Salamon Alexandra, a Nama Minerals megálmodója, egy nagyon kedves barátnőm, akivel sok dolog összeköt, hisz mindketten kisgyerekes anyukák vagyunk és ez mellett az álmunkat építgetjük a kis vállalkozásainkban. Őt az ásványok világa ragadta magával, engem a jóga világa szippantott be. A mindennapjainkban sok a közös pont, ilyenek például a gyerekneveléssel járó örömök és bosszankodások vagy a folyamatos zsonglőrködés a mindig túl kevés idővel és a vállalkozással járó halmozódó feladatokkal. Nem utolsó sorban, ő álmodta meg a Sat Nam jóga kristályszettet, amivel a meditálás és jógázás hatékonyságának növelésében kívánunk egy plusz lehetőséget adni . Épp ezért nagyon örülök, hogy elvállalta az interjút arról, hogy szerinte miről szól az anyaság, mitől érzi magát tudatos anyának. Olvassátok szeretettel!

Mesélnél először pár mondatban arról, hogy mivel foglalkoztál az Anyaság előtt, és ez hogyan alakult át az életedben?

Mielőtt édesanya lettem ásványokból készítettem ékszereket, malákat. Mellette pedig grafikusként különböző projekteken, megrendeléseken is dolgoztam. Számomra az, hogy ékszereket és illusztrációkat készítettem a szabadságot jelentette, nekem a hobbim volt, és töltött folyamatosan. A várandósságom alatt fokozatosan próbáltam elengedni a munkát, hogy minél inkább a kisbabámra tudjak hangolódni, ez azzal járt, hogy egyre kevesebbet alkottam. De igazán nem változott semmi, olykor olykor készítettem egy-egy nyakláncot, de egy időre szünetet tartottam. Bevallom ez nem volt könnyű.

(ITT lessétek meg, hogy milyen kreatív dolgokat szokott megálmodni Szandi, Sat Nam, Mia)

Hogyan élted meg a várandóságod, mit tanított neked? 

Az első várandósságom maga volt a csoda, imádtam minden percét, soha olyan egyensúlyban nem éreztem még magam, mint akkor. Leginkább az elengedésre és elfogadásra tanított. És türelemre. Aztán jött a második baba. A második várandósságom már sokkal bonyolultabb és nehezebb volt. Lelkileg és fizikailag is. Még inkább belemerültem az elengedésbe. Még inkább meg kellett tanulnom türelmesnek lenni. Leginkább önmagammal.

Mi volt az, ami a legtöbbet segített a várandósság, a szülés vagy a gyermekágy idején?

A legtöbbet számomra a minőségi énidő segített. Amikor egyedül lehettem és kapcsolódhattam magammal. Volt, hogy meditáltam, volt, hogy kristály mandalát raktam ki, vagy csak pihentem. Gyermekágy idején pedig az alvás volt a legnagyobb segítség.

Milyen érzés számodra Anyának lenni?

Számomra anyának lenni a mai napig egy felfoghatatlan dolog. Minden nap újat ad, új érzelmeket, amiket azelőtt soha nem tudtam, hogy léteznek. Olyan mélységeket és magasságokat élek meg akár egy óra leforgása alatt, amiket előtte soha. Jó érzés anyának lenni, szeretni két kicsi manót úgy, mint eddig semmi mást, feltétel nélkül. Gondoskodni róluk, tanítani őket igazi csoda nap mint nap. Viszont sokszor nehéz, és idegtépő is tud lenni amikor úgy érzem már csak ebben a szerepben vagyok jelen. Igazi érzelmi hullámvasút anyának lenni.

Hogyan tudod fenntartani az egyensúlyt a mindennapjaidban, mint anya és nő?

Törekszem az egyensúlyra, de mivel ez nem mindig működik, így van hogy csak elengedem és hagyom hogy történjenek a dolgok. Olyankor amikor ez sikerül rendeződik minden. Amikor görcsösen próbálok egyensúlyba kerülni akkor biztosan nem sikerül. Nekem az elengedés az, ami leginkább segít abban, hogy fenntartsam az egyensúlyt minden téren.

Mit gondolsz az anya és a nő szerepéről a mai társadalomban?

Szerintem ma nagyon nehéz ennek a két szerepnek “megfelelni”. Nagy a nyomás, sok az elvárás, kevés a támogatás. Kicsit felborultak a világban a szerepek. Jobb lenne, ha több segítséget kapnának az anyák és a nők, hogy tudatosabban teljesebben élhessék meg ezeket a szerepeket.

Mik voltak eddigi legnagyobb kihívásaid, mint Anya, és hogyan kezelted őket?

Megtanulni azt, hogy bízzak önmagamban, hogy képes vagyok egyedül megcsinálni mindent. És engedjem el azokat a kapcsolatokat, ahonnan hiába várok támogatást. Úgy érzem ezt csak úgy lehet, ha belenézünk a tükörbe és elfogadjuk, hogy ez van. Mélyre megyünk és veszünk egy nagy levegőt, majd megbarátkozunk azzal, hogy a kulcs és az igazság bennünk van.

Mik a jövőbeli terveid?

Terv? Olyan nincs. Akárhányszor tervezek, biztosan más lesz az, ami meg is történik. Úgyhogy nem tervezek. Persze céljaim vannak, de nem ragaszkodom hozzájuk görcsösen, csak hagyom, hogy történjen, aminek történnie kell. Próbálok bízni abban, hogy minden úgy alakul ahogy a legjobb. És minden akkor történik meg amikor itt az ideje.

Számodra mit jelent az, hogy “Tudatos Anya”?

Tudatos anyának lenni számomra azt jelenti, hogy hallgatok magamra. Megfigyelem mit súg a belső hangom az intuícióm. És e szerint cselekszem.

Milyen szokásokat alakítottál ki a mindennapjaidban, ami később a gyermeked életébe is tudatosságot vihet?

Inkább közös szokásaink vannak, mint közös mantraéneklés, alkotás, kirándulás. A természet szeretete. Úgy érzem ezek segíteni fogják őket abban, hogy később tudatosan alakítsák az életüket.

Szerinted mit a legfontosabb megtanítani gyermekeinknek?

Azt, hogy legyünk a jelenben, éljünk meg minden pillanatot. Legyünk hálásak. Szeressünk tiszta szívből. Tiszteljük a természetet.

Mi az a 3 praktikus tipp, amit egy újdonsült anyukának adnál? (Milyen oldalakat /módszereket / információs csatornákat / könyveket/ ötleteket ajánlasz a várandós vagy újdonsült anyukák számára?)

Azt ajánlom, hogy nem ajánlok semmit, mert a kulcs benned van.  Bízz önmagadban, hiszen te vagy az egyetlen, aki tudja mi a jó neked és a gyermekednek. Minden módszer, oldal, információ legyen csak egy útravaló, nem pedig maga az út.

Ha Ti is szeretnétek minél tudatosabban belevágni életetek egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb feladatába, akkor jelentkezzetek a Tudatos fogantatás és felkészülés a várandósságra online programra. Ha pedig már elindultatok az úton, de szeretnétek útmutatást, akkor a Tudatos várandósság című online program segítségével, a jóga és meditáció hathatós együttműködésével ebben részetek lehet.

Nagyon köszönjük Szandinak az interjút. Szandi oldalát itt találhatjátok, facebook oldalát itt, instagramon pedig itt követhetitek.

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire,  állandó frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és az Instagram oldalunkon is.