Remélem jól indult számodra 2019. Ha esetleg tettél újévi fogadalmat, amit nem tudtál betartani, csak engedd meg magadnak bárhogy is alakult, semmiképp se ítéld önmagadat! Ha pedig betartottad, akkor gratulálok hozzá!

Én személy szerint már rég nem szoktam újévi fogadalmakat tenni, viszont az elköteleződés nagy szerepet játszik az életemben. Általában szeretek januárban mérlegelni, hogy mit csináljak többet, és mit kevesebbet az új évben – sőt ezt általában pár havonta meg is teszem – de úgy gondolom, hogy az új szokások bevezetéséhez nem kell “Új évnek” lennie. Sokan nagy stresszfaktorként éljük meg, ha éppen nem sikerül valami, ha mégsem tudjuk betartani a saját magunknak tett ígéreteket, és minek stresszeljünk már év elején, nem igaz?

A változáshoz – és minden nemű belső munkához – csupán néhány dolog kell: elszántság, elköteleződés és kitartás, de kell hozzá minimum egy csipet önszeretet is.

Fontos, hogy ne ítéljük magunkat azért, ha éppen valami nem a teljesen a terveink szerint sikerül. Hidd el, a szándék mindent felülír. Pl. megfogadod magadnak, hogy az új évben minden nap lenyomsz 50 fekvőtámaszt. Elhatározod, kitartasz, elköteleződsz, de bizony lehet, lesz olyan nap, amikor csak 30-at fogsz tudni megcsinálni. Lehet, hogy rászánod magad arra, hogy minden nap csináld, de egy idő után mégis közbe jön 1-2 olyan nap, amikor egyszer-egyszer kimarad. De a végén, ha 100 napból 80-at, sőt, ha csak 50-et teljesítesz, mi az, ha nem siker?

Ilyen esetben Te inkább elítéled magad, vagy szeretettel tudod elengedni azt, hogy volt esetleg egy-két kimaradt nap?

A kundalíni jóga az elmúlt években nekem sokat segített az elköteleződésben. Minden nap gyakorlom, a fizikai gyakorlás mellett sok meditációt, légző gyakorlatot, mantrát, recitálást is végzek, de bizony vannak olyan napok, amikor mindezek közül egy-egy kimarad. Általában képes vagyok elköteleződni ebből a tárházból több dolog felé is, akár 40, 90, 120 napra is, vagy akár még többre. Tehát vannak olyan meditációk, amiket ilyenkor bizony minden nap megcsinálok. Volt, hogy az elmúlt időben habár terveztem, hogy egy plusz gyakorlatsort is minimum 40 napig csinálok, de a felénél, vagy a ¾-énél elengedtem, és inkább választottam a háromnegyed óra helyett egy negyed órásat, pl. az ünnepek környékén. Aztán az egy hetes síelés alatt azt is elengedtem, egyszerűen úgy éreztem, hogy az egész napos síelés bőven elég.

Tudom, hogy néhányatoknak rémisztőnek hangzik mindez! Jézusom, mennyi minden! Emlékszem, amikor 4 évvel ezelőtt hallgattam egy rádió beszélgetést, amiben egy kundalini jógi arról beszélt, hogy neki minden reggelre és estére van egy fél órás meditációja. Tyű, mondom, ez aztán az elköteleződés! Akkor én még nem tartottam ott, hogy a fizikai gyakorlás mellet ennyi meditációt is integráljak a napomba, ráadásul naponta. Sőt, eleinte kb. fél órákkal kezdtem el a jóga és a meditáció napi gyakorlását reggelente, közel 7 éve. Volt olyan nap, amikor még este is elmentem csoportos jógára, és volt olyan, amikor kihagytam a reggelt is. De egy év után őszintén azt tudtam mondani, hogy szinte biztos, hogy sokkal több volt a jógázós napjaim száma, mint a nem jógázósok.

A változáshoz idő kell!

Lehet, hogy valamit 5 perccel kezdesz, vagy csak heti 3-4-5 alkalommal. A lényeg, hogy ne legyen túl nagy az elvárásod magaddal szemben! Ha már a napi 5 percet meg tudod tartani, hidd el,  egy idő után azon kapod magad, hogy annyira részeddé válik a gyakorlás, hogy egyszerűen azt érzed, minden nap szeretnéd csinálni – legyen ez bármi, akármilyen sport, relaxáció, meditáció, napi olvasás, nyelvtanulás stb. A lényeg sosem a fogadalom, hanem az elköteleződés. Elköteleződés nélkül nem megy a változás!

Általában az első időszak a legnehezebb, de sokszor csak azért, mert saját ítélkezésünkkel nehezítjük még jobban a helyzetet, ahelyett, hogy jólesően megveregetnénk a vállunkat, hogy: “Ez igen, ezen a héten, már valami újat – ha csak egyszer is – de valóban elkezdtem!” Engedd el tehát az ítélkezést és a megfelelni akarást. Engedd el a fogadalmakat, az elvárásokat,  csak kezdd el még ma! Ne gondolkodj, hanem csináld! – legyen bármi is az, amin változtatni szeretnél 2019-ben.

 

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire,  állandó frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a facebook oldalunkon is.