Ahhoz, hogy valódi ünnepeket éljünk meg, tudnunk kell, hogy mit jelent számunkra valójában az ünnep.

Mondhatjuk azt, hogy karácsonykor Jézus születését ünnepeljük, vagy hogy a szeretetet, a fény újjászületését. De spirituális értelemben ez a nap valami igazán mély tartalommal bír: Jézus az Isteni Tudatosságot élte, szimbolizálta és tanította, abban az időben, amikor a szeretet és a tisztaság feledésbe merült. Azért jött, hogy felélessze a szeretetet az emberek szívében, hogy a szeretetet válasszuk a gyűlölködés, utálat és a harag helyett. A fényt a sötétség helyett.  Kétezer év eltelt, még több tanítótól hallottuk ugyanezt az üzenetet, de éljük is-e mindezt?

Mindegy, hogy Krisztus-tudatosságnak vagy spirituális felébredésnek hívjuk, minden Egy. A kérdés, hogy képesek vagyunk-e ezzel a tudatossággal élni szívünkben? Az ünnep napjai erre emlékeztetnek minket.

Jó érzés az ajándékozás, de még jobb érzés az, ha valójában ki tudjuk nyilvánítani szeretetünket.

Ez történhet ajándékkal, kedves szóval, figyelemmel, szívességgel, érintéssel, de vajon képesek vagyunk-e úgy kifejezni a szeretetet, ahogy a másiknak a legjobb?

Ahhoz, hogy a fényt, a szeretetet és a békét erősítsük szívünkben, van néhány dolog, amit tehetünk:

  1. Legyünk Jelen – A helyett, hogy arra koncentrálnánk, hogy mit nem fejeztünk még be, és mi hiányzik, próbáljuk megélni a pillanat varázsát. Lélegezzük bele magunkat a pillanatba, akár a karácsonyi levest kavargatjuk, akár éppen a fát díszítjük. Az ünnep már elkezdődött, nem akkor válik azzá, amikor minden elkészül úgy, ahogy terveztük. Az ünnep a szívünkben él.
  2. Adjunk elég figyelmet és értékes időt a másiknak – Ez sosem pótolható. Viszont az a plusz sütemény vagy a plusz menü senkinek sem fog feltűnni, ha nem lesz az asztalon.
  3. Kapcsolódjunk le! (a telefonról, TV-ről, rádióról, internetről) A következő napokban nem a közösségi média, az emailek és a TV az, ami fontos. Helyette viszont beszélgethetünk, játszhatunk, kimehetünk a szabadba vagy felolvashatunk egymásnak könyvekből.
  4. Ajándékozzuk meg önmagunkat is – Engedjük meg magunknak is az ünnepet. Amikor a körülöttünk lévők picit elcsendesednek, vegyünk egy meleg teát a kezünkbe, takarjuk be magunkat, merüljünk bele kedvenc könyvünkbe, vagy csak meditáljunk kifele az ablakon nézve, a kedvenc helyünkön a lakásban, vagy vegyünk egy jól eső, meleg fürdőt. Bármit, ami számunkra önmagunkról és a kényeztetésről szól, engedjük meg szintén ezen napokban.
  5. Engedjük el azt, amin már nem tudunk változtatni. – Ha nem sikerült úgy ez az év vége, ahogy terveztük, akkor is próbáljuk meg most ezt elengedni. Csak a pillanatot és az ünnepet rontjuk el azzal, ha máson agyalunk.
  6. Bocsássunk meg minden létező és képzelt ellenségünknek. A megbocsátással saját magunkat szabadítjuk fel.

És Neked mit jelent a karácsony?

Békés, meghitt, szeretetteljes ünnepeket kívánok!

2019-ban folytatjuk. Sat Nam,

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire,  állandó frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a facebook oldalunkon is.