“Tartozol magadnak annyival, hogy önmagad légy!” (Yogi Bhajan)

Mi az a kundalíni jóga?

A kundalíni jóga az egyik leggyorsabb út a test, lélek és szellem egyesítésére, hozzásegítve minket egy olyan élethez melyben több tudatosság, szeretet és együttérzés van.

A kundalíni jógát a jógák királynőjének vagy a tudatosság jógájának is nevezik. Évezredeken alapuló, holisztikus jógikus módszer. A kundalíni jóga a gyors belső fejlődés és a lélek megtapasztalásának egyik leghatékonyabb eszköze. Egy út bárki számára, aki sikerrel szeretne megbirkózni korunk kihívásaival.

“A jógák összessége a kundalini jóga, a tudatosság jógája.” (Yogi Bhajan)

Hogyan hat a kundalíni jóga?

Holisztikus személete különböző szinteken hat.Erősíti az immunrendszert, erősen támogatja az idegrendszert, méregtelenít, stresszoldó, energetizáló hatású, miközben tisztítja a csakrákat és megnyitja az utat a szívhez. A hatékony és erőteljes gyakorlatok kiegészítve a meditációval, mantrával mind egy segítő eszköz, hogy a mindennapi rutinból kiszakadva harmóniába, Egységbe kerüljünk önmagunkkal. Ezeken a szinteken már nincs helye haragnak, dühnek, aggodalomnak, kétségbeesésnek, helyüket átveszi a boldogság, magabiztosság, szabadság és szeretet érzése.

A kundalini jóga segít feloldani a tudatalattiban lévő blokkokat, félelmeket, rávilágít negatív hitrendszereinkre, mintáinkra, amelyeket aztán könnyedén elengedhetünk. A nagy gonddal felépített gyakorlatok segítik kitolni fizikai és teljesítőképességbeli határaink, melyben megtapasztalhatjuk lényünk valódi erejét.

“A kundalíni jógában a legfontosabb dolog a tapasztalás. Közvetlenül a szívhez szól. Nincs szó, ami helyettesíthetné a tapasztalást.” (Yogi Bhajan)

Mi a kundalíni jóga célja?

A kundalíni jógában a hangsúly az önismereten és a legmagasabb tudat megtapasztalásán van. Célja, hogy felébressze bennünk tudatosságunk teljes potenciálját, hogy felismerjük és kifinomítsuk azt, hogy megszüntessük a belső kettősséget, megalkossuk a belső erőnket, mely sikeressé és kiválóvá tesz bármit is csináljunk.

“A kundalíni jóga egy tudomány az elme és test számára, hogy felemelje a szellemet, mely nem ismer határokat és megkülönböztetést.” (Yogi Bhajan)

Kinek szól?

A kundalíni jóga a hétköznapi ember jógája. A jógikus tanításokat Yogi Bhajan úgy adta át a nyugati világ számára, hogy az bárki számára elvégezhető, és a mai korban is teljes mértékben, könnyedén alkalmazható. Egyszerű technikákból áll, melyet kortól és fizikai adottságoktól függetlenül végezhetünk, így a kundalíni jógát bárki gyakorolhatja, legyen akár kezdő, haladó, vagy teljesen új a jóga gyakorlásában.

Ki Yogi Bhajan?

A kundalíni jógát Yogi Bhajan tanította először a nyugat emberének. Az ősi tudást évszázadokon át titokban őriztek a jógik előtte, és már a kezdetektől fogva nagyon pontosan tanítják annak érdekében, hogy teljes mértékben megőrizzék annak eredeti célját és hatékonyságát. Öröksége az a széleskörű technológia és hatalmas szellemi tudás, melyet Yogi Bhajan Indiában tanult és sajátított el, ajándékként hozva aztán a nyugati ember számára. Yogi Bhajan nem csak fizikai gyakorlatokat, meditációt és légzéstechnikákat oktatott, hanem arra is tanította az embereket hogyan éljenek teljes életet korunk kihívásai közepette.

Mit jelent a kundalíni?

A “kundalini” szó szerint annyit jelent, “a szerelmes göndör hajfürtje”. Ez a bennünk rejlő – általában szunnyadt állapotban levő – energia és tudatosság költői megfogalmazása. A gyakorlás képessé tesz, hogy felélesszük ezt az energiát, majd összeolvadjunk vagy összekapcsolódjunk az Egyetemes Énnel. Így jöhet létre a jógának nevezett “isteni egyesülés” , vagyis az egyéni és az Egyetemes Tudat egymásba olvadása.

Az órák felépítése:

A kundalíni jógában minden órát egy mantrával kezdünk (Adi Mantrával ), amely összekapcsol a végtelen tudat áramlatával és a felsőbb Énnel.
A hangsúly a kundalini jógában a krija áramlásán van (a krija specifikus gyakorlatok és meditációk sorozata). A testtartás gyakran egy jelentős ideig kitartott, egészen addig a pontig, amíg az elme meg nem adja magát és utat nem enged a belső bölcsességnek.

“Amikor az ego elvész, a limit is elvész. Ekkor végtelenné, kedvessé és gyönyörűvé válsz.” (Yogi Bhajan)

A kirját egy relaxáció, azt pedig egy végső meditáció követi. Minden krijának és meditációnak specifikus célja, hatása van. Az óra alatt a különféle testhelyzetek kombinációja, a mantrák és meditációk ötvözete mind pozitív nyomást gyakorolnak a tudatalatti elmére, ami lehetővé teszi a tudatalatti korlátozó hiedelmek és minták feloldását, amelyek egyébként elérhetetlenek lennének.

A kundalíni jóga eszköztárában megtalálható:

– testtartások (ászanák)
– légzőgyakorlatok (pranajáma)
– testzárak (bandhák)
– kéztartások (mudrák)
– mantrák
– relaxáció
– meditáció

Egy átlagos kundalíni jóga óra körülbelül 100-120 perces. A 10-15 perc bemelegítést egy kb. 30-45 perces krija követ, majd 5-10 perc relaxáció, és egy 11-31 perces meditáció zárja le az órát.

“Ez egy gyakorlás, hogy személyesen megtapasztalhasd a saját kiválóságod, mely szunnyadó vagy felébredett.” ( Yogi Bhajan)

A kundalíni jóga kapcsolatot teremt test és lélek között, és rádöbbent, hogy teljesség, boldogság és harmónia mind bennünk van, csak meg kell nyílnunk rá.