Hányszor hangzik el a fejedben: “Nem tudom megcsinálni! Nem vagyok erre képes!” Hányszor jön elő az a gondolat: “Kevés vagyok hozzá, másnak sokkal könnyebb!” Hányszor fordul elő naponta, hogy limitálod önmagadat, és gátat szabsz saját képességeid kibontakozásának?

Lehet, hogy nem mondod ki hangosan, lehet csak éppen, hogy gondolod. Lehet, hogy csak 1-szer, netalántán 10-szer, 20-szor, akár 100-szor? De ha már ott tartasz, hogy első lépésként észreveszed a saját önkorlátozó gondolataidat és hiedelmeidet, képes vagy-e még tovább menni, hogy mi van mindezek mögött? Fájdalom, kétségbeesés, frusztráció, esetleg félelem?!

Sokszor hajlamosak vagyunk egy-egy helyzetbe annyira beleragadni, hogy észre sem vesszük, hogy van kiút. Pedig minden ilyen eset mögött saját korlátaink, saját önkorlátozó hiedelmeink és félelmeink állnak. És igen: “Minden blokkból van kiút!” (Yogi Bhajan) 

Oldd fel a félelmeidet, és tudd meg, hogy ki vagy!

A félelmeidet nem akkor ismered meg, ha ugyanazon köröket éled nap mint nap, hanem akkor, ha ki mersz ugrani a komfort zónádból! Találj valami teljesen új dolgot magadnak, próbálj ki egy új sportot, egy új hobbyt, vagy menj bele abba, amiben ezt érzed: “Na, ezt én biztos nem merném megcsinálni!” (Azért az autó elé ne vesd magad, kérlek.)

Számomra ez a tél egy újabb félelem áttörését jelentette, amit a síelés hozott fel. Életemben harmadik alkalommal voltam síelni. Habár már tavaly elég jól ment, idén az első pár napban beleragadtam egy rossz technikába, ami azt eredményezte, hogy nem igazán tudtam kontrollálni a megállást. Ez lefelé a lejtőn – úgy, hogy mindenki azt kiabálja mellettem, hogy még emelkedjek is ki a völgy felé – eleinte elég félelmetes volt. Ahogy beleragadtam ebbe az állapotba, beleragadtam a félelembe is, ami elkezdte felerősíteni a negatív elmém, ami aztán egy egész ördögi kört eredményezett. De a tudatos elmém szerencsére nem sokáig tudta elviselni ezt a helyzetet, és a Minden blokkból van kiút! alapon hamar megtalálta a megoldást. Külső segítséget kértem, ami alapján egy kevésbé lejős terepen tudtam begyakorolni és korrigálni a helyes technikát nyugodtan, a saját tempómban. Ez az apró kibillenés és a nézőpont váltás azt eredményezte, hogy az egész helyzet szinte magától kiküszöbölődött, és fél nap után már csak úgy hódítottam a hegyeket! Ismerve magam, régebben sokkal több idő kellett volna ahhoz, hogy kijöjjek egy ehhez hasonló beragadt állapotból. Kívülről a megoldás persze mindig könnyűnek hangzik, de a félelem beszűkít, épp ezért kihívás az áttörése. Persze lehet, hogy ez neked sokkal jobban és még gyorsabban megy!

De még tovább folytatva a gondolatmenetet:

Mennyire tudod elhinni, hogy a lehetetlen is lehetségessé válhat!?

Eddigi életemre visszaemlékezve a félelmeim áttörésére az igazán nagy motor számomra mindig is az volt, amikor valaki ezt mondta: “Ez lehetetlen!” vagy “Nem tudod megcsinálni!”

Mindig is ágyútűzként hatott rám ez a mondat. Édesanyám elmeséléséből nemrég derült ki számomra, hogy tanáraim beskatulyázva már egészen általános iskolás koromtól előre “meghatározták” képességeimet. A gimnáziumban és az egyetemen is – hála az égnek – voltak olyan tanáraim, akiktől azt hallottam, hogy belőlem már pedig nem lesz építész, vagy ezt és azt a feladatot már pedig nem fogom tudni megoldani! Hát, nekem csak ennyi kellett! Lett, és természetesen minden ilyen ötletet véghez vittem. Ez a varázsmondat mindig is nagy erőt adott, egészen akkorát, hogy a végletekig kitartva voltam képes tűzön-vízen átvinni terveimet.

Jelenleg már több, mint 90 napja végzek egy napi fél órás meditációt a félelmek kitisztítására. Hatására nemcsak azt érzem, hogy tisztulnak ki a félelmeim, de arra is rájövök, hogy milyen sok olyan félelem bújt meg bennem, aminek eddig nem is voltam tudatában. A meditáció nem csak ezeket segít feltárni és feloldani, hanem attól is “megvéd”, hogy bezárkózzak a saját kis világomba, ösztönöz arra, hogy még inkább kilépjek a komfort zónámból, és bele merjek vágni még több új dologba. Egyre inkább képes vagyok megfigyelni magamat és a megbújó félelmeket, és ahol látom, hogy van még mit csiszolni, abba még nagyobb bátorsággal vagyok képes belemenni.

Ha szeretnéd, hogy 2017-ben számodra is minden lehetséges legyen:

  1. Figyeld meg magadat, hogy mikor korlátozod, ostorozod és bántod magad a negatív gondolatokkal. Figyeld meg mely életterületeken történik mindez.
  2. Figyeld meg mi van mindez mögött. (félelem, fájdalom, frusztráció)
  3. Figyeld meg még mi van mögötte. Hova és meddig vezethető vissza az adott fájdalom vagy frusztráció?
  4. Nézőpont váltással menj bele, közelítsd meg egy új nézőpontból, ha kell kérj hozzá segítséget és és oldd fel!  Csak addig félsz, amíg bele nem mész, és rá nem jössz, mi van a félelem mögött!
  5. Élvezd ezt az utat, mert az egyetlen biztos a változás. Lépést tartani a változással pedig csakis úgy tudunk, hogy belemegyünk és áttörjük az újra és újra felmerülő félelmeinket!

Hajrá! 🙂

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire,  állandó frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a facebook oldalunkon is.