Interjúnk ötödik részében az új albumukról, annak születésével kapcsolatos részleteiről, a jóga és a spiritualitás mibenlétéről is beszél a Mirabai Ceiba zenész-párosa.

Sat Nam Jóga: Az Aqua de Luna című új albumotok június 21-én, a nyári napfordulókor fog megjelenni. Ennek lesz most a lemezbemutató koncertsorozata, a budapesti bemutató május 30-án lesz a MOM Kultban. Tudnátok egy kicsit beszélni erről az albumról, hogyan született, mit szimbolizál?

Gely: Egy mély növekedési folyamat volt számunkra, ahogy ez az album létrejött. Sok év után először úgy határoztunk, hogy mi magunk készítünk el egy albumot, melynek így Markus lett a producere. Ez egy nagy és fontos  lépés számunkra, hogy a saját kezünkben van az egész vele kapcsolatos munka. Ez egy részről nagyon kiteljesít bennünket, másrészről kihívást is jelent számunkra, növekedési lehetőséget is egyben. 

Aqua de Luna, A Hold vize a címe. A rajta lévő zenék számomra a természetről, az elemekről, a vízről, a földről és annak lelkéről beszélnek, és arról, ami összehoz bennünket. Izgatottan várjuk, hogy megoszthassuk veletek, mert a készítése számunkra egy nagyon intim folyamat volt – mind egymás között, mind a zenével kapcsolatban, így úgy tűnik, hogy a közönség is egy teljesen új tapasztalást kap általa.

Habár a koncertjeinken nincs rá módunk, hogy személyesen megismerkedjünk mindenkivel – hiszen nem tudunk mindenkivel kapcsolatba lépni egyenként egy koncerten -, mégis, számunkra a közönség a családot jelenti.

Amikor a színpadon vagyunk, az azt jelenti számomra, hogy megosztjuk azt az intimitást, amit a stúdióban megosztottunk egymással, vagy otthon, amikor a dalokat írtuk és a zenét szereztük. Ez szívből szívbe jut, embertől emberig, és amikor ez megtörténik, akkor mindannyian ugyanabba a térbe kerülünk. Szóval nagyon várom, hogy ezt az új teret együtt is megtapasztalhassuk.

Markus: Tegnap vásároltunk egy zongorát, amit magunkkal viszünk a turnéra. Ez egy nagy kihívás számunkra, saját zongorával turnézni. Nagyon izgalmas! Azt hiszem Magyarországon, Budapesten még soha nem játszottunk zongorán. Ez lesz az első alkalom, hogy zongora is lesz.

Ahogy Gely említette, az új albumunk és turnénk címe, Aqua de Luna, ami azt jelenti A Hold Vize, vagyis a víz a holdfényben. A víz az érzelmeket, a tudatalattit, a bennünk lévő tudattalan dolgokat szimbolizálja. A hold fénye a tudatosság. Arról a folyamatról szól az album, amikor fényt viszünk az érzelemvilágunkba és megvilágítjuk ezen részünket, amikor megtapasztaljuk magunkat, az érzelmeinket, az érzékelésünket, és azt, akik valójában vagyunk. Ez egy módja annak, hogy kapcsolódjunk a lelkiségünkkel. Nagyon fontos számunkra, hogy mindezt megoszthassuk.

De az is fontos, hogy meglássuk, hogy a spiritualitáshoz az út annak felismerésén keresztül vezet, ami az adott pillanatban valójában vagyunk – az érzelmeink, drámaink, válságaink nélkül. Gyakran előfordul, hogy a jóga világában erről teljesen megfeledkezünk. Tökéletes jógik akarunk lenni, tökéletesen akarunk meditálni, fényes, ragyogó lénnyé válni, gyönyörű jógaruhát szeretnénk és egy csodálatos vizes palackot. Azt szeretnénk, hogy minden olyan legyen, mint a lótusz, és az „Aum”, szép, jó és csodálatos. Azt hiszem, ez egy nagy probléma, mert sokan úgy gondolják, hogy a jóga az ilyen érezzük magunkat jól világ. De ez valójában csak távol visz bennünket attól, akik valójában vagyunk, mert gyakran nem érezzük magunkat jól, gyakran érezzük magunkat elveszettnek.

Azt hiszem, a jóga az eredeti formájában azt támogatja, hogy menjünk le a lélek mélységébe. De ide nincs rövid út. Sokan azt hisszük, oké, megcsinálom a jóga gyakorlatomat, úgyhogy most már jól vagyok. De a kapcsolódás a fontos, és mi ezt szeretnénk kifejezni zenénkben és különösen ebben az új albumban. Minél személyesebb és intimebb a kapcsolatunk önmagunkkal, a sebeinkkel, fájdalmainkkal, örömünkkel, mindennel, az életünkkel vagy a gyermekeinkkel, annál inkább kapcsolódni tudunk a lelkünkkel.

Gely: Fontos, hogy jelen legyünk. Sokszor, amikor jógát gyakorlunk, vagy más lelki gyakorlatokat végzünk, – néha elintézzük annyival: “Ó, már megcsináltam a mai szádanámat, úgyhogy most már el is ronthatom”. Ez természetesen nem tudatos, mert alapvetően azt hisszük, hogy tényleg jól viselkedünk, de az elme, az ego sokkal okosabb, állandóan átver bennünket. Tehát okosabbnak kell lennünk, mint az egónk. Igyekeznünk kell, hogy minden pillanatban jelen legyünk, amennyire csak tudunk. Ez az oka annak, hogy a belső értéket és a gyermekeinkkel való értékes időt, vagy pl. a főzést nagyon fontosnak érezzük.

Markus: És ez az, amit a workshopjainkon és elvonulásainkon is tanítunk. Megpróbáljuk összekapcsolni az embereket azzal, amit a jóga gyakorlása valóban adhat, önmagunkkal lenni az adott pillanatban. Pl. amikor az “Ong namo”-t, a kezdőmantrát zengetjük, tudatosítjuk, hogy ez miben segíthet, honnan tud felemelni bennünket. De ez nem olyan, mintha bevennénk egy pirulát, egy mantra pirulát és ettől majd jól érezzük magunkat, nem, nem. Amikor valóban össze szeretnél kapcsolódni magaddal, akkor ez a mantra egy imádság, a lélekkel való összehangolás mantrája. De a fő kérdés az, hogy hol van a lélek, hol van benned? Ahhoz, hogy ezt megtudd, le kell ásnod önmagadba, magadba kell nézned, magadba kell jutnod – az érzelmeidhez és a tudatalattiba. És onnan pedig felemelkedni.

Kövesd a jövő heti posztunkat, amiben folytatjuk a zenészduóval az interjúnkat.

Mirabai Ceiba ez évi magyarországi koncertjére itt tudsz jegyet vásárolni. Találkozunk a koncerten?! ?

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire,  állandó frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és az Instagram oldalunkon is.