Annyi nagyszerű okot felhozhatunk arra, hogy miért jó elkezdeni a rendszeres jógagyakorlást. Sokan azért vágnak bele, hogy fizikailag megerősítsék magukat, rugalmasabbak és erősebbek legyenek. Mások fontosabbnak tartják a lelki folyamatot és komoly belső fejlődést várnak a gyakorlástól és a meditációtól. A jóga gyakorlásához manapság rengeteg lehetőség a birtokodban van. Elmehetsz stúdiókba vagy gyakorolhatsz online is és rengeteg stílus és irányzat közül választhatsz.

Én most azoknak szeretnék hasznos és jól alkalmazható tippeket adni, akik szeretnék a jógát beépíteni rendszeresen a mindennapjaikba, erre az otthoni gyakorlást látják a legkényelmesebb megoldásnak és egy olyan segítségre vágynak, ami folyamatos támogatást és motivációt biztosít.

És miért gondolom úgy, hogy nincs jobb hely elkezdeni vagy folytatni a rendszeres jógagyakorlást, mint az otthonod? Szerintem sokan egyetértenek abban, hogy a saját otthonunk biztonságos és ismerős közegénél nincs megnyugtatóbb. Márpedig a jógában való elmélyüléshez elengedhetetlen, hogy kényelem és nyugalom vegyen minket körül, nem gondolod? Most bemutatok neked 6 tippet ahhoz, hogy az otthoni gyakorlást a leghatékonyabb módon tudjad csinálni ?

  1. RENDSZERESSÉG – Az első tippem a hatékony otthoni gyakorláshoz, hogy „írjuk be a naptárunkba”. A tény, hogy nem kell elmenni időpontra, hanem akkor gyakorolhatunk, amikor csak szeretnénk sokszor becsapós. A motivációnk elillanhat és eltelhet úgy a nap, hogy aznap se csináltuk meg a jógagyakorlatokat és mindig csak másnapra halasztjuk. Ezt a problémát meg tudjuk előzni azzal, hogy előre tervezünk és következetesen betartjuk a jógának szentelt időt. Ne felejtsd el,hogy 40 nap kell ahhoz, hogy megváltoztassunk egy szokást, 90 nap, hogy elültessünk egy új szokást a tudatos és tudatalatti elménkben egyaránt, 120 nap, hogy megerősítsük ezt a szokást és 1000 nap, hogy mesterévé váljunk.
  2. IDŐTARTAM – Pont azért, mert sokszor nem egyszerű rászánni magunkat a RENDSZERES otthoni gyakorlásra én azt ajánlom, hogy először csak 10-15 perccel kezdj naponta, de azt rendszeresen csináld. A legnagyobb változások a kis lépésekkel kezdődnek és hidd el, hogy sokkal nagyobb hatása van napi 10-15 perc gyakorlásnak, mint heti egyszeri egy órának. Ráadásul ez a 10-15 perc hamar fél órává válhat az otthoni nyugalomban és kényelemben.
  3. HELYSZÍN – Ne várj arra, hogy minden rendben legyen otthon és ne legyen semmi kupi, mosatlan, vasalásra váró ruhahalom vagy egy szomszéd, aki épp felújítást végez. Fogd fel úgy, hogy ez a helyzet is egy visszaigazolás az életedre, amitől nem lehet elvárni, hogy tökéletes legyen és az otthoni jógagyakorlás segít abban, hogy megtanuld elfogadni ezt a tökéletlen részét is.
  4. FIGYELD MAGAD – A rendszeres otthoni gyakorlás által elhatározod magad valami mellett és ezáltal fejleszted a felelősségérzetedet, mert nem csak azért csinálsz bizonyos dolgokat, mert egy oktató figyel. Jobban megtanulsz figyelni magadra, hogy mik azok a gyakorlatok, amikre szüksége van a testednek és a lelkednek, tehát ezáltal kifejlesztesz egy nagyfokú felelősségérzetet a saját tested irányába.
  5. TANÁR – Válassz tanárt magadnak, aki segít eligazodni az otthoni jógázás világában. Manapság már sok lehetőség közül választhatsz, a lényeg, hogy olyan tanárt és irányt válassz, akivel azonosulni tudsz. Egy jó tanár keretet ad az otthoni jógázás élményének és kijelöli az utat, amin elindulhatsz. Ez az önismereti út az otthoni kényelemben és nyugalomban kiteljesedhet.
  6. FONTOS APRÓSÁGOK – Nagyon fontos, hogy mielőtt belekezdesz a gyakorlásba a következő dolgok megteremtésére nagy figyelmet fordíts! Kényelmes ruhába bújj, készíts magad mellé bőségesen vizet, legyen melletted toll és jegyzetfüzet, valamint kényelmes matrac vagy jógapárna is szükséges lehet.

Mit gondolsz, van kedved az otthoni jóga gyakorláshoz? Szeretnéd, hogy én legyek a tanárod és segítsek Neked, hogy minél hatékonyabban fejleszd Önmagad? Ha a válaszod igen, akkor csatlakozz hozzám ezen programra. 

A Sat Nam Programot azért dolgoztam ki Neked, hogy egy átfogó, jógán, meditáción, önismereten és jógikus életvezetésen alapuló havi előfizetéses rendszert biztosítsak háttérként az otthoni gyakorlásodhoz. Ez a program egy online közösségi gyakorlótér, amely holisztikus megközelítést alkalmaz, vagyis fizikai, mentális és lelki síkon egyszerre dolgozunk azért, hogy egy tudatosabb életet teremtsél és fókuszáltabb, energikusabb legyél a mindennapjaidban.

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire,  állandó frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és az Instagram oldalunkon is.