E hónapban elkezdtük felfedezni a Jaap (recitálás) és a Bhajan (rezgés létrehozása az odaadó énekléssel) kapcsolódó fogalmait – e két gyönyörű gyakorlatot, amely a Shabad Guru szerves része. Megvizsgáltuk a Tapa fogalmát is (a recitáció vagy a Jaap a Tapát generálja, ami a pszichét finomító spirituális hőként definiálható).

E héten folytatva a Jaap témáját a Jaap Sahib baniról osztunk meg tudnivalókat.

“Jaap Sahib” Guru Gobind Singh banija. Guru Gobind Singh eggyé vált Istennel, majd elzengette a Jaap Sahibot. Hogy megértsd: Guru Gobind Singh szikhjei olyan gyorsan voltak képesek futni, mint a lovak. Mi volt az a csoda, ami ekkora erőt adott nekik? A Jaap Sahib.

“Jaap Sahib lelkierőt ad mindenhez. Ha kihívással vagy változással kell szembenéznünk, és Isten nevét hordozza minden lélegzetvételünk, könnyedén meg tudjuk tenni azt, ami a dolgunk. Így tudunk spirituálisak maradni. Mindent,  amit csinálunk, a szellemünkből kell, hogy származzon, a szellemünknek kell benne lenni, így lelhetünk valódi sikerre..” 

Ezért szavajuk a Jaap Sahibot. Ez a bani egy nagy ajándék, amelyet akkor használhatunk,  ha kegyelmi helyzetünk veszélyben van. Aki elrecitálja ezt a banit, soha nem esik pofára. Ezért harcolhatott egy közönséges csoport ezer meg ezer felfegyverzett, kiképzett katonával és tudott szépen védekezni; mert velük volt a szellem.

A Jaap Sahib nem csak Isten dicsérete. Isten dicsérete az az út, amelyet tanítottak nekünk. Ez a legrégebbi módszer, az ember Istennel akart lenni, ezért azt mondták neki, hogy imádkozzon és meditáljon. Ebben különbözünk. Tapasztaltam és hiszem, hogy ezek a dolgok azért vannak, hogy rendkívül érzékennyé, abszolút kreatívvá és rendkívül intuitívvá tegyenek bennünket. Nem számít, mennyire vagyunk gazdagok, egészségesek vagy jók. Nem számít, hogy megvan-e bennünk minden képesség,, amit szeretnénk. Ha nem vagyunk intuitívak, akkor butává válunk, és ez fájdalmat eredményez. Próbállak túlvinni mindezen Ehhez megújulás kell. Ezért végezzük ezeket a gyakorlatokat, hogy a mirigyek megújuljanak.

A Jaap Sahib az Isten előtti üdvözlet, amelyben Guru Gobind Singh Isten minden aspektusát körbeírja.Amennyi aspektust magyaráz el benne, annyit érdemes lefednünk az életben. Ez a Jaap Sahib. Körülbelül ehhez azonban 250 évre van szükség ahhoz, hogy megtanuljuk, gyakoroljuk, tapasztaljuk és megnyilvánítsuk mindegyiket. Szerintem nincs annyi időnk. Tehát alapvetően a mantra gondolata ami megadja a kulcsot ahhoz, hogy megnyíljon az a félteke, amelyikben lenni szeretnél. Ezt teszi a Jaap Sahib. Ha  meghajló formában zengeted, egészségesebb, boldogabb és szentebb leszel, mint képzelnéd. Élvezheted az életet.

Ha együtt akarsz élni a sérelmeiddel, és továbbra is bántani akarod magad, az egy másik tudomány, egy elmélet. Ami engem illet, egyetlen nőt sem szabad bántani. Azt gondolom, hogy ezt alapvetően nem szabad eltűrnünk. Az az érzésem, hogy ha keményen dolgozunk önmagunkon és saját energiánkkal áramolunk, akkor sikeresen át tudunk hatolni az életen. Ha azt várod, hogy valaki más segítsen vagy boldoggá tegyen vagy jól érezd magad, az csak bajt hoz. Inkább tedd magad annyira boldoggá, hogy ha rád néznek, az emberek boldogok legyenek.

Tehát, amikor eljött a győzelem, Guru Gobind Singh Naadban dicsérte az Urat. Ez az, ami szép a Jaap Sahib-ban: felemeli a lelket és az Ént, a létezőt. És ez az, amiről beszélünk. Csak próbálom átadni neked azt a tapasztalatot, ahogy megtanultam a gurbanit és a kundalini jógát.”

A Sikh Dharma International által 2022. január 22-én közzétéve. Írta: Ek Ong Kaar Kaur Khalsa Fordította: Dandos Arabela, Chardi Kala Jóga