Az ájurvéda tanítása szerint minden egyénnek hatalmában áll meggyógyítani önmagát. Ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, az egészséges táplálkozás (tudatos étkezés, méregtelenítés) és életmód (rendszeres testedzés, jóga, légzőgyakorlatok) elengedhetetlen.

A böjt számos kultúrában, hagyományban megtalálható, igazán jelentős egészségmegőrző hatással bír. A keresztény hagyomány szerint idén február 10-re esett a nagyböjt első napja. Innentől kezdve 40 napig nem ajánlatos húst, belsőségeket, tojást, tejet, tejtermékeket enni. Ha szeretnénk megőrizni egészségünket, érdemes évente minimum egyszer egy ilyen jellegű böjtöt tartanunk.

Érdemes-e idén neked is böjtöt tartanod?  Nemrégiben már esett szó arról, hogy miért jó, ha a reggelt nyelvdörzsöléssel kezdjük (a cikk elolvasásához kattints ide).  Egy egyszerű “diagnózissal” pedig könnyedén megállapíthatjuk, hogy van-e bennünk felgyülemlett méreganyag. Az ájurvéda szerint a nyelv sok mindent elárul rólunk. Ölts ki a nyelved, és mondd meg Te!

Nézzük meg a nyelvünket a tükörben:

  • Ha a nyelvet lepedék fedi: mérgek jelenlétére utal a gyomorban ill. a belekben
  • Ha a nyelv elülső része lepedékes: a mérgek a vastagbélben vannak
  • Ha a középső: a mérgek a gyomorban és a vékonybélben vannak

Ezen esetekben bizony érdemes elgondolkodnunk a böjtölésen. További egyéb jelzések a nyelven:

  • Ha sápatag: az vérszegénység állapotára utal testünkben
  • Ha sárgás: az a túl sok epeváladékot jelzi az epevezetékben vagy májrendellenességre utal
  • Ha kékes: az a szívvel van kapcsolatban
  • Ha a nyelv szélén a fogak nyoma látható: gyenge lehet az emésztésünk felszívó hatása
  • A nyelv közepén végigfutó vonal arra utal, hogy érzelmeket tartunk vissza a gerincoszlop mentén.

Mivel mindannyian más testalkattal, más étkezési szokásokkal rendelkezünk, első alkalommal érdemes úgy végigcsinálni a böjtöt, hogy csak 1-2 dolgot hagyunk el a fönt említett felsorolás közül.

Tehát, hagyd el a húst és halat (40 napig), ha eddig rendszeresen etted. Ha ezeket már nagyon ritkán, vagy mértékkel fogyasztod, hagyd el a tojást vagy/és a tejtermékeket. Valójában nem olyan nagy ördöngösség, csak egy kis utánajárást és logisztikát igényel. Ha szánsz 1 órát otthon arra, hogy összeírod miket egyél, esetleg nézel magadnak 1-2 vega/vegán receptet (rengeteg van már az interneten), rájöhetsz, hogy még a főzést is megkönnyíted, nem beszélve arról, hogy a szervezeted meghálálja majd azt, amit érte teszel.

Ha még több ilyen írást szeretnél olvasni, iratkozz fel az oldalsávban található Hírlevél ablakba!

Forrás: dr. Vasant Lad – Ájuvrvéda – Az öngyógyítás tudománya