Már beszámoltam arról itt a blogon, hogy még év elején összesítettem ez év céljait. Jó ezt néha megtenni, hogy meglássuk merre fele megyünk az életben, és az év eleji időszak ennek különösen kedvez. Számomra a megírt lista azonban inkább szól az értékekről, mint a célokról, habár célok mindig vannak, de ahogy a legutóbbi órasorozaton (Induljon jól 2017) is átvettük, a legfontosabb az, hogy szívbéli szándékainkat kövessük. Természetesen nemcsak 2017-ben, hanem minden évben. 🙂

Ahogy megírtam ezt az összegzést, arra jutottam, hogy ez évben különösen figyelek arra, hogy ne essek túlzásokba: ugyanis még ennyi meditáció mellett is néha hajlamos voltam rá, és ez alól sokszor nem volt kivétel a napi gyakorlásom sem. Sokkal több kikapcsolódást és pihenést szeretnék adni magamnak, mint eddig bármikor, és sokkal több olyan pillanatot teremteni, amiben a Jelenlété a főszerep. Témák szerint osztottam fel, hogy mely életterületen mi fontos számomra, és ezt az újonnan beszerzett határidőnaplómba is feljegyeztem, hogy bármikor rá tudjak nézni. A flexibilitás – ha már életünket az Univerzummal együttműködve éljük – szintén nem elhanyagolható a mindennapjainkban, de számomra átláthatóbb és hatékonyabb az élet, ha van egyfajta rendszere a fizikai világnak, amiben élek, még akkor is, ha az a spirituális úttal átitatott.

2017 prioritása a jógában számomra ugyanaz, ami a 2016-ban volt: Tanulni, tanítani és írni – mindezt persze a napi gyakorlásommal kiegészítve. Hogy miért pont ezek? Azért mert azt érzem, hogy ez az, ami a lelkemből fakad, ez most a jelenben leginkább a dolgom.

Végignézve az életterületeimet, hogy mik a legfontosabbak számomra azonban erre jutottam:

Önmagammal kapcsolatban:

 • Minden nap eleget pihenek, és nem hajtom túl magam azzal, hogy állandóan csinálok valamit: háztartás, blog, vagy legyen éppen egy meditáció. Szeretek időt tölteni magammal, és szeretek benne lenni a csendben, de mindezt spontán, nem előre meghatározott módon. Ami kikapcsol a gyakorlás mellett az a napi sétám, egy jó könyv olvasása, a rajzolás, festés vagy fényképezés, és ez utóbbiakhoz hamarosan szeretnék komolyabban visszatérni.
 • Eldöntöttem azt is, hogy rendszeresen kényeztetem magam. Nőként kezdhettünk minden napot azzal, hogy megkoronázzuk magunkat. Ha ezt nem tudjuk mi megtenni, ki fogja megtenni helyettünk? Nekem ilyen kényeztető program pl. egy fürdőbe, szaunába vagy masszázsra menni, vagy venni otthon ez nagy habos fürdőt lágy zenével és gyertyákkal, alkalomadtán fodrászhoz vagy pedikűröshöz eljutni, vagy csak leírni a gondolataimat a spirituális naplómba.
 • Napi jóga és meditáció: most érzem azt, hogy a kb. naponta 2-3 néha 4 órás gyakorlásomat is ideje picit vissza venni, tegnap a tanárom javaslatára láttam azt be, hogy jelenleg 2-2,5 óra bőven elég az életemben. Eddig úgy éreztem, hogy így volt jó, volt egy folyamata, egy íve a fejlődésemnek, de most 2017 a mélyülésről fog szólni, ami nem mindig jelent időbeli hosszúságot is.
 • 2017-ben szeretnék utazni is ha úgy alakul, már megjelent néhány úti cél a fejemben (meg is hökkentem tőlük egy pillanatra) de az még kiderül, hogy lesz-e velük dolgom 🙂

Párkapcsolat/Család

 • Alapvető dolog, hogy meglegyen a kellő figyelem a párkapcsolatunkban, de az sem árt tudni, hogy mi az a szeretetnyelv, amit a párunk legjobban értékel. Nekem továbbra is prioritás az életemben az, hogy a férjem mellett álljak mindenben amiben csak tudok, hogy támogassam az útján, és mindent megadjak neki ahhoz, hogy azzá váljon, aki valójában. Persze mindez önmagammal kapcsolatban is fontos. De e kettőnek egyensúlyba kell kerülnie hosszú távon. Előfordul, hogy néha magamba, néha a másikba teszek több energiát, és ez így van jól. A közös programok és élmények mellett fontosak a napi beszélgetések és az intimitás is, a közös meditáció pedig még jobban mélyítheti a kapcsolódást párunkkal. Érdemes kipróbálni. 🙂
 • A hozzánk legközelebb álló ember mellett fontosnak tartom azt is, hogy értékes időt töltsek a tágabb családdal is. Nagyon szerencsések vagyunk, hogy mind a férjem, mint az én szüleim nagyon támogatnak bennünket mindenben, és számomra az egyik legjobb dolog, ha velük lehetek. Sőt, ha az egész család közösen van együtt, az igazi áldás nekem.

Otthon/Mindennapok

 • Szeretem a rendet és a tisztaságot körülöttem, hiszen amint kint, úgy bent, így figyelek arra, hogy ez meglegyen a környezetünkben. Azonban túlzásokba nem esem: nem történik semmi, ha nem takarítok egy hétig, vagy ha elmarad a mosás néhány napra. Az első két pont a prioritás, minden utána jöhet. 🙂
 • Továbbra is tápláló, finom ételeket főzök – igen, főzök, rendszeresen, általában naponta! A főzés az egyik legkedvesebb időtöltésem. Szeretem az alapanyagokat körültekintően megválogatni, amit általában piacról, bio áruházból, vagy jó minőségű dobozos zöldségszállítóktól szerzem be. Szeretem, amikor van időm megtervezni a menüt is, ez általában a vásárlás után teszem, hiszen az számomra nagyon intuitív – ami megtetszik, megveszem, és utána keresek hozzá receptet, vagy elevenítek fel egy menüt. Igen, hazudnék, ha azt mondanám, hogy minden pillanatban élvezem, és van, amikor úgy alakul a nap, hogy hirtelen „azt sem tudom mit csináljak nincs is itthon semmi”… de a helyzet az, amint elengedem ezt az érzést, máris megoldja magát: hiszen valami, amiből főzni lehet, mindig akad. 🙂
 • 2017-ben szeretném tovább csinosítani a kis lakást amiben élünk egy-két apró berendezési tárggyal is, mint pl. szőnyeg, díszpárnák vagy egy másik függöny, és azt is szeretem, amikor rendszeresen friss virág kerül itthon a vázában. Szeretem, ha szépség vesz körül, és természetesen itt is a világos színekre törekszem.

Hivatás

 • Sokat gondolkodtam, hogy a Karrier/Munka/Hivatás életterületéből melyiket válasszam alcímnek, mivel valahogy egyiket sem érzem magaménak. A „munkám” a kedvenc időtöltésem, és a hobbym a „munkám”. Ahogy a bevezetőben is írtam, úgy érzem, hogy ez számomra a tanítás, és persze az állandó, élethosszig tartó tanulás. Szeretek nyugodtan felkészülni az óráimra, megírni időben az óravázlatokat, utána nézni minden apróságnak, utána olvasni a tanításoknak, nem véletlenül kezdődik nálam egy óra általában tanítással.
 • Ami a jógát illeti: 2017-ben továbbra is lesznek órasorozatok, fél vagy egy napos programok, néhány havonta elvonulás, és igen, az online rendszer kiépítésén is dolgozom, de úgy tűnik, ez egyelőre egy hosszabb folyamat, mint eleinte gondoltam.

Anyagiak

 • Sokáig nekem ez az életterület jelentette a legnagyobb kihívást. Építészként nem voltam túlfizetve, és ebből a körből kemény hitrendszerek és elengedések árán, sok meditációval tudtam kilépni. Ebben az évben elsősorban ebben érzem a változást: Nem figyelek, elengedtem az akarást, és valahogy sokkal több bőség áramlik az életembe, mint eddig. Pedig alapjában véve csak egy dolog változott: a bőségtudat bennem. A legutóbbi Jólét és bőség teremtő workshopon a résztvevőkkel alaposan átbeszéltük ezt a folyamatot, és felismertük, ha elengedjük a félelmeinket, az Univerzum tényleg gondoskodik rólunk.

Alapjában véve azt mondhatom, hogy nagyon meg vagyok elégedve az élettel, nem vágyom sok dologra, sőt, egyre kevesebb dologra vágyom. A célom csupán az, hogy „Kövessem az üdvömet”, és napról- napra, minél inkább azzá váljak, aki valójában vagyok. Mert mi mást is lehet az igazi célunk az életben?

Szeretettel,

mia_sign

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire,  állandó frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a facebook oldalunkon is.