Mi az a jel, ami arra utal, hogy érdemes böjtölnöd?

Az ájurvéda tanítása szerint minden egyénnek hatalmában áll meggyógyítani önmagát. Ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, az egészséges táplálkozás (tudatos étkezés, méregtelenítés) és életmód (rendszeres testedzés, jóga, légzőgyakorlatok) elengedhetetlen.

A böjt számos kultúrában, hagyományban megtalálható, igazán jelentős egészségmegőrző hatással bír. A keresztény hagyomány szerint idén február 10-re esett a nagyböjt első napja. Innentől kezdve 40 napig nem ajánlatos húst, belsőségeket, tojást, tejet, tejtermékeket enni. Ha szeretnénk megőrizni egészségünket, érdemes évente minimum egyszer egy ilyen jellegű böjtöt tartanunk.

Érdemes-e idén neked is böjtöt tartanod?  Nemrégiben már esett szó arról, hogy miért jó, ha a reggelt nyelvdörzsöléssel kezdjük (a cikk elolvasásához kattints ide).  Egy egyszerű “diagnózissal” pedig könnyedén megállapíthatjuk, hogy van-e bennünk felgyülemlett méreganyag. Az ájurvéda szerint a nyelv sok mindent elárul rólunk. Ölts ki a nyelved, és mondd meg Te!

Nézzük meg a nyelvünket a tükörben:

  • Ha a nyelvet lepedék fedi: mérgek jelenlétére utal a gyomorban ill. a belekben
  • Ha a nyelv elülső része lepedékes: a mérgek a vastagbélben vannak
  • Ha a középső: a mérgek a gyomorban és a vékonybélben vannak

Ezen esetekben bizony érdemes elgondolkodnunk a böjtölésen. További egyéb jelzések a nyelven:

  • Ha sápatag: az vérszegénység állapotára utal testünkben
  • Ha sárgás: az a túl sok epeváladékot jelzi az epevezetékben vagy májrendellenességre utal
  • Ha kékes: az a szívvel van kapcsolatban
  • Ha a nyelv szélén a fogak nyoma látható: gyenge lehet az emésztésünk felszívó hatása
  • A nyelv közepén végigfutó vonal arra utal, hogy érzelmeket tartunk vissza a gerincoszlop mentén.

Mivel mindannyian más testalkattal, más étkezési szokásokkal rendelkezünk, első alkalommal érdemes úgy végigcsinálni a böjtöt, hogy csak 1-2 dolgot hagyunk el a fönt említett felsorolás közül.

Tehát, hagyd el a húst és halat (40 napig), ha eddig rendszeresen etted. Ha ezeket már nagyon ritkán, vagy mértékkel fogyasztod, hagyd el a tojást vagy/és a tejtermékeket. Valójában nem olyan nagy ördöngösség, csak egy kis utánajárást és logisztikát igényel. Ha szánsz 1 órát otthon arra, hogy összeírod miket egyél, esetleg nézel magadnak 1-2 vega/vegán receptet (rengeteg van már az interneten), rájöhetsz, hogy még a főzést is megkönnyíted, nem beszélve arról, hogy a szervezeted meghálálja majd azt, amit érte teszel.

Ha még több ilyen írást szeretnél olvasni, iratkozz fel az oldalsávban található Hírlevél ablakba!

Forrás: dr. Vasant Lad – Ájuvrvéda – Az öngyógyítás tudománya

You Might Also Like