Jelenleg sok tekintetben korlátozva vagyunk életünkben, sokunknak alakult át teljesen élete egyik percről a másikra.  Az elmúlt hetekben komoly veszteségek elszenvedői is lehettünk, ha megszűnt a munkahelyünk vagy az állandó bevételi forrásunk, az pedig még inkább nehezít a helyzeten, hogy tágabb családunkkal, barátainkkal sem érintkezhetünk. Sok kikapcsolódási és feszültséglevezetési módszer sem alkalmazhatunk jelenleg, például a baráti ölelést, a közös hétvégi bandázásokat egymásnál, vagy a csoportos sport órát, amit annyira szerettünk. Az eddigi biztonságot adó menetrendünk felborult. Ez a hatalmas változás nagy feszültséget eredményezhet bennünk, amit eszközök nélkül nehéz kezelnünk. Ha szülő vagy, és jelenleg még több fronton kell megfelelned, mert a gyereket tanítani vagy az óvodással játszanod is kell a munka mellett, vagy nagyszülő vagy, aki nem látogathatja most az unokáját, remélem pár tippet hasznosnak találsz az alábbiak közül:

 

  1. Reggelente jelöld ki a célodat, hogy mit szeretnél csinálni vagy mit kell csinálnod aznap. Tudom, hogy sok embernek nagyon sűrű ez a mostani időszak az otthoni munka és oktatás miatt, de saját magunk miatt érdemes minden nap időt szánni olyan tevékenységre és programra, ami által töltődni tudunk. Iktass bele ilyen programokat is a napodba: Alkoss valamit, süss egy sütit vagy kenyere,  vagy ültess el virághagymákat, majd minden nap figyeld, hogy mikor bukkannak a felszínre. Mi a kislányommal a múlt hétvégén húsvéti dekorációt gyártottunk, azóta színes kavicsokat festettünk, pillangókat vágtunk ki papírból és e héten már zsömlét is sütöttünk 🙂 Légy céltudatos és jelöld ki a szándékodat mind az adott napra, mind az elkövetkezendő időszakra vonatkozóan. A legjobb, ha a reggelt azzal kezded, hogy hálát adsz, majd átgondolod a napod, felírod a teendőidet és vizualizálod céljaid megvalósulását.
  2. Ha feszültnek és idegesnek érzed magad lélegezz tudatosan, fogd be a jobb orrlyukadat, és lélegezz a bal orrlyukon. Ez segít abban, hogy nyugodtabb állapotba kerülj. Ha pedig úrrá lesz rajtad a lustaság, és nehezen tudod megvalósítani dolgaidat akkor csak a jobb orrlyukon át lélegezz néhány percig, ez energiához juttat.
  3. Hallgass olyan zenét ami folyamatosan tölt és emel, például ezt a mantrát, és ügyelj arra, hogy utána pozitív gondolatokkal áraszd el az elmédet, mert ennek a mantrának nagy teremtő ereje van! Minél többet meditálunk vagy használjuk a mantrákat, annál inkább tisztítjuk tudatalattinkat, s leszünk képesek leszakadni a zűrzavarról.
  4. Tápláld a tested, lelked, szellemed – jógázz vagy tornázz, relaxálj és meditálj, és olvass minden nap. Végezz olyan tevékenységeket, amik kikapcsolnak, töltenek, és táplálják tested, lelked, szellemed. Legyen meg lehetőleg ebben is a napi rutinod. Ne gondold túl, lehet ez csak kétszer 15 perc torna vagy olvasás reggel és este, a lényeg, hogy meglegyen és feltöltsön.
  5. Keresd a kapcsolódást másokkal, családtagokkal, munkatársakkal, barátaiddal, kérdezd meg, hogy vannak, mert a kapcsolatok és a közösség a legnagyobb öröm ezen nehéz időkben. Ne hagyjuk, hogy a társas kapcsolatok megromoljanak, vagy jelentőségüket veszítsék. Viseljük gondját szeretteinknek, kérdezzük meg a szomszédot miben segíthetünk neki, vagy hívjuk fel a távolabbi rokonokat, és kérdezzük meg, hogy ők hogyan élik meg ezt az időszakot. Használjuk bátran az online teret, mert úgyis visszatér majd az ideje a személyes találkozóknak is. Addig pedig adjunk erőt és jó tanácsot (ne kéretlent) egymásnak.
  6. Szélesítsd a perspektívádat, lépj egyet hátrébb a saját helyzetedtől, mert ez lehetővé teszi, hogy tisztábban lásd a tényeket és visszaszorítsd a negatív érzelmeidet. Így lehetőséged lesz átgondolt válaszokat adni az éppen téged foglalkoztató kérdésekre és tisztábban látni a másikat is saját helyzetében és szenvedésében. Ha nyitott vagy másokra és megpróbálsz segíteni nekik, akkor a saját problémáid is más megvilágításba kerülnek, könnyebb lesz minden, mert nem érzed magad egyedül.