Az elmúlt hetekben nagyon elmélyültünk az önbecsülés témájban annak apropóján, hogy nemsokára indul a következő, nőknek szóló online programunk az Önszeretet, önbecsülés és önbizalom témakörében, felfedeztük azt is, hogy első lépésként legtöbbünknek az sem könnyű, hogy felismerjük egyáltalán helyén van-e az önbecsülésünk.

Ha már gyakorlott meditálók és edzett önfelfedezők vagyunk, még akkor is könnyen beleeshetünk az önámítás kényelmes csapdájába, ezért fontos, hogy időről-időre önvizsgálatnak vessük alá magunkat. Az őszinte, semleges önismeret pedig fejlődésünk alapja, különben nem csak az életünk akad meg ott ahol épp van, hanem mi magunk is, még akkor is, ha a változást teljes lényünkkel vágyjuk. Ahhoz pedig tennünk is kell.

Az első lépés a változásban mindig a felismerés, s hogy ebben segítsünk, összegyűjtöttünk 10+1 olyan szokatlan jelet, ami az alacsony önbecsülésre utal. Reméljük, hasznosnak találjátok!

 

1.) Valaki más akarsz lenni, mint aki vagy

Ez megnyilvánulhat abban, hogy másokhoz akarsz hasonlítani, például divatos karriert választasz – de közben nem érzed magad boldognak a tanulmányaiddal vagy a munkáddal kapcsolatban.

Esetleg túlságosan meg akarod változtatni a külsődet, például festeted vagy daueroltatod a hajad, erős sminket használsz, műszempillát és műkörmöt hordasz. Vagy irigykedsz másokra, hiszen mások mindig jobban, szebben, kipihentebben vagy összeszedettebben néznek ki, mint te.

De abban is megnyilvánulhat, hogy amikor belenézel a tükörbe, akkor rögtön azt veszed észre, hogy mi nem tetszik magadon, hogy mit kellene megváltoztatnod, és elkeserít, hogy nem olyan vagy, mint amilyen lenni szeretnél.

Jellemző rád bármelyik is?

2.) Hasonló drámák vagy nehézségek ismétlődnek az életedben

Előfordul veled, hogy például mindig hasonló nehezen kezelhető emberekkel kell együtt dolgoznod, vagy a szerelmi életedben jönnek elő mindig ugyanazon problémák különböző férfiakkal? Vagy esetleg évek óta nincs tartós kapcsolatod?

Az is lehet, hogy már régóta jársz a spirituális fejlődés útján, s ennek ellenére úgy érzed, hogy az élet mindig ugyanazt a nehézséget dobja eléd, és te nem érted miért?

Ezen esetekben valószínűleg mélyen, a tudatalattidban meghúzódó minta az, ami még feloldásra vár. Ez okozhat egy blokkoltságot az életed bizonyos területein, így az nem áramlik olyan simán, mint ahogyan szeretnéd.

Ha valóban egészséges az önbecsülésünk, akkor a helyünkre kerülünk a világban, s ilyenkor tapasztaljuk meg igazán az élet áramlását is.

3.) Ha másoktól várod az elismerést

Ha nem elég számodra az, hogy önmagadat elismered bármilyen előmenetelért amit elértél, vagy csak a vacsoráért, amit megfőztél, akkor valószínűleg csorba van az önbecsülésedben. Ne értsd félre, nem arról van szó, hogy a dicséretet teljes mértékben utasítsd el, néha nagyon is jól esik. A gond akkor van, ha csak akkor hisszük el, hogy jók vagyunk, ha azt mások is megerősítik.

Lehet, hogy túlzásba viszed a like-vadászatot a facebookon, és az is lehet, hogy számodra külön projekt az, hogy milyen imidzset mutatsz magadról a közösségi médiában, esetleg 5 percenként csekkolod a kommenteket az újonnan kiposztolt kép után, akkor elég nagy valószínűséggel ez igaz rád.

4.) Túlságosan önfeláldozó vagy

Jellemző rád, hogy másokért mindent, de magadért semmit? Hogy úgy érzed, ha te nem gondoskodsz másokról, akkor megáll az élet? Hogy muszáj túlvállalnod magad, különben nem lesz elég mindenkinek? Kifacsarod magad azért, hogy másoknak jó legyen? Lehet, hogy csak ettől érzed magad értékesnek… De gondolj csak bele, miért kellene emberfeletti teljesítményt nyújtani ahhoz, hogy értékes légy önmagad vagy mások szemében, amikor értékes és tökéletes vagy úgy ahogy vagy – ha ezt nem így érzed, és így vagy úgy bizonyítani kell, akkor van még mit erősíteni az önbecsüléseden…

5.) Annak ellenére, hogy te értékeled magad, magabiztos és öntudatos vagy, mások nem értékelnek téged.

Ez egy furcsa ellentmondás lehet, de valójában nem az. A külvilág mindig azt tükrözi vissza, ami a belül van: ahogy kint, úgy bent. Ilyen értelemben a külvilágunkra gondolhatunk úgy is, mint egyfajta kontrol-monitorra, amin leellenőrízhetjük, hogy hogyan vagyunk belül. Ha úgy érzed, hogy mások vagy a világ nem értékel annyira, mint te magadat, vagy nem azt kapod, amit érdemelnél, akkor valószínűleg téves elképzelésed van saját magadról, vagy van valami a tudatalattidban, amit még nem tudatosítottál, valami, amivel nem akarsz szembesülni.

6.) Ha a kis hibák elkövetése után úgy érzed, hogy halálos bűnt követtél el

Ha valami nem úgy sült el, ahogy vártad, ha elrontottál valamit, akkor gyötrődsz és keresed a visszaigazolást, hogy nem is olyan nagy a baj, esetleg magyarázkodsz vagy kifogásokat keresel, de az is lehet, hogy elszigeteled magad ilyenkor, hogy ne is kelljen másokkal érintkezni. Egy a lényeg, hogy valamilyen módon enyhítsd azt a kínt, amit az okoz, hogy azt hiszed, valamit rosszul csináltál.

7.) Ha túlságosan foglalkoztat, hogy mások mit gondolnak rólad

Amikor kétségeid vannak afelől, hogy mások kedvelnek-e, vagy hogyan ítélik meg a munkádat, a cselekedeteidet, meg úgy egyáltalán téged, és ennek a tudásnak a hiánya még zavar is ráadásul: másokat kérdezgetsz, hogy szerintük xy mit gondol rólad, vagy arról, hogy ezt vagy azt csináltad. De az is lehet, hogy nem kérdezősködsz, csak magadban gyötrődsz a kétségeid között, s anélkül, hogy bármilyen bizonyosságot szereztél volna már ki is alakult a kisebbségi komplexus benned.

8.) Érzékeny vagy a kritikára

Ha egészséges önbecsülésed van, akkor a kritika nem vág földhöz, hiszen tisztában vagy a képességeiddel és a saját értékeidbe vetett bizalmadat mások megjegyzése nem gyengíti el. A kritikát ilyenkor  a saját fejlődésedre használod tudatosan, és örülsz a visszajelzésnek másoktól, még akkor is, ha negatív, hiszen tudod, hogy azok mind az utadon segítenek. Akár még akkor is, ha esetleg az adott kritika nem is releváns rád, hiszen még így is alkalmat adott arra, hogy az önismereted mélyítsd azáltal, hogy megvizsgálod magadban azt, amire valaki más hívta fel a figyelmedet.

9.) Ha úgy érzed, hogy zavarsz másokat, elnézést kérsz azért is, mert levegőt   vettél

Bizonyos helyzetekben úgy érzed útban vagy, minden a te hibád, hogy mindent csak elrontasz, még akkor is, ha jót tettél valójában. Jellemző rád, hogy folyamatosan bocsánatot vagy elnézést kérsz, kishitű vagy és nem bízol a saját képességeidben.

10.) Önpusztító életmódot folytatsz

Te mivel ártasz magadnak? A jólétednek? Az egészségednek? Van káros szenvedélyed, vagy bármilyen önpusztító tevékenységed?

Hányan vagyunk úgy, hogy annak ellenére, hogy tudjuk, ártunk magunknak azzal, amit csinálunk, mégis folytatjuk? Pedig ami fontos vagy értékes nekünk, arra vigyázunk. Hát akkor magunkra miért nem?

+1 Túlságosan félsz az ismeretlen helyzetektől.

Talán ezt találod a legszokatlanabb jelnek. Emlékszel még arra a cikkre, amiben a teljességről és egészségről írtunk? Hogy mindennek az egészséges önbecsülés az alapja?

A teljesség állapotában ugyanis összhangban vagyunk a világgal, bízunk az Univerzumban, s így az ismeretlen nem is annyira félelmetes már.

Felismerted magad 1-2 pontban? Esetleg mindegyikben? Mit és hogyan tegyél hogy változtass ezeken?

Ha szeretnél még ennél is többet tudni és még mélyebbre menni e témában, akkor tarts velünk a 2019. február 16-án induló nőknek szóló Önszeretet, önbecsülés, önbizalom 6 hetes online programunkon!

Érdekel az online program!

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire,  állandó frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a facebook oldalunkon is.