“Légy jelen!” Ezt nagyon könnyen mondjuk egymásnak, és sokan gondolhatjuk azt, hogy a jelenben levés az valami érzelmektől és gondolatoktól mentes állapot. De Jelen lenni valójában azt jelenti, hogy figyelemben vagyok, hogy észreveszem miben vagyok, és egyáltalán: észreveszem, hogy Vagyok. Tehát a “jelenben levés” első lépése, hogy tudom mi van bennem, mit élek meg és milyen érzelmi állapotok jellemeznek.

Éppen ezért sokkal fontosabbnak tartom sok esetben arra irányítani figyelmünket, hogy mit érzünk, hogy mi van bennünk.  Főleg nőként, hiszen mi az érzelmek nagymesterei vagyunk – ezt már a Hold tanításokból is tudjuk, hiszen a 11 holdpont állandó változása egy folyamatos érzelmi hullámzást eredményez női mivoltunkban.

Így a jelenbe kerülés útján első lépésként érdemes tisztába kerülni érzéseinkkel, változó érzelmi állapotainkkal, vagy épp azzal, hogy mennyire elfojtjuk, elnyomjuk vagy messze helyezzük magunktól érzéseinket.

“Érezd, amit érzel!” Ez volt az egyik tanárom fő mondata, amikor a fejlődés és a befele figyelés útjára léptem. Rengeteg mindenen segített át ez a mondat, és tudom, hogy a teljes Jelenbe érkezést én mindig csak azután tudtam megtapasztalni, miután megláttam, hogy mi van bennem, miután újraéltem, kioldottam és elengedtem azt, ami akadályozott abban, hogy tényleg a pillanatban legyek. Legyen ez akár egy berögzült gondolati séma, amit a félelem vagy a fájdalom vezetett, a harag, a csüggesztő érzések vagy bármi – a jelenbe számomra mindig az elengedésen keresztül vezetett az út.

A nehéz érzelmi időszakokban nagyon aktív az elménk, ilyenkor nehezen megy a Jelenre való figyelés. De a jóga, a meditáció és egy vagy több megtisztító és elengedő sirás mindig tud segíteni. Ezek által könnyebb a nyugvópontba érkezni, ahol végül tényleg Jelen lehetünk. Ekkor már könnyebben meg tudjuk hallani légzésünket a kézmosás közben, vagy meglátni a környezetünk szépségét, de amíg nem kapcsolódunk ahhoz, ami bennünk van, addig nagyon nehéz.

Így én azt tartom fontosnak, hogy először ne is a Jelenben levést keressük, hanem csak éljük meg azt, ami épp van bennünk… ez kezdetnek bőven elég. A figyelem által majd lecsillapodik bennünk a gondolati és érzelmi kavarodás, és ez az, ami biztos alapot ad a Jelenbe való megérkezésre.