Az elengedés egy állapot, ahogy a legutóbbi elengedésről szóló cikkben már részletesebben kifejtettem.

De hogyan tudunk minél többször benne lenni ebben az állapotban?

Természetesen a jóga és a meditáció napi gyakorlása tudja ennek az alapját képezni. De ha minél több olyan tevékenységet csinálunk életünkben, ami ezt az állapotot szolgálja, akkor előbb-utóbb feltöltjük magunkat vele – feltöltjük magunkat az elengedés állapotával. Nekem pl. a sétálás, a főzés mind-mind ilyen állapot. Néha a vezetés is, sőt, még a takarítás is.

Minden olyan dolog, amiben azt érzem, hogy nem vagyok kényszerítve, hogy éppen az adott tevékenységet csináljam, csak azért csinálom, mert éppen jól esik. Jól esik főzni, hogy meleg, finom ételt ebédeljek a párommal, jól esik takarítani, hogy rend és tisztaság legyen körülöttünk, amiben a pihenés minősége is más, jól esik sétálni, hiszen pillanatról-pillanatra képes vagyok felfedezni valami csodát a természetben stb. Persze ehhez az is fontos, hogy ne „feszítsük túl” magunkat, és mindig legyen minden nap egy kis extra időnk a spontán „elengedő gyakorlatainkra”.

Mi nem szolgálja ezt az állapotot?

Ha túl sokat vállalunk, és minden órára jut valami fontos elintéznivaló, még hétvégén is. Ha túl sokat figyelünk kifele – Facebook, Instagram, Twitter, internet -, ahelyett, hogy befele, önmagunkra figyelnénk. Nagy többségében a social media sajnos arról szól – tisztelet a kivételnek, a tudatos felhasználóknak –, hogy hasonlítgatjuk magunkat máshoz, ábrándozunk, hogy másnak milyen jó, de legfőképpen, hogy erősítjük magunkban azt, hogy mássá váljunk, mert ami most van, az nem jó, nem elég.

Tapasztalatom szerint a túl sok videojáték sem segít – nem mintha annyit játszottam volna életemben – de az az egy-két alkalom is általában betompította az elmémet, még ha nagyon aranyos vagy izgalmas is volt a játék. Apropó, izgalmas. A fölösleges izgalom sosem segít. Ezért sokszor a filmek sem szolgálják ezt az állapotot, hiszen végigizguljuk magunkat az 1-2 lassan már 3 órán át, miközben az elménk és az idegrendszerünk nem tud különbséget tenni, hogy ez egy valós vagy „képzelt izgalmi” állapot, így folyamatosan hat ránk.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ne nézzünk többé filmeket vagy ne internetezzünk! Dehogynem! Csupán vegyük észre, hogy mit hogyan használunk, és mi mit vált ki belőlünk. Ha eleinte jól esik Tv-zni, de az mégsem nem tölt fel, hanem csak még jobban betompultnak érezzük magunkat, inkább vegyünk kezünkbe egy pozitív, inspiráló könyvet, írjunk a naplónkba, hallgassunk szép zenét, vagy válasszunk inkább szórakoztató, felemelő, szeretettel teli filmeket, vígjátékokat, és bánjunk gyengéden önmagunkkal.

Nektek milyen tevékenység tud hozzásegíteni az elengedés állapotához?

 

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire.

Fotó: Charlottefoto