Napfényből és napenergiából sosem elég, én legalábbis így vagyok vele. 🙂 Nyár közepén érdemes feltankolnunk jól a Nap energiájával, de ezt nemcsak a napfénnyel, hanem egész évben a saját gyakorlásunk által is megtehetjük. Ezért most egy olyan kundalini jóga gyakorlatsort osztok meg veled, ami a napenergiával dolgozik. Azért kánikulában a gyakorlást ne vigyük túlzásba, de annak, akinek kicsit alacsony a vérnyomása és többször megszédül a nyári hőségben, kifejezetten sokat tud segíteni ez a gyakorlatsor.

 Miért jó nekünk, ha erősítjük magunkban a Nap energiát?

Ha sok a napenergiánk energikusak, tettrekészek, nyitottak és lelkesek vagyunk. Nem fázunk meg oly könnyedén, jobban működik az emésztésünk. Ez az energia a megtisztulás energiája is egyben, mely gátolja a hízást és az elmét világossá teszi, miközben elemzőképes és tevékenység-orientált állapotban tartja. Serkenthető vele a pránikus energia, így ajánlott beépíteni a napi gyakorlásunkba, hogy erősítsük testünket és könnyebben tudjunk figyelni különböző napi feladatainkra.

 

Szúrja krija a Nap energia erősítésére:

A gyakorláshoz használd a kezdő és záró mantrákat. Bővebb segítséget az otthoni gyakorláshoz itt találsz!

1. Légzőgyakorlat a jobb orrlyukon keresztül

Ülj könnyű ülésben, egyenes derékkal. Jobb kezed tedd a térdedre Gjan mudrába, bal kezed hüvelykujjával pedig zárd el a bal orrlyukadat, úgy, hogy a többi ujjaid egyenesen, kinyújtva, felfele álljanak. Így lélegezz csak a jobb orrlyukon keresztül hosszan, mélyen, erőteljesen. Figyelj a légzésed áramlására. Ezt folytasd 3-5 percig, majd lazíts.

Ez a gyakorlat a “Nap lélegzetét” erősíti, és tiszta, összpontosított elmét biztosít.

2. Sat Krija (Bővebben itt találod a leírását)

Ülj a sarkaidra, kulcsold össze az ujjaidat (nőknek bal férfiaknak jobb hüvelykujj legyen felül), mutatóujj felfele nézzen kinyújtva, majd emeld magasba így a kezedet a fejed fölé, úgy, hogy a karok egyenesen kinyújtva a fülek mellett legyenek. Ebben a pózban zengesd a Sat Nam mantrát, egyenletes ritmusban. A hangsúlyos Sat-ra húzd befele és felfele a köldöködet, Nam-ra lazítsd el. Csukott szembeden keresztül vidd figyelmedet a harmadik szemre (a homlok közeépre). Végezd 3 percig.

3 perc után: Belégzés, tartsd bent a levegőt, zárd a gyökérzárat (feszítsd meg a tested alsó területét: gát és nemiszerv körüli izmok, végbélzáró izom, és alhasi izmok), és képzeld ahogy az energia a köldökpontból kisugározva végigáramlik a testedben. Lazíts. Majd ismételd meg a gyakorlatot újabb 3 percig.

Befejezés: Ezután vegyél újra jó mély levegőt, zárd a mulabandát (gyökérzár), és gondolatban húzd fel az összes energiát az ujjhegyedig. Majd lazíts.

Ez a gyakorlat felszabadítja a köldökpontnál tárolt energiát.

3. Medence lapátolás

Ülj könnyű ülésben. Mindkét kezeddel fogd meg a sípcsontodat. Belégzésre homoríts a gerinceddel, emeld meg a mellkasod az állad irányába, kilégzésre domboríts, gömbölyítsd a hátad. A fejedet tartsd egy szinten mozgás közben. Minden belégzéskor mentálisan mondd magadban azt, hogy Sat kilégzésre a Nam mantrát. Kilégzéskor zárd a gyökérzárat. Végezd folyamatosan és ritmikusan mély légzésekkel 108-szor. 

Befejezés: Belégzés, tartsd bent egy ideig a levegőt teljesen egyenes gerinccel, majd fújd ki és lazíts.

Ez a gyakorlat továbbítja a felszabadult kundalíni enegiát a gerinc mentén, és elősegíti a gerinc rugalmasságát.

4. Békapóz

Guggolásban gyere lábujjhegyre, emeld fel a sarkakat a talajról és érintsd össze őket, kezeidet tedd be a térded közé úgy, hogy az ujjhegyeken támaszkodj a talajon, emeld fel a fejed. Mély belégzésre emeld a feneked és nyújtsd a lábad, közelítsd a homlokod a térdedhez és tartsd a sarkad távol a talajtól. Kilégzésre térj vissza a kiinduló guggoló tartsába, nézz előre. Folytasd mélyen lélegezve, végezd 26-szor.

Befejezés: Belégzésre nyújtsd a lábad, a sarkad tedd le a földre, lógj egy kicsit, majd kilégzésre lassan ereszkedj le.

Ez a gyakorlat átalakítja a szexuális energiát.

5. Fejforgatás

Sarokülésben tedd a kezeidet a combokra. Egyenesítsd a gerincedet, mély belégzésre fordítsd a fejed balra. Mentálisan mondd magadban közben a Sat mantrát. Majd fújd ki a levegőt és közben fordítsd a fejed jobbra, mentálisan zengetve közben a Nam mantrát. Folytasd 3 percig.

Befejezés: Lélegezz be mélyen a fejedet egyenesen előre tartva, majd lazíts.

Ez a gyakorlat megnyitja a torok csakrát, serkenti a fej felé a véráramlást, valamint a pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy működését.

6. Gerinchajlítás

Könnyű ülésben fogd meg a vállad, ujjaid nézzenek előre, a hüvelykujjad hátra. Felkar és a könyök  legyen párhuzamos a talajjal. Lélegezz be, miközben balra hajolsz, és lélegezz ki, miközben jobbra. Folytasd ezt a lengő mozgást mély légzéssel 3 percig.

Befejezés: Egyenesedj fel, mély belégzés, majd lazíts.

Ez a gyakorlat rugalmassá teszi a gerincet, a test teljes felületén eloszlatja az energiát és kiegyensúlyozza a mágneses mezőt.

7. Meditáció

Ülj meditációs pózban egyenes gerinccel. Teljes figyelmedet irányítsd a harmadik szemre. Húzd be a köldökontot, tartsd így,  és zárd a gyökérzárat. Figyeld a légzésed áramlását. Belégzéskor zengesd magadban mentálisan a Sat, kilégzéskor a Nam mantrát. Végezd 6 percig vagy tovább.

Ezáltal mély, öngyógyító meditációba juthatsz.

 

A krija befejezése után lazíts a hátadon fekve 7-11 percig Savászanában.

A gyakorlatokhoz szükséges képi segítséget itt a galériában találsz:

A gyakorlást kezdheted könnyítve úgy, hogy az egyes gyakorlatokat (idő)arányosan csökkented például mindegyiket a felére vagy a harmadára.

Az egyes gyakorlatok között kezdetben tarthatsz egy kis szünetet. A Sat Krija után (2. gyakorlat) viszont mindig pihenj meg!

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire,  állandó frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a facebook oldalunkon is.

Ha kérdésed van a gyakorlással kapcsolatban, akkor azt a Sat Nam Jóga facebook csoportjában felteheted, melyet itt érsz el.

A Sat Nam Jógán megjelent információk és közzétett gyakorlatok (kriják és meditációk) nem szándékoznak helyettesíteni vagy lecserélni szakszerű orvosi ellátást. Bármilyen egészségügyi problélma esetén az orvossal való konzultáció szükséges gyakorlás megkezdése előtt!