A decemberi numerológia különösen ajánlja e hónapban a rendszeres Sat Krija gyakorlását, így már tényleg idejét láttam, hogy felkerüljön az oldalra ez az oly hatékony gyakorlat.

Ez az egyetlen gyakorlat a kundalíni jógában önálló kriját alkot, nem véletlen, hiszen azt tartják róla, hogy magában foglalja az egész kundalini jóga rendszerének jótékony hatását, és közvetlen a kundalini energia (a tudatosság energiájának) felélesztésére is hat. Így ha igazán tartós változást szeretnél elérni, de csak napi egy dologra van időd: legyen ez a Sat Krija.

Egyéb jótékony hatásai:

 • Jótékonyan hat az egész energiarendszerre
 • Kiegyenlíti a szexuális energiákat, segíti átalakítani őket kreatív, gyógyító energiákká
 • Segít a szexualitással kapcsolatos fóbiák, félelmek elengedésében
 • Tisztítja az egész csakrarendszert, különösen az alsó három csakrát, ami abban nagyon fontos, hogy megszabaduljunk a múlt sérüléseitől
 • Jótékonyan hat a fizikai egészségre, mivel az összes belső szerv egyfajta masszázson megy át a helyes gyakorlás alatt
 • Erősíti a szívet a belső, ritmikus fel-le mozgással

Hogyan végezd a Sat Kriját?

 1. Ülj sarokülésben. (Ha nagyon nehezedre esik így ülni, tegyél egy párnát a feneked alá, vagy ülj át könnyű ülésbe)
 2. Kulcsold össze a kezeket, keresztezd egymáson a hüvelykujjakat – nőknek bal, férfiaknak jobb hüvelykujj legyen felül – mutatóujj felfele nézzen, és hozd így a kezedet magasra kinyújtva a fül mellé.
 3. Csukd a szemedet és irányítsd felfele a harmadik szem területére (két szemöldök közé).
 4. Recitáld folyamatosan a Sat Nam mantrát. Sat-ra húzd be és felfele a köldöködet, majd  Naam-ra lazíts.
 5. Befejezés: Belégzés, tartsd bent, szorítsd a gyökérzárat, és minden izmodat. Vizualizáld, ahogy felfut az energia a gerinc aljából egészen a fejtetőig, az ujjvégekig.  Kilégzés. Ismételd meg még egyszer. Kilégzés után most tartsd kint a levegőt, és szorítsd újra a gyökérzárat. Majd engedd le a kezeket, és lazíts.

Feküdj a hátadra és Savászanában – hullapózban – és pihenj annyi ideig, ameddig a Sat Kriját végezted.

Időtartam: Kezd 1 perccel, majd fokozatosan juss el 3 percig a gyakorlásban. Fokozatosan felfejlesztheted akár 11 percre is, de légy türelmes magaddal, és figyeld mi megy végbe a testedben. Ne siettesd a változást, hagyd, hogy természetesen hozzászokjon az egész energiarendszered a gyakorláshoz.

Légzés: hagyd, hogy természetesen megtörténjen, találd meg a saját ritmusodat benne. Általában belégzésre mondjuk azt, hogy Sat, kilégzésre Naam.

Mire ügyelj: Ne hagyd, hogy a kezek, a mellkas és a vállak fel-le mozogjanak, miközben mondod a mantrát, csak a köldök mozogjon.

sat_krija_kundalini_joga_satnamjoga

© The Teachings of Yogi Bhajan

Hogyan működik?

“A folyamatos feszítés-lazítás egy erőteljes pumpáló mozgást hoz létre, ami a kundalini energiát stimulálja. Fizikai szinten, amikor a Sat Kriját jól végezzük, akkor ez a lazítás olyan energiát stimulál, ami segít a gyógyulásban,  a szervek és sejtek megújításában.

A Sat Krija alapvetően az alsó háromszögön – 1- 2. és 3. csakrán – dolgozik. Az alsó háromszög az emberi fejlődésünk korai szakaszára vonatkozik, az első csakra a születés, csecsemőkor idejére, valamint az alapvető biztonság és hovatartozás kérdésére utal. A Sat Krijával és az alsó háromszöggel való munka segít a korai életszakaszban bekövetkezett mélyen gyökerező sebek feltárásában. Ezért gyakran olyan ajánlott a mentális és lelki egyensúlytalanság gyógyítására. Olyan mélyre megy, hogy talán a legjobb módja annak, hogy meggyógyítsuk a súlyos gyerekkori sérüléseket. “ (forrás)

További segítséget az otthoni gyakorláshoz, a kezdő és zárómantrák használatához itt találsz! Kellemes, felismerésekkel teli gyakorlást kívánok! 🙂