“A kundalíni jóga a véges és végtelen egyesítésének tudománya, és a végtelen végesben való megtapasztalásának művészete. (Yogi Bhajan)

A kundalíni jóga a tudatosság jógája. Egy dinamikus, erőteljes módszer a lélek megtapasztalására.
A kundalini jóga a test mentális, fizikai és idegi energiáit használja fel az akarat kihívása alá helyezve. Ez a lélek eszköze. A kundalíni jóga technológiája pontosan és tudatosan egyesíti a légzést, a mudrákat, a szemfókuszt, a mantrákat, a test zárakat és a pózokat, hogy egyensúlyba hozza a mirigyrendszert, erősítse az idegrendszert, növelje a tüdő kapacitását, és tisztítsa a vért. Egyensúlyt teremt testben, elmében, lélekben.

“A kundalíni jógában a legfontosabb dolog a tapasztalás. Közvetlenül a szívhez szól. Nincs szó ami helyettesíthetné a tapasztalást. Az elméd vagy elfogadja a szavakat, vagy nem, de a tudat nem fogja csak a szavakkal beérni” (Yogi Bhajan)

Amikor a kundalíni jóga technológiáját alkalmazzuk a testünkben és az elménkben, azzal felemeljük a lelkünket.  Ez a jóga a hétköznapi, családos emberek jógája, azoké akiknek meg kell birkózniuk a napi kihívásokkal és stresszel, a családot ellátva, a munkát fenntartva, vagy egy vállalkozást vezetve. Egy út bárki számára, aki sikerrel szeretne megbirkózni korunk kihívásaiban.

 “A kundalíni jóga nem egy hóbort és nem egy szekta. Ez egy gyakorlás, hogy személyesen megtapasztalhasd a saját kiválóságod, mely szunnyadó vagy felébredett.“ ( Yogi Bhajan)

A kundalíni jóga 1969-ig titkos tanítás volt, amikor is Yogi Bhajan először kezdett el nyíltan tanítani, hogy felkészítse az emberiséget a nagy változásra, amin a bolygó keresztülmegy, ahogy a Halak korából a Vízöntő korba lép. Az kundalini jóga tudatosságot és bátorságot ad, hogy zökkenőmentes legyen az átmenet. A kundalíni jóga öröksége az a technológia és szellemi tudás, amit Yogi Bhajan tanult és sajátított el Indiában ajándékként hozva aztán a nyugati ember számára.

“ A jógák összessége a kundalíni jóga, a tudatosság jógája. Ez a jóga azoknak szól, akik a tudatról és tudatosságról szeretnének tanulni. Ez elkötelezettséget követel. (Yogi Bhajan)

Miben különbözik a kundalini jóga más jóga irányzatoktól?

A hangsúly a kundalíni jógában a krija áramlásán van – a krija specifikus gyakorlatok és meditációk sorozata (ezek közé tartoznak a testtartások, a különböző légzéstechnikák és mantrák, a szemfókusz, a testzárak)
A testtartás gyakran egy jelentős ideig kitartott, egészen addig a pontig, amíg az elme utat nem enged a belső bölcsességnek. A test egy önszabályozó rendszer, tudja hogy gyógyítsa meg magát, de ez teljes mértékben az ego beavatkozásának hiányában valósulhat meg. A kundalíni jógában minden órát egy mantrával kezdünk, az Adi Mantrával (Ong Namo Guru Dev Namo), amely összekapcsol a Végtelen Tudat áramlatával ami a kundalíni energiát is vezeti. A különféle testhelyzetek kombinációja, a mantrák és meditációk ötvözete pozitív nyomást gyakorol a tudatalatti elmére, ami lehetővé teszi a tudatalatti korlátozó hiedelmek és minták feloldását, amelyek egyébként elérhetetlenek lennének. Az a lelki megkönnyebbülés, amit egy kundalini jóga óra után érezhetünk, felemelő.

Ezt az erőteljes jógikus rendszert már ősidőktől fogva nagyon pontosan tanítják annak érdekében, hogy teljes mértékben megőrizzék eredeti célját és hatékonyságát.
A kundalíni jóga mindeninek szól, legyen akár kezdő, haladó, vagy teljesen új a jóga gyakorlásában.