Hányszor érezted már azt, hogy valami hátráltat, valami visszahúz?

Hányszor okoltad már a külső körülményeket, a környezetedet, a családodat, az aktuális politikai helyzetet, a szakmád helyzetét, a férfiakat, a nőket…? Pedig sikertelenségeid mögött valójában egyetlen hátráltató dolog van: önmagad. Te vagy az, aki saját magad útjában állsz. Te vagy az, aki nem engedsz, nem nyílsz, nem cselekedsz, vagy nem vállalod a felelősséget egy-egy adott helyzetben.

„Nincsen ellenséged. A legnagyobb ellenséged: önmagad. Az önpusztító tevékenységünk és önellenségeskedésünk akkor jelenik meg, ha nem fogadjuk el önmagunkat. Ösztönösen elutasítjuk önmagunkat. Mi állunk saját sikerünk és teljesítményünk útjában azzal, hogy megtörünk, hogy nem vagyunk állhatatosak. Ez a megtorpanás az ego kifejeződése, egy kísérlet arra, hogy birtokoljunk valamit az adott tér-időben. Az önellenségeskedésünk tart vissza attól, hogy megtapasztaljuk az élet ajándékát– azt a képességet, hogy megtapasztaljuk valódi önmagunkat és szembesüljünk önmagunkkal a Végtelen Tudatban.” (Yogi Bhajan)

Ez a meditáció abban segít, hogy legyőzd önmagadat, hogy felhagyj az önpusztító tevékenységek ciklusával. Segít, hogy kialakuljon benned az állhatatosság, s lehetővé teszi, hogy összhangban maradj a belső, alapvető igazságoddal, miközben gyakorlása örömet hoz életedbe.

Ha naponta végzed, hatalmas változást tapasztalsz majd életedben.

kundalini meditáció

Testtartás: Ülj egyenes gerinccel, könnyű ülésben, enyhe torokzárral. Tarts fent egy éber jelenlétet.

Mudra/kéztartás: Felkarod legyen lazán a tested mellett, az alkarokat emeld a szívközpont magasságába. Zárd a kezeket ökölbe, a hüvelykujjak felfele mutassanak, és így tedd egymás mellé a két öklödet. Nyomd egymásnak a kezeket, érjenek össze teljesen. A tenyerek egymás felé néznek. Mindeközben a felső tested legyen nagyon egyenes.

Szemfókusz: Az orrhegyed irányába nézz lazán, 1/10-re van nyitva a szem.

 

 

Légzés: Ezt a légzésritmust kövesd folyamatosan:

  • Belégzés az orron
  • Kilégzés a szádon
  • Belégzés a szádon (mindig mélyen mélyen)
  • Kilégzés az orron

Időtartam: Kezdd 3 perccel, majd fokozatosan fejleszd fel 11 percig a gyakorlást. Gyakorold naponta minimum 40 napig, de ne tovább, mint 22 perc.

Befejezés: Belégzés: nyújtsd felfele a kezeket a fej fölé. Tarts meg ezt a pózt, miközben még három mély lélegzetet veszel. Majd lazíts.

Az otthoni gyakorláshoz bővebb segítséget itt találsz! 

© The Teachings of Yogi Bhajan

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire.