Ong Namo Guru Dev Namo…. Ha már voltál minimum egy kundalini jóga órán, akkor ismerős lehet számodra ez a mantra, mivel minden gyakorlást, akár csoportosat, akár egyénit így kezdünk a kundalini jóga hagyományában. Úgyhogy talán épp itt az ideje, hogy a Sat Nam Jógán – ami erősen képviseli ezt a csodás jógairányzatot– több szót ejtsünk erről a nagyszerű mantráról.

Ahhoz, hogy megtudjuk a választ általunk feltehető legnagyobb kérdésünkre, vagyis, hogy kik vagyunk valójában, időről időre vissza kell térnünk önmagunkhoz. Ezt pedig az önmagunkkal való kapcsolódáson keresztül érhetjük el. A kundalíni jógában a jól ismert Adi Mantra – az Ong Namo Guru Dev Namo pont ezt a kapcsolódást szolgálja. Nem véletlenül hangolódunk be minden órán 3-szor ezzel a mantrával a gyakorlásra.

De a mantrát természetesen nemcsak a kundalini jóga gyakorlásához, hanem bármikor használhatod, amikor úgy érzed, hogy mélyebb kapcsolatot szeretnél kialakítani önmagaddal, vagy akár akkor, amikor azt érzed, hogy nem kapcsolódsz eléggé önmagadhoz, hiszen a Végtelen Bölcsességgel való kapcsolódást teremti meg.

Jelentése ennyit tesz:

Meghajlok a végtelen bölcsesség előtt

Meghajlok a belső, isteni tanító előtt.

Így ha kapcsolódni szeretnél jobban önmagaddal, csak ülj le egy székre vagy meditációs ülésbe, hunyd be a szemed, érints össze két tenyeredet a mellkas előtt imatartásba, és kezdd el recitálni folyamatosan az Ong Namo Guru Dev Namo mantrát.  1-2 perc is már jelentős hatást hozhat, de egészen 31 percig is elmehetsz, azonban ezt ne lépd túl.

Yogi Bhajan azt tanította, hogy a Vízöntő korban, amiben most vagyunk, az emberiség nagy része a spirituális út felé fog fordulni, és kevés lesz az a tanító, aki utat tud mutatni nekik a megvilágosodás felé. Így meg kell tanulnunk a saját, belső Gurunkkal, a szívünkben lakozó Guru Dev-vel, vagyis a Felső Énünkkel megteremteni a kapcsolatot. A Guru valójában annyit jelent, hogy Sötétségből (Gu=sötétség, a tudatalatti) a Fénybe (ru=fény, a tudatos), melynek folyamatát mi magunk meg tudjuk teremteni a kitartó gyakorlás és a folyamatos befele figyelés által.

Amikor ez megtörténik, még ha csak pillanatokra is, az igazi hazaérkezés élményt ad mindannyiunknak. Hiszen ha a legnagyobb belső bölcsességünkön keresztül létezünk, ha a belső Gurunk hat át rajtunk, akkor minden bizonnyal, hazaérkeztünk. Abba az igaz, valódi otthonunkba, ami túlmutat időn és téren.

A mantrának azt a gyönyörű változatát, amit Snatam Kaur e héten a budapesti koncertjén is előadott pedig itt találod:

Hallgasd, figyelj befele, és kapcsolódj. Mi ezt tesszük óráról-órára, a közös gyakorlások alatt. Sat Nam. 🙂