A kundalini jóga kitűnő és hihetetlenül hatásos eszköz arra, hogy rátaláljunk önmagunkra, felébresszük alvó potenciáljainkat, és kapcsolódjunk a felső énünkhöz. Sokféle misztikus dolgot hallani a kundalíni jóga erejéről, de lényegében csak egy egyszerű gyakorlat arra, hogy tudatosabbá váljunk a belső- és külső világunk valódi történéseire. A kundalíni jóga gyakorlata által képessé válunk arra is, hogy felismerjük és elengedjük a különböző álarcainkat.

A teljes tudatosság elérése – mind a belső- és külső világunkat illetően – nem egy könnyű feladat. Minél nagyobb éberségre teszünk szert, annál nehezebbé válik az út, hiszen kényelmetlen igazságok is elkezdenek feltárulkozni. De ez akármilyen nehéz is, voltaképpen az Igazság az egyetlen valóság, amelynek megélésére törekednünk kellene.

Külsőleg bizonyos szinten mindannyiunknak vannak álarcai a külvilág felé. Az élet nem mindig az, aminek látszik. Néhányan képesek kettős életet élni, amelyben például a nyilvánosság felé egy kedves, jóságos arcot mutatnak, az otthonukban viszont teljesen más emberek. Amikor a belső és a külső valóságunk ennyire szétkapcsolódik, akkor általában azzal vagyunk jobban elfoglalva, hogy a külvilág mit lát belőlünk, ahelyett, hogy felelősséget vállalnánk igaz önmagunk kibontakoztatásáért. Ha nem vállaljuk ezt a felelősséget önmagunkért, akkor a megoldatlan problémáink vagy a tudatalatti mintázataink előbb utóbb felszínre törnek és negatívan hatnak a körülöttünk lévőkre.

Álarcot nem csak a külvilág felé mutathatnunk, hanem saját magunk felé is, – amikor az igazságot saját magunk elől is elkendőzzük. De ha igazán mélyen belegondolunk, akkor saját magunk kellene, hogy legyen az a személy, akinek egyáltalán nem hazudunk. Ezt mégis azért tesszük, hogy az illuzórikus valóságunk ne sérüljön. A saját észlelésünk korlátai által vakká válunk önmagunkra.

Megdöbbentő, hogy mennyi mindent vagyunk képesek elkendőzni magunk elől. A maszk lehet annyira erős, hogy észre sem vesszük, hogy van. De lehetnek logikus okai is annak, hogy információt rejtünk el magunk elől, pl. mert nem állunk készen arra, hogy szembenézzünk valamivel, vagy az elrejtett információ sértené az önérzetünket, vagy teljes kontrollt akarunk gyakorolni az életünk felett, stb.

A fájdalom elől való menekülés emberi dolog, de kell, hogy legyen egy pont, ahol felelősséget vállalunk és megoldjuk a problémáinkat. Csak ez segíthet abban, hogy feloldjuk a nehézségeinket.

A külvilág így is úgy is folyamatosan rámutat a belső megoldatlanságainkra, melyekről igyekszünk nem tudomást venni, emiatt nagyon messzire nem is tudunk menekülni előlük. Amikor tudatossá válunk a belső gondjainkra, akkor a külvilágban magától megoldódik minden.

Ha szeretnél mélyebben foglalkozni e témával, akkor itt van ez a nagyszerű meditáció a maszk megtörésére. Ez a meditáció abban az esetben is nagyon jó, ha már egy ideje ugyanazon probléma körül forogsz, vagy nehezen engeded bele magad egy nehéz érzelembe. Magán a gyakorlaton túl hihetetlenül hasznos lehet, ha mellette naplózol és leírod a tapasztalásaidat, hogy ezzel is még jobban emeld a tudatosságod.

 

Meditáció a maszk megtörésére

POZÍCIÓ: Ülj könnyű ülésben egyenes gerinccel.

MUDRA (KÉZTARTÁS): Helyezed a kezeidet nyitott lótuszba a szívcsakra elé. A tenyerek töve összeér, a hüvelykujjak legfelső perce az ujjak oldalán érintik egymást, ugyanígy a kisujjak is. A többi ujjad tartsd széttárva, de ne mereven. Mint egy kinyílt virág. És az ujjak felfelé mutatnak. A mudrát végig tartsd a meditáció egyes részei alatt.

SZEMEK: 1/10-re nyitvan, vagy ahogy jól esik.

LÉGZÉS:

1.rész: Az alábbi szegmentált pranayam (légzőgyakorlat) felkészít a mantrazengetésre. Orron át lélegezz be, de csak ⅓-ig töltsd meg a tüdőd, tartsd vissza a lélegzeted 15 másodpercig, majd lélegezz be még egy harmadot, ismét tartsd a levegőt 15 másodpercig, végül töltsd meg teljesen a tüdőd az utolsó harmad belégzésével, tartsd 15 másodpercig, majd lélegezz ki orron át. Folytasd 15 percig. (Gyakorlással a levegő benntartást felfejlesztheted háromszori 20 másodpercre.)

2.rész: Zengesd a mantrát 11 percig.

3.rész: Ismételd meg az első részt még 5 percig.

Teljes idő: 31 perc.

MANTRA: Zengesd az alábbi mantrát változatlan ritmusban tetszőleges dallammal

Har Jee Har Har Har Har Har Jee

(Ha szeretnél hozzá zenét használni, ez a Sat Nam Jóga ajánlása)

Magas vérnyomás esetén és várandósság alatt ne végezzünk levegő benntartást. (Szerk.)

Megjegyzés:

A mantra jelentése: “Ó, Lelkem, (a teremtő) Isten, Isten, Isten, Isten, ó, Lelkem”. A Har az Isten szubtilis végtelenségét szinte azonnal tapasztalattá manifesztálja.

A mantra szimmetriája magát Végtelen Kreativitás állapotát fejezi ki. Megnyitja a lelket, hogy igaz legyen, s az elmét, hogy az én valódi identitásához kpacsolódjon.

A mudrában a hüvelykujjak érintkezése azt fejezi ki, hogy ‘Vagyok’, a kisujjaké pedig azt, hogy ‘Legyek”. A három széttárt ujj a múlt, a jelen és a jövő. S középen van az, ahogy Te vagy, és ahogy a Lelked kivirágzik, amelyet minden idő szolgál.

Ez a mudra a lényed esszenciájából kapcsol össze az élet áramlásával; a szubtilis és elektromágneses formája beállítja a szívközpont kisugárzását és lehetővé teszi, hogy a szavaid eljussanak az elméd mélyére, hogy képessé válj egy újfajta viselkedésre.

Forrás: Spirit Voyage, 3HO

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire,  állandó frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és az Instagram oldalunkon is.