Az, hogy mennyire élünk őszintén és integritásban saját magunkkal igen fontos téma a tudatosság útján, ezért érdemes alkalomadtán megvizsgálnunk ezt a kérdést.

Bevallom, amikor először hallottam ezt a kifejezést évekkel ezelőtt, még nagyon távol állt tőlem valódi értelmezése, de ahogy múltak az évek, megértettem az üzenetét. Az integritást nehéz egy másik szóval helyettesítenünk, az életben mégis egyik alapvető feladatunk az, hogy integritásban éljünk – természetesen önmagunkkal. Tanárként, tanítóként pedig elsődleges dolgunk, hogy integritásban legyen az amit tanítunk azzal, amit a hétköznapokban mondunk, és azzal ahogyan cselekszünk.

De mit jelent pontosan az integritás? A Magyar Értelmező Kéziszótár így fordítja a szót:

Valaminek az az állapota, hogy belőle egyetlen rész v. elem sem hiányzik; épség, eredeti teljesség, csorbítatlanság. Erkölcsi integritás: tisztaság, feddhetetlenség.

Az integritás számomra azt jelenti, hogy önmagam vagyok, hogy önmagamat élem. Azt is jelenti, hogy őszinte vagyok, önmagammal és másokkal is. Azt is, hogy emberként, tanárként, nem mutatom azt, hogy tökéletes vagyok. Azt is jelenti, hogy merek sebezhetővé válni, önmagam és mások előtt is, és ezt akár meg is merem mutatni akár a tágabb környezetemnek is. Számomra az integritás azt is jelenti, hogy ha valakinek más a véleménye, mint az enyém, akkor sem hódolok be. Kifejezem bátran azt, amit gondolok, és azt, amit és ahogy cselekszem, nem félek megmondani a saját véleményem, viszont képes vagyok elfogadni a másik álláspontját is, természetesen nem ráerőltetve a sajátomat.

Integritásban élni számomra azt is jelenti, hogy ismerem és felismerem a félelmeimet és a sötét oldalamat. Hogy tisztában vagyok egyaránt a jó és kevésbé jó tulajdonságaimmal, az erősségeimmel és a gyengeségeimmel. Utóbbiakat nem nyomom el, nem hagyom, hogy a sötét oldal irányítson, hanem tudatosítom, integrálom azokat is lényembe.

De legfőképp számomra az integritás ezt jelenti, hogy:

Nem azáltal leszek valódi, hogy tökéletessé válok, hanem az által, hogy őszintén meg merem mutatni nemcsak magamnak, de másoknak is azt, hogy KI VAGYOK.

Az integritás kapcsán nemrég egy könyvben az alábbi történetet olvastam Gandhiról:

 Gandhi olykor fogadott embereket. Elfoglalt ember volt, jött-ment, ő volt az ország vezetője, milliókat etetett, de e mellett fogadott embereket a mindennapi problémáikkal is. Egy házaspár egyszer a fiukkal együtt felkereste Gandhit.  Az anya azt mondta: „Megmondaná a fiamnak, kérem, hogy ne egyen több cukrot? Mert amint látja, nagyon el van hízva, és minden alkalommal, amikor cukrot eszik, olyan lesz, mint egy szörnyeteg. Kérem, segítsen neki!” Gandhi ezt válaszolta: „Jöjjenek vissza néhány nap múlva.” Ezt nem tudták mire vélni, de így tettek. Szóval néhány nap múltán újra felkeresték Gandhit, és újra felvetették a problémát: „A fiam túl sok cukrot eszik, és akkor egy szörnyeteggé válik. stb. stb.” Gandhi ránézett a fiúra, és ezt mondta: „Fiam, mostantól fogva hagyj fel a cukorral!” Mire a fiú ezt válaszolta: „Rendben uram.”A fiú beleegyezett. Nem volt vita, hízelgés, büntetés, vagy fenyegetés. A valóságot az teremtette, amit és ahogy Gandhi pontosan akkor mondott. A család felállt, és távozni készült. De az anya kíváncsi volt, és megkérdezte: „Ha csak ennyit tervezett mondani, akkor ezt miért nem három nappal ezelőtt tette?” Mire Gandhi ezt válaszolta: „Miért? Mert először nekem kellett felhagynom a cukorral.

Ez egy nagyszerű történet arra, hogy amíg nincsenek összhangban szavaim és tetteim, minden semmit nem ér. De ha összhangba kerül, és jó időben kommunikálom mindezt jó helyen, az kihatással van másokra is. Ez a tíz test közül a fényív ereje. Ahhoz, hogy erős kivetítő (projektáló) és teremtő képességgel rendelkezzünk, az integritás elengedhetetlen.

Te mennyire élsz integritásban önmagaddal? Mennyire van összhangban az, amit mondasz azzal, hogy mi szerint élsz? Számodra mit jelent integritásban élni?

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire.

Foto: Charlottefoto