“Intuíció nélkül élni olyan, mint autót vezetni visszapillantó nélkül. Csak azt látod, ami egyenesen előtted van.” (Yogi Bhajan)

A hatodik csakra a két szemöldök fölött picivel, a harmadik szem területénél helyezkedik el. Fizikai szinten a hipofízis, az agyalapi mirigy tartozik hozzá, ami az egész hormonrendszerünk irányítója. Színe az indigó, az elemek közül pedig az összes elemet magában foglalja: föld, víz, tűz, levegő, éter.

Ez a központ a tisztánlátás és az intuíció helyszíne.

“Kihívások lesznek, de ez az élet természetes velejárója. Amikor sok a nehézség, Te csak légy nyugodt. Figyelj befele, és találd meg a lelked. Légy semleges, meditatív, és az út egyre tisztábbá válik.” (Yogi Bhajan)

Megfelelő egyensúly esetén a tisztánlátás által képesek vagyunk meglátni a Valóságot, az Igazság szemszögéből figyelni, tapasztalni a helyzeteket, a mindennapi szituációkat, ráláthatunk életünk tanításaira, hol a helyünk, mi a dolgunk.  Az elme dualitáta egyre inkább megszűnik, és hozzáférhetünk a Magasabb Intelligenciához.

“Menj befele, és halld meg a belső hangod. Minden kérdésre van válasz. A lelked bölcs és ismeri az utat.” (Yogi Bhajan)

Az intuíciónk gyakorlatilag olyan, mint egy forró vonal a lelkünkhöz, mindig hozzájuthatunk, mindig ott van számunkra és ingyenes. Segít meglátni mi a dolgunk, merre menjünk, mikor van a cselekvés, mikor a megfigyelés ideje.

A hatodik csakra árnyoldala a “vakság”, a kételkedés, a cselekvőképesség hiánya, amikor nem látjuk tisztán, mit kell tennünk egy adott helyzetben. Sokszor zavarodottság, depresszió alakulhat ki, ha a 3. szem energiái nem megfelelően működnek. Érdekes tény, hogy általában pont a depresszióban szenvedők a leginkább intuitívabb személyiségek, csak nincs meg az eszközük kifinomítani ezt a kincset, ezért válnak zavarodottá, depresszívvé. A kundalíni jóga nem csak a tisztánlátás fejlesztésére egy nagyszerű eszköz, hanem arra is, hogy egyre inkább kiteljesedetté váljunk életünk minden területén.