Közel 5 hete tart a pancsakarma tisztító kúrám, amibe még április elején vágtam bele.

A pancsakarma egy intenzív ájurvédikus tisztító eljárás, amivel az igazán mélyen lerakódott méreganyagoktól is lehetőségünk van végleg megszabadulni.

Az ájurvéda és a pancsakarma lényege a dósák egyensúlyának visszabillentése a szervezetünkben. Az ájurvéda 3 dósát különböztet meg: vata, pitta, kapha, testtípustól függően. Mindenkinek van egy alapvető dósája, amivel született, de a környezeti, életkori, fizikai és egyéb hatások következtében az is lehet, hogy most egy másik dósa dominál bennünk. A dósák kibillenése egyensúlyvesztést és a méreganyagok felhalmozódását okozza szervezetünkben, amely egyenes út lehet a betegségek felé.

Az ájurvéda közel 5.000 éves múlttal rendelkező tisztító eljárásai képesek helyreállítani a dósák egyensúlyát bennünk, ezáltal visszaállítani az emésztőrendszer megfelelő működését, a megfelelő anyagcserét, de jó a zsírégetésre, alakformálásra, álmatlanság és ízületi problémák ellen, alacsony vérkeringésre, általános regenerálásra, fejfájásra, krónikus megfázásra, idegrendszer erősítésére, neurológiai betegségek leküzdésére és ez még csak néhány a sok közül.

Habár az elmúlt években a jógának, a meditációnak és az egészségesebb, tudatosabb táplálkozásnak köszönhetően talán nem ért annyi méreganyag, mint az ezt megelőző években, de a 25 éves kori betegségem és az addigi stresszel túlterhelt életmódom következtében bőven van mit tisztítanom. Most jutottam el az életemben oda, hogy ezt a tisztítást a további egészségmegőrzés céljából megtegyem. Ráadásul a közelgő esküvőm is felerősítette bennem a vágyat, hogy végleg hátrahagyjam múltam “leterhelő mérgeit”, és tiszta lappal folytathassam életem. Persze azt hozzá kell tenni, hogy egy ilyen jellegű tisztítást évente (egyesek szerint fél évente) kellene, hogy végezzünk, de az első „nagy generál”, ahogy a Kardamomos barátnőm említi, létfontosságú.

Visszatérve a pancsakarmára:

Senkinek sem javaslom, hogy otthon egyedül az internet alapján vágjon bele egy ilyen jellegű intenzív tisztításba. Én is elmentem egy hozzáértőhöz, pont a fent említett barátnőm tanácsára Krishnához, aki egy csodás ájurvédikus központot vezet Budapesten. Hogy jól csinálja-e, nem kérdés, hiszen már egy egész csapat masszőrt foglalkoztat, akik egyensen Indiából érkeztek, és sokszor több hétre előre van csak szabad helyük, hogy elmenjünk egy-egy kezelésre. Nagyapjától tanulta Indiában az ájurvéda csínját-bínját, aki nem engedett neki egy könyvet sem elolvasni a témában, s viszonylag fiatalon érkezett Magyarországra, hogy átadja azt az ősi tudást, amit az ájurvéda jelent. Ő a hagyományos pulzus-diagnosztikát alkalmazza, tehát a pulzusból állapítja meg a test és lélek állapotát.

Ahogy Mukesh is írja:

“A képzett gyógyító számára a pulzus mérése több, mint a szívverés számlálása. Az elme és testalkat vagyis az ember egészségi állapota és szerveinek működési mechanizmusa megállapítható a pulzusból, beleértve a doshák egyensúlyát, sőt, a később felmerülő problémák előzetes figyelmeztető jeleit is.” (bindusaryoga.hu)

Így Krishna közel két perc alatt megállapította a pulzusomból azt, amit valaha az orvosok megállapítottak nálam. Semmi nagy dolog – leszámítva a méreganyagokkal még mindig terhelt szervezetemet -, de azokat a „problémákat” is sorolta, amikre az orvosok még régebben figyelmeztettek. Úgyhogy engem meggyőzött, és úgy döntöttem, hogy belevágok egy 10 hetes tisztító programba.

Miből áll egy ilyen program és a pancsakarma? A következő méregtelenítés témájú cikkből ez is kiderül itt a blogon.