A kundalíni jógában létezik egy mantra, amit gyökérmantrának hívunk. Ez a gyökerek gyökere, az alapok alapja, minden tanítás ide vezethető vissza, minden lényegeset tartalmaz. Így méltán nevezhetjük a kundalíni jóga alapmantrájának is.

A tanítások a Mul Mantrát a „megvilágosodás balladájaként” is említik, hiszen képes eltörölni a végzetet, megváltoztatni sorsunkat, miközben bőséget hoz. Szembesít félelmeinkkel, és feloldja azokat, miközben leföldel és egyensúlyt teremt.

Így ha csak egy mantrát kéne mondanom, hogy mivel dolgozz, ami igazán nagy változást tud hozni életedbe, a Mul mantra lenne az. És nemcsak napokig, hanem hetekig, hónapokig, évekig, vagy akár egészen életed végéig gyakorolhatod.

A Mul Mantra Guru Nanaktól, a szikh hagyomány első gurujától származik. Az a mondás járja, hogy egyik reggel Guru Nanak, amikor a gyakorlását végezte, eltűnt a vízben. Alámerült, és nem tért vissza három napig. Azt hitték, meghalt. Amikor újra látták az emberek, arról számoltak be, hogy különös fényesség veszi őt körbe. Az első dolog, amit visszatérése után kimondott, ez volt:

„Ek Ong Kar”, vagyis, minden egy. Egy a teremtő, és a teremtő minden dologban és tettben megjelenik. Mindannyian összekapacsolódunk, mindannyian a Teremtő része vagyunk. Majd kiegészítette még néhány sorral, így jött létre a Mul Mantra:

 • Sat Nam – Az Igazság a Nevem, az identitásom, az Igazságot képviselem.
 • Karta Purakh – Kreatív létezők vagyunk. Azért létezünk, hogy azt tegyük, ami Isten akar, hogy tegyünk. Ez a valódi természetünk.
 • Nirpho, Nirvair – Az igaz identitásunkat élve félelem és bosszú nélkül élünk.
 • Akal moorat – A halálon túli létezésünkre utal.
 • Ajoonee – Születésen túli, vagyis nem tisztán a halál és újjászületés ciklusában létezünk.
 • Saibhung – Szuverének és autonómok vagyunk, de a teljességgel integritásban cselekszünk.
 • Gur Prasad – Hogyan tudjuk megtapasztalni mindezt? A Gur Prasad által, az áldás által, ami a guru kegyelméből és érintésén keresztül, a tanítások által érkezik.
 • Jap! – Ismételd, vibráld tudatosan, meditálj rajta.
 • Aad Such, Jugaad Such, Haibhee Such, Nanak Hosee Bhee Such – Meditálj azon, ami igaz volt a kezdetekkor, minden korban igaz volt, és most is igaz, Nanak azt mondja, igaz lesz mindörökké.

Az egész mantra egy iránytű, ami Isten felé mutat. Nem Istent írja le, Isten leírhatatlan, hanem irányt mutat az isteni felé. Ez a mantra egy technológia, egy leírás, és egy technika is egyben. Azt az alapvető tudatosságot jeleníti meg, ami mindannyian fejleszteni szeretnénk, ami lelkünk alapvető rezgése. Technikailag ez a mantra képes összekapcsolni gyakorlóját a Végtelennel. Ezt a technikát úgy hívjuk, hogy sahej sukh dyan. A sukh komfortot jelent, a sahej azt jelenti, hogy könnyen, a dhyan pedig a meditáció mélységére utal. Vagyis ez egy komfortos, könnyed és mélyre ható technika, ha meditációként használod, zengeted.

A Mul mantra a mantrák közül azért is a legfontosabb mantra, mert hangjai tartalmazzák a leghatásosabb mantrák hangjait, a legmagasabb rezgésű hangokat. Guru Nanak, a megvilágosodott Guru nemcsak tanító és gyógyító volt, hanem a nyelvek nagymestere, és nagy utazó is. Utazásai alatt sok nyelvvel és sok hanggal találkozott, és a legmagasabb rezgésű hangokból született meg a Mul Mantra, és alakult ki a gurmukhi nyelv.

Guru Nakak azt mondta, hogy valójában csak akkor vétkezünk, ha elfeledjük valódi identitásunkat (erre utal a kundalíni jógában sokat használt Sat Nam mantra, amivel elismerjük a legfőbb igazságot, a valódi identitásunkat, és ezt vibráljuk), ha elfelejtjük esszenciánkat és azt, hogy a mi saját rezgésünk a lelkünkben lévő Guru, az isteni rezgése. Amikor felismerjük ezt az állapotot, amiről a Mul Mantra szól, akkor az Univerzális Tudattal összehangoltan cselekedhetünk, nem egóból, hanem a lelkünk mély mivoltából, felébredett intuícióból és intelligenciából.

Habár már indiai utazásomról több beszámolót is írtam, arról még nem sokat nyilatkoztam, hogy mit csináltam valójában Indiában, hogy mit tanultam, illetve mivel foglalkoztam az utazásom alatt. Végtelen hálás vagyok a sorsnak, hogy az utam Indiába vezetett, ahol Parvinder Singh Khalsa által a gurmukhi nyelvvel ismerkedhettem meg közelebbről. Erről majd egy külön bejegyzésben tervezek írni. Miután több mint 3 hétig naponta 4-5-6 órában a gurmukhi nyelvet, az írásjeleket és a hangokat tanultam, elkezdtem újra dolgozni a Mul Mantrával is. Már évekkel ezelőtt dolgoztam vele, akkor kora reggel recitáltam 108- szor naponta. Indiában az első néhány napban csak és kizárólag a Mul Mantrát ismételgettem folyamatosan. Rá bő egy hétre megadatott számomra az a lehetőség, hogy ellátogassak Goindwalba, Guru Amar Das ( a 3. szikh guru) által épített templomba (Gurdwaraba), ami a 84 lépcsőjéről méltán vált híressé. A  tanítások azt tartják, hogy ha mind a 84 lépcsőt végigjárjuk és elzengetünk egy mantrát, annak különösen felerősödik a hatása, sőt, ha a Japjival (a szikhek reggeli imájával) tesszük meg ezt, akkor ezzel 84 millió megelőző életünk karmáját törölhetjük el. A szikhek ezen szent helyén én már egy “eredetibb” kiejtéssel dolgoztam a Mul Mantrával tanárom javaslatára. Sőt, rá bő két hét múlva újra visszatértem, amikor már nemcsak a mantrát zengettem el, hanem minden egyes lépcsőfok után meg is merültem a szent vízben. A mantra vízzel és víz nélkül, lépcsőkkel és lépcsők nélkül is természetesen hatalmas átalakító erővel bír. Én most az utazásom óta újból naponta zengetem, és hatalmas változást hozott életembe az elmúlt két hónapban.

Eredeti Gurmukhi írásban a Mul Mantra: ੴ ਸਤਿ ਨਾਮੁ ਕਰਤਾ ਪੁਰਖੁ ਨਿਰਭਉ ਨਿਰਵੈਰੁ ਅਕਾਲ ਮੂਰਤਿ ਅਜੂਨੀ ਸੈਭੰ ਗੁਰ ਪ੍ਰਸਾਦਿ ॥ ਜਪੁ ॥ ਆਦਿ ਸਚੁ ਜੁਗਾਦਿ ਸਚੁ ॥ ਹੈ ਭੀ ਸਚੁ ਨਾਨਕ ਹੋਸੀ ਭੀ ਸਚੁ ॥੧॥

Az egész mantra összeolvasva angol átírásban:

 • Ek ong kaar, sat naam, karataa purakh, nirbho, nirvair
 • Akaal moorat, ajoonee, saibhang, gur prasaad. Jap!
 • Aad such, jugaad such, Hai bhee such, Naanak hosee bhee such.

Mul mantra kiejtése magyarul az eredeti gurmukhiról átírva:

Ek Oan Kár, Szöt(i) Nám(u), Körötá Purökh(u), Nirpöu, Nir(ö)ver(u), Ökál(ö), Muröt(i), Ödzsuní, SzePán, Gur(ö) PröSzád(i), Dzsöp(u), Ád(i) Szöcs(u), Dzsugád(i) Szöcs(u) He Pí Szöcs(u), Nánák(ö) HoSzí Pí Szöcs(u)

A Mul Mantra jelentése:

Egy a Teremtő. Igazság az ő neve. Nincs benne félelem, düh, túlmutat halálon és születésen, megvalósította önnmagát, a belső tanító bölcsessége és áldása által. Ismételd mindezt, meditálj ezen! Ez igaz volt a kezdetekkor, igaz minden korban, most is igaz, oh Nanak, ez mindörökké igaz lesz!

Hogyan használd a Mul mantrát:

Zengetheted naponta 11 percig, de akár több óráig is, viszont érdemes kitartanod a gyakorlással 40 napig, és megfigyelni a benned végbemenő változásokat. 40 nap kell ahhoz, hogy megváltoztassunk, hogy megtörjünk egy szokást, 90 nap, hogy elültessünk egy új szokást a tudatos és tudatalatti elménkben egyarátn, 120 nap, hogy megerősítsük az adott szokást, és 1,000 nap, hogy mesterévé váljunk.

Az én tapasztalatom az, hogy ez a mantra azonban már néhány nap után is hatalmas változást hozhat életünkbe, a tiéd mi? Mantrára fel! Sat Nam 🙂

A Mul Mantráról még többet Mool Mantra napon tudhatsz meg, ahol Mia és  Kriszta fog beavatni a gurmukhi hangok és a mantra rejtelmeibe minket.

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire.