Az Adi Shakti mantrának, hajnali hívásnak, hosszú Ek Ong Kar-nak nevezett mantra a kundalíni jóga egyik legerősebb meditációja.

Azt tartják róla, hogy harmóniába hozza és megnyitja a csakrákat, feltölt energiával, összekapcsol minket az Univerzális Tudattal, és megszabadít a karma ciklusától. De hát mi mást is várhatnánk egy erőteljes gyakorlattól? 🙂

Gyakorolhatod akár 3 perccel ( vagy 7 perccel, ahogy a vízöntő szádanán szoktuk), 11 perccel, 62 perccel 2,5 órával, vagy utóbbi változat arányosított csökkentésével is, mint pl. 37,5 perccel. Bármennyi idővel is gyakorolod, ez a meditáció biztosan, hogy nagy hatással lesz rád. Nekem augusztus 26. óta . (amiről itt is beszámoltam – fb poszt aug 26.) a napi gyakorlásom alapját képezi, jelenleg a 37,5 perces változat. Habár aznap egy 2,5 órás hajnali hívással indítottam, az élmény annyira felemelő és magával ragadó volt, hogy úgy döntöttem, adok egy esélyt ennek a meditációnak egy 40, 90 vagy akár 120 napos változatra is. Hát majd meglátjuk, meddig jutok ez úttal, mindenesetre bátran biztatlak, hogy gyakorold velem naponta, még akkor is, ha csak pár perced van rá.

Hogyan működik?

Ezt a mantrát a Vízöntő kor Ashtang Mantrájának is nevezik. Nyolc rezgésből áll. Megnyitja a solar plexust, ami következtében feltöltődnek az energiaközpontok. Így kiegyenlíti az összes csakrát. Közvetlenül hat a kundalíni energiára.  Összekapcsolja a Személyes Tudatot az Univerzális Tudattal. Lehet ez a reggeli gyakorlásod – szádanád is, de bármikor gyakorolhatod a nap folyamán.

A mantra így hangzik:

Ek Ong Kar Sat Nam Siri Wahe Guru

Kiejtése angol átírásban:: Ek Ooaaaaaaaan Kááááár, Szát Nááááám, Sz(i)ri, Wá-héégurúúú

Kiejtése magyar átírásban az eredeti Gurmukhiról: Ek Oan Kár, Szöt(i) Nám(u), Sri, WáHeGurú

Jelentése: Egy Teremtő teremtette a Teremtést. Igazság az ő neve. Az ő bölcsessége túlmutat a leírhatatlanon

A meditáció:

Felkészülés:

  • Póz: Könnyű ülés a földön, vagy ülj le egy székre egyenes gerinccel, és tedd a talpakat a földre
  • Szemfókusz: csukott szem
  • Légzés: a mantra határozza meg
  • Mudra: kezek Gjan mudrában: hüvelyk és mutatóujj összeér
  • Nyakzár: a meditáció ideje alatt használj végig nyakzárat, Jalandhara Bandhát: az állat enyhén húzd a mellkas felé, ezzel is egyenesíted a felső háti gerincszakaszt

Ez egy 2,5 légzés ciklusú meditáció, mely azt jelenti, hogy kettő egész + egy fél teljes belégzés után 3 szakaszban zengetjük a mantrát. Első szakasz: mély belégzés után húzd be picit a köldököd: Ek – nyomatékosan, röviden, a gyökér csakrából mondd. Oaaaaaaaan – hosszan a második, szakrális csakrából zengesd ki. Kááár – hosszan a harmadik, gyomor csakrából zengesd ki. Második szakasz: mély belégzés után Szát – röviden nyomatékosan a köldököt behúzva mondd. Náááám – hosszan a szívközpontból zengesd ki. Sri – röviden, lágyan mondd torokból. Harmadik szakasz (fél belégzés): Wá – nagyon finoman, röviden mondd a harmadik szem csakrából.  HéééGurúúúú – finoman, hosszabban zengesd ki a koronán keresztül. És kezdődik elölről. De ez a hanganyag sokat segít arra, hogy ráérezz a zengetésre, és hogy megtarts egy tempót:

Időtartam: gyakorold 2,7 vagy 11 perccel, 31-el, 37,5-el vagy 2,5 órával

Befejezés: belégzés, tartsd bent a levegőt néhány másodpercre miközben figyelmedet a 3. szemre fókuszálod, majd kilégzés és lazítsd

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire.

Foto: Charlottefoto