munkával, családdal, háztartásbeli dolgokkal, hobbinkkal és barátainkkal. A tudatos elméből jön létre, hogy milyen időbeosztást állítsunk fel magunknak a hétre, mit főzzünk holnap vacsorára, esetleg mit mondjunk egy tárgyaláson. A jéghegy alsó részében – ami a képen láthatóan is sokkal nagyobb százalékot tesz ki – tárolódik el minden valaha megélt helyzetünk, a fel nem dolgozott érzelmek, traumák, sérülések, félelmek, de az összes valaha elolvasott könyv, megnézett film, kimondott szó, negatív tett és ítélkezés is mind is itt raktározódik el mindannyiunkban. Sok esetben majdhogynem zsúfolásig telve. Az igazi gond akkor kezdődik, amikor ez a rész már annyira túltelítődik, hogy a tudatos énünkbe szivárog át. Egyszer csak azt vesszük észre, hogy ok nélkül leszünk egyre idegesebbek vagy eluralkodik rajtunk a félelem, esetleg a pánik érzete. Felmerül-e továbbra is a kérdés bennünk, miért érdemes a tudatalatti tisztításával rendszeresen foglalkoznunk? Ha pedig ténylegesen szeretnénk elménket a zakatoló gondolatoktól egyre inkább lecsendesíteni, akkor bizony naponta ajánlott ezt megtenni.

A jógik erre természetesen már évezdredek óta rájöttek. A hajnali gyakorlás (szádana), a rendszeres jóga és meditáció mind a tudatalatti tisztítására irányulnak. A kundalíni jógával különösen megtámogathatjuk ezt a folyamatot, hiszen amellett, hogy minden krija valahol a tudatalatti tisztításáért jött lére, léteznek olyan mantrák, meditációk is, amikkel kimondottan elindulhatunk az úton.

Ilyen a sokak által különösen kedvelt “Gobinday Mukanday”, vagyis a Guru Gaitri mantra – bevallom, ez az egyik nagy kedvencem. Yogi Bhajan azt mondta erről a mantráról, hogy a mély, bevésődött blokkokat is képes kitisztítani, valamint, hogy kiegyenlíti a két agyféltekét, türelmet és együttérzést hoz a hallgatója számára.

  • A mantra így hangzik:

Gobinday, Mukunday, Udaray, Apaaray, Hariang, Kariang, Nirnamay, Akaamay

Megtartó, Felszabadító, Felvilágosító, Végtelen, Romboló, Teremtő, Név nélküli, Vágy nélküli

Gyakorold ezt a mantrát 11 percig, és az igazi belső zuhanyként hat majd rád. Ezután sokkal könnyedebbé, fényesebbé, és félelem nélkülivé válsz. Azzal pedig még inkább fenntarthatod ezt a hatást, ha rendszeresen gyakorlod és hallgatod.

A mantra egyik változatát itt éred el:

Egy másik, gyerekek segítségével felvett verziót pedig különösen ajánlok, nagyon édes: