Yogi Bhajan (1929. augusztus 26. – 2004 október 6.) jógi, spirituális tanító, vallási vezető (Sikh Dharma), aki elsőként ismertette meg a nyugati világgal a tradicionális kundalíni jógát, amit egészen addig titkos tanítás övezett.

1968-ban kezdett el tanítani nyugaton, miután Indiából először Kanadába, majd az USA-ba vándorolt. Több, mint 8.000 órát és előadást tartva hatalmas hagyatékot hagyott maga után, ma is tízezreket inspirálva arra, hogyan éljenek boldog, egészséges és kiteljesedett életet lépést tartva azzal az állandó változással, amit a mai kor megkövetel.

Tanításai a családos, világi életet élő emberhez szóltak, s nemcsak a fizikai testről tanított, hanem test, lélek és szellem egységéről, és arról, hogy hogyan kerüljünk közelebb önmagunkhoz.

Habár 2004-ben elhagyta fizikai testét, tanításai ma is tovább élnek és egyre inkább érvényüket nyerik, így nem véletlenül válik épp a kundalíni jóga az egyik legkeresettebb jóga fajtává nyugaton.

 

De ki volt pontosan Yogi Bhajan és hogyan lett belőle jógi?

Harbhajan Singh Khalsa (vagy Siri Singh Sahib, de tanítványainak sokszor csak YogiJí) 1929-ben Indiában, egy kis faluban, a mai Pakisztán területén született egy földbirtokos család gyermekeként.

Sorsa már akkor megpecsételődött: orvos édesapja és végtelen erejéről és kitartásáról híres édesanyja huszonöt évnyi imája után érkezett, így a család igen nagy becsben tartotta első szülött fiát. A kis Harbhajannal már néhány napos korában végiglátogatták a legszentebb helyeket, és minden születésnapján fesztivált rendeztek tiszteletére, amikor annyi aranyat osztottak el a szegények között a faluban, ahány kg-ot nyomott.

Ez a tradíció, a spirituális út, az önzetlen szolgálat (széva) és az emberek segítésének a gyakorlata így már gyermekkorában igen nagy hatással volt rá, és ez alakította későbbi filozófiáját és élethez való hozzáállását is.

 

Tanulmányai:

A taníttatása is rendkívül kivételes volt: először katolikus bentlakásos iskolában kezdte tanulmányait a környék legjobb oktatási rendjében, ahol egyetlen fiú gyermekként rendszeren felidegesítette a nővéreket mély és megválaszolatlannak tűnő kérdéseivel.

7 évesen szegődött az akkori jóga mester és Mahan Tantrikus Sant Hazara Singh mellé, akitől kundalíni jógát, tantrikus jógát és gong meditációt tanult.

Később, saját tanításai alatt sok eleven történetet mesélt az akkori évekről mint pl. azt, amikor a mestere felküldte fára mászni, és azt mondta, hogy várjon addig, míg visszatér. Három nap és három éjszakát töltött a fán, és miután visszatért a mester, nemhogy sem dicséretet, sem elismerést nem kapott, de még csak válaszra sem méltatta.

Sant Hazara Singh alatt tökéletesítette a jógikus tudományágakat és rendkívül fiatalon, 8 évnyi kitartó szolgálat és tanulás után 16 éves korában elérte a mesteri fokozatot. Tanárának egyetlen kikötése volt: soha többet nem láthatja őt, bizonyítva ezzel is a mesteri fegyelmet és szigort.

A kundalíni jóga mellett Acharya Narinder Devtől hatha jógát és az idegrendszer kiegyenlítését tanulta, védikus filozófiával pedig a rishikeshi Sivananda Ashramban töltötte meg szívét. Mindeközben gyerekkorát áthatották a szikh guruk történetei, melyet főként nagyapja inspiráló meséin át szívott magába.

A fiatal Harbhajan Singh meglátogatott minden szent embert, akit akkoriban fellelt, és nemcsak a spirituális tanokat és technológiákat szívta magába, de nagy kedvvel tanulmányozta a világ összes vallásának szentírásait is.

Középiskolásként kitűnő atléta volt, és hokiban és labdarúgásban is jeleskedett. Elmondása alapján mindezt a jógának köszönhette. Amíg iskolatársai a tipikus sportedzéseket végezték, ő jógázott. A jóga adta meg számára az erőt és állóképességet ahhoz, hogy a legtöbb érmet bezsebelje és állandó győztes legyen.

Később, a Punjabi Egyetemen közgazdaságtant tanult, és folytatta atlétikai tanulmányait is. Majd szolgált az indiai hadseregben, és 1968-ig a kormánynak dolgozott mint adó- és vámellenőr, amíg rá nem lépett sorsa útjára, hogy a nyugati világot szolgálja tudásával.

Később az USA-ban szerzett PDH. fokozatot pszichológiából. Mindeközben családi életet is élt, 1953-ban házasodott, három gyermeke született.

 

Meghallani a belső hívást

Élete egyik legfontosabb tapasztalása annak a felismerése volt, elsődleges spirituális mestere Guru Ram Das (a negyedik szikh Guru). Ez volt az a fordulópont, ami megpecsételte sorsát és jövőjét.

1960-ban a kormány Amritszár területére küldte, és mint szikh, felismerte a küldetés jelentőségét. Habár sok évet töltött mestereknél és a spirituális út mélyítésével, úgy érezte, hogy szüksége van egy tanárra, egy vezetőre, akivel a kapcsolata túlmutat a dualitáson és a földi létezésen. Vágyott a végtelen szeretet és megértés végső érintésére, ami által kiteljesítheti életét.

Hitt abban, hogy csak az alázat és az önzetlen szolgálat által juthat el a kiteljesedés állapotába, így elhatározta, hogy a Harmandir Sahib-ban (Aranytemlomban) tölt annyi időt, amennyit csak tud. Négy és fél éven át minden éjszaka az Aranytemplom padlóját mosva jött rá, szíve Guru Ram Das-hoz tartozik. Ez a végső felismerés tette őt aztán azzá, akivé vált, és ez segítette hozzá, hogy ráálljon sorsa útjára: hogy a guruk tanítását továbbadva a nyugati embereket szolgálja addigi tudásával és elért tapasztalataival.

 

Kundalíni jóga és Mahan Tantrikus mestere nyugaton

Nyugatra költözésében az utolsó lökést az jelentette, amikor Új-Delhiben a reptéren találkozott egy kanadai egyetemi tanárral, aki állást ajánlott neki a Torontói Egyetemen. Így rövid időn belül útrakelt.

Utazása azonban szövevényesebbre sikerült a vártnál: a csomagját elkeverték Londonban (sosem lett meg), a hosztja az érkezése előtti napokban pedig váratlanul elhunyt, így Yogi Bhajan ott állt Kanadában, nincstelenül egyetlen váltás ruhában. Mégis nyilvánvaló volt számára, hogy a guruk keze van a dologban, s tudta, hogy itt az ideje megadni magát és felfedezni az az utat, amit neki szántak. Hamarosan állást talált, és jógát kezdett tanítani.

Még ugyanezen évben, 1968-ban egy indiai barátja Los Angelesbe hívta, így ott folytatta a tanítást. Órái mágnesként vonzották az akkori rendszerből kiábrándult fiatalokat, akik keresték a magasabb tudatossággal és az istenivel való kapcsolódást, és ezért szívesen nyúltak drogokhoz is.

Yogi Bhajan azonban megmutatta számukra: tudatmódosító szerek nélkül is lehet emelkedett életet élni. Annak ellenére, hogy a kundalíni jóga tanításait titokban őrizték addig, Yogi Bhajan tudta, ez a leghatékonyabb technológia, amit megoszthat velük, hogy visszanyerjék fizikai, idegrendszeri és mentális egészségüket. Így órái hamar nagy népszerűségre tettek szert, és később már nemcsak a fiatalok körében, hanem mindenki körében, aki vágyott a magasabb tudatosság megtapasztalására és egy kiteljesedettebb élet elnyerésére.

Időközben, mint Siri Singh Sahib, a Sikh Dharma vallási vezetője is lett nyugaton.

Mindeközben, 1971-ben a Fehér Tantra Jóga mesterévé – vagyis Mahan Tantrikussá – is vált. Őt megelőzően a tanára, Sant Hazara Singh volt a Mahan Tantrikus, majd a szintén Sant Hazara tanítványa, Lama Lilan Pho. Mikor Lama Lilan Pho elhagyta földi testét 1971-ben, Yogi Bhajanra szállt a titulus, és a mai napig finom testén keresztül ő végzi e feladatot.

♠ A fehér tantra meditáció az egyik legerőteljesebb tudat alatti tisztító módszer, melyben a Mahan Tantrikus saját auráján át szűri meg a tudatalattiból felszabaduló negatív energiákat. A mai napig Yogi Bhajan felel mindezért a finomtestén keresztül, és a fehér tantra napokat nála tanult segítői, úgynevezett facilitátorok vezetik.

Több, mint 90 vállalat vezetője és olyan nemzetközi szervezetek alapítója volt, mint a 3HO (Happy, Healthy, Holy Organisation), 3HO IKYTA, a KRI (Kundalini Research Institute), a White Tantric Yoga, a Sikhnet, a Sikh Dharma International, a Miri Piri Akadémia, és több, mint 30 könyvet írt a kundalíni jóga, a meditáció, a jógikus filozófia, az ájurvéda témájában.

Ő alapította 1985-ben a nemzetközi béke napot, széleskörben elismert világi vezető és humanitárius volt.

2004-ben Új-Mexikóban hagyta el földi testét, tanításai azonban azóta is tovább élnek, videón keresztül bárki kapcsolódhat vele a nemrég alapított Library of Teachings-en keresztül. 

 

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire,  állandó frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a facebook oldalunkon is.