A köznapi beszédben nem sok szó esik manapság a nemességről, azonban a jóga tanításokban gyakran találkozunk vele, mint az egyik legfőbb női erénnyel. De mit jelent a nemesség és ki lehet nemes?

Nemes nemcsak csak az lehet, aki nemes családba születik. Az igazi nemesség egy olyan erény, amelynek műveléséért tenni kell, nem lehet elnyerni pusztán azzal, hogy ez vagy az a családnevünk. A nemesség tehát nem csak születési előjog, hanem tulajdonság, egyfajta létminőség.

Habár manapság már nincs annyira meghatározó társadalmi szerepük a nemes családoknak, mint régen, mégis ha egy kicsit belegondolunk abba, mi jellemezte a tiszta szándékú nemeseket, megérthetjük ezen erény jelentőségét, amelynek gyakorlására igen nagy szükség lenne a mai világunkban.

Amellett, hogy a nemesség kiváltságokat jelentő rang is volt régen, hatalmas felelősség nehezedett e társadalmi osztályra: fő politikai és gazdasági hatalmat birtokolta, egyes helyeken ők intézték az állam ügyeket, és az ő feladatuk volt az ország védelme, közülük kerültek ki az uralkodók és fejedelmek. Valószínűleg korrupt hatalomvágyók mindig is voltak, de léteztek igaz nemesek, akik elsősorban valóban a társadalom biztonságát, megélhetését és jólétét szolgálták, erőforrásaikat és kiváltságaikat a köz érdekében mozgósították és használták. Az, hogy az erényeiket semmilyen körülmények között nem adták fel, igazán erős emberekké tette őket, s az ebből született erély volt az, ami megteremtette a tekintélyüket az emberek körében.

A mai világban erre példát sajnos nem nagyon látni már…

A Föld anya forrásainak kizsákmányolása, a kapitalizmus, a korrupció, az, hogy a legtöbb politikust a hatalom megnyerése és megtartása motiválja, semhogy a közjó és a társadalom szolgálata, mind azt üzenik, hogy egy olyan világban élünk, ahol a holnap nem számít és előre jutni, felemelkedni pénzzel és hamis csillogással lehet. S ahhoz, hogy hatalomhoz jussunk az erényeinket és igaz értékeinket vagyunk kénytelenek feladni. Sőt, ami még ennél is szomorúbb, olyan élethelyzetbe is kerülhetünk, ahol a belső igazságunk feladásával a túlélésért kell fizetnünk.

De ne felejtsük el, ha feláldozzuk a belső értékeinket és feladjuk az erényeinket azért, hogy rövid távú élvezetekhez vagy más előnyökhöz jussunk, hosszú távon olyan nagy árat fizetünk, ami felbecsülhetetlen veszteség… ez pedig önmagunk elvesztése.

De mégis, mit tehetünk?

“Egy fecske nem csinál nyarat” – gondolhatnád. Én ennél optimistább vagyok, és azt gondolom, hogy de igen, csinálhat! Magunkon kívül semmit nem tudunk megváltoztatni, a világot nem tudjuk megváltoztatni, nem tudjuk jobbá tenni, de önmagunkat igen!

S az, hogy hatással vagyunk a környezetünkre, s ezzel együtt a világra is, nem kérdés. Ez különösen igaz ránk, nőkre. Hiszen, ahogy Yogi Bhajan is tanította, minden a nővel kezdődik, és minden a nőből indul ki. Anyaként mi vagyunk a Földre érkező lelkek első tanítói, társként mi inspirálhatjuk a mellettünk álló férfit, nőként mi vagyunk a környezetünk megteremtői, a termékenység jelképei, mint ahogy a Föld anya táplálja az életet, úgy mi nők is tápláljuk a gyermekeinket, s átvitt értelemben, mindent, amivel kapcsolatba kerülünk. Ez így történik akkor is, ha akarjuk, ha nem. De nem mindegy, milyen minőségű energiákkal alakítjuk a környezetünket, mit sugárzunk a világba, s milyen példát mutatunk gyermekeinknek.

Persze, ahhoz, hogy megtartsuk kisugárzásunkat és méltóságunkat a legnehezebb körülmények közepette is, bizony nagy erő kell.

Létezik az erőnek egy kiapadhatatlan, végtelen forrása. Ez a forrás mindannyiunkban ott van. Ezt az erőt Adi Shakti-nak hívják, ez Isten teremtő ereje, amellyel a világot teremtette meg, ez az elsődleges erő egy feminin minőségű erő, mely minden nőben megvan, csak fel kell éleszteni, s kibontakoztatni.

S az erő az, amelyből ki tud bontakozni a nemesség erénye. A jógikus tanítások szerint a lélek alaptermészete a nemesség. Természetszerűleg megjelenik, amikor a lelkünkhöz kapcsolódunk, s az igaz fényünk és tiszta teremtő erőnk által éljük az életünket.

Tehát a nemességet a lélekhez való tudatos kapcsolódás és a belső teljesség megélése által lehet művelni.

A nemesség minden méltóság forrása. Egy nemes nő nemességet ‘szül’ az élet minden területén. A legfelismerhetőbb jele a nemességnek, hogy állandó. Egy nemes nő mindig és mindenhol nemes. Néhányan másképp viselkednek a gazdagokkal és a szegényekkel, de aki nemes, sosem tesz ilyet, mindenkit egyenlőnek, egyenlően értékesnek tekint. Az Isten előtti egyenlőség megtestesítője. A magatartása minden körülmények között változatlan, a nehéz időkben és nyomás alatt is őrzi a méltóságát. Soha nem adja fel az erényeit és értékeit semmilyen üzletért vagy előnyért, még csak meg sem kísérti ez a gondolat.

A nemességet megjátszani nem lehet, még akkor sem, ha valaki pontosan tudja milyen módon viselkednek illetve beszélnek a nemes emberek. Az igazi nemesség erény, az isteni természet manifesztációja.  Amikor megjelenik a nemesség, akkor az eltávolít minden haragtól, nehezteléstől, vágyakozástól, kísértéstől, mohóságtól az erénytelen és bűnös élettől. Egy olyan kvalitással ruházza fel az egyént, amely által képes hatás nélkül hatni.

Egy nemes nő odaadó és kitartó. Egy nőnek semmi sem áll jobban, mint a nemesség, mondta Yogi Bhajan. Nincs az a smink, az a műszempilla, az a frizura, az a plasztikai műtét, ami olyan ragyogást és szépséget kölcsönözhet egy nőnek, mint az, amikor a belül megélt női erejéből kibontakozó fényt és nemességet sugározza. Ez a nő tiszta és igaz ragyogása.

Hogy megleljük önmagunkban az Adi Shakti erejét, és hogy mélyebben kapcsolódjunk női oldalunkkal, április 27-től újra megnyitjuk “A Nő ereje” online programunkat, melyre téged is szeretettel várunk! A részletekért kattints ide:
http://satnamprogram.hu/

Tetszett az írás? Ha szeretnél más hasonló jellegű írást olvasni hétről-hétre jógáról, meditációról, tudatos életmódról, iratkozz fel Mia rendszeres leveleire,  állandó frissülő egyéb tartalmainkat pedig kövesd a Facebook és az Instagram oldalunkon is.