A szuperfood-okat és a szupergyümölcsöket előszeretettel alkalmazom, hamarosan próbálok egyre több cikket feltölteni a témában, mint pl. ezt a frisstő homoktövis smoothie-t, amit pár hete fogyasztok alkalomadtán.

A homoktövis igazi szupergyümölcs, gyógyító hatása évezredek óta közismert. Tibetben pl. az egyik legrégebben használt gyógynövény, az “egészség tárának” is hívták. A hippokratészi időkben gyomorbetegségek gyógyítására, majd a sebek kezelésére használták, az ókori Görögországban pedig az olimpia előtt a lovaknak adták, hogy növeljék azok fizikai erejét és még csillogóbbá tegyék szőrüket.

Gyulladás és fájdalom csökkentő hatása miatt szintén régóta használják. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően ideális immunerősítő, hatékony antioxidáns, de zsíroldó és anyagcsere serkentő hatással is bír. Így a téli időszakban az előbbi, a tavaszi, méregtelenítő időszakban az utóbbi miatt is érdemes fogyasztanunk.

A szépségápolásban is nagy szerepet játszik, mivel lassítja az öregedést és kisimítja a ráncokat, sőt azt tartják róla, hogy még a narancsbőrt is csökkenti, ezért hölgyek, nekünk kifejezetten ajánlott a homoktövis rendszeres fogyasztása.

A 100%-os homoktövis velőt tehetjük teába, adhatjuk gyümölcsléhez, én az utóbbi időben ehhez a nagyon finom turmixhoz adagolom:

Homoktövis smoothie 2 főre:

  • 2 érett banán
  • 2 evőkanál homoktövis velő
  • (egy körte – opcionális)
  • reszelt gyömbér (kb. fél cm-es darabka)
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 3 dl rizstej vagy kókusztej

Turmixold össze a hozzávalókat, és már ihatod is! Egészségedre!