“Ha a gyökerek nem elég mélyek, a fa nem állja ki az időjárás viszontagságait.” (Yogi Bhajan)

A gyökércsakrához tartózó elem, a föld elem. Amikor ez kiegyenlített állapotban jelenik meg bennünk, akkor az a biztonságot, stabilitást, az anyával való harmonikus kapcsolatot nyújta. Ha az egyensúly kibillen, akkor félelmek, neheztelés, merevség, a biztonság és stabilitás keresése jellemez minket.

A gyökércsakra színe a vörös, (a láng legalja), fizikai szinten pedig a kiválasztó szervek képviselik. Ha ezek nem működnek megfelelően, szinte biztosak lehetünk benne, hogy a gyökércsakránk nem eléggé kiegyenlített.

Mivel a három legalsó csakra a tudatalatti helyszíne, a gyökércsakra karaktere még inkább a “nyomjunk el mindent jó mélyre, hogy ne is halljunk többet róla”. Igen ám, de az elnyomott traumák, meg nem élt vagy fel nem dolgozott fájdalmak energiája attól még bennünk marad – tudat alatt. A javulást az hozhatja, ha elkezdünk magunkkal dolgozni, megtanulunk hallgatni testünkre, lelkünkre, megértjük ezek üzeneteit és megfigyeljük ismétlődő mintáink. Ezt a jóga és a meditáció keretein belül mind megtehetjük.

Ha nem érezzük a támogatást, a leföldelést és biztonságban magunkat, akkor valószínű, hogy a csakra árnyoldalával vagyunk túltelítődve, a nehezteléssel.

A gyökércsakránk kiegyenlített működése esetén mély elfogadást érezhetünk mind magunk, mind mások iránt. Ha nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem tudunk mély biztonságot és támogatást nyújtani saját magunknak, akkor csak a neheztelés energiáit erősítjük fel önmagunkban. Hogy is akarnánk elfogadni másokat, amikor még magunkat sem tudjuk? Ha mindig a megfelelő pillanatra várunk az elfogadásra – legyen szó akár magunkról vagy egy kívülálló személyről (apánk, anyánk, testvérünk stb.), az nem vezet megoldáshoz. A megfelelő pillanat sosem jön el. Először meg kell tanulnunk magunkat elfogadni, és nem krizitálni.   Csakis teljes elfogadással és megadással tudunk tudunk továbblépni a múlt sérelmein és továbbhaladni a változások útján.

Ha elfogadjuk és megtanuljuk nem kritizálni önmagunk, akkor találjuk meg az igazi egészséget – fizikai, mentális és spirituális szinten egyaránt.

Hogy kapcsolódik össze mindez a jógával? A jóga megtanít minket figyelemben lenni, megfigyelni testünk, meghallani lelkünk üzenetét. Tudatában lenni a testünknek a jóga és meditáción keresztül az első lépés az elfogadással, testünk elfogadásával kapcsolatban. A jóga megtanít a földelésre, és ha megfelelően le vagyunk földelve, biztonságérzetünk is nagyobb. Ha megtanuljuk – még ha apránként is – elfogadni és nem krizitálni önmagunkat, akkor igazi egészséghez juthatunk mind fizikai, mentális és spirituális szinten.

“Amikor az első csakra energiája feléled és szétterjed a testedben,  egy újdonságot találsz majd magadban.” (Yogi Bhajan)