Az elmével kapcsolatban a kundalíni jóga tanításaiból értettem valójában meg, miért nem csak a pozitív üzenetek befogadása szükséges életünkben.

Habár a New Age-s „gondolkodj pozitívan” üzenet sok kaput megnyitott bennünk az elmúlt években, azt tapasztalom, hogy a pozitív gondolkodást sokszor úgy fordítjuk le maguknak, hogy mindenre ráhúzzák a pozitivitás leplét, egyfajta kibúvóként, megpróbálva elnyomni a mély fájdalmakat és érzelmeket. Pedig ez csak egy ideig-óráig mehet így. A pozitív gondolkodás igazi üzenete: a megoldás centrikusság, ami természetesen nélkülözhetetlen a mai világunkban, ahol minden órában minimum 5 feladatot „kell” megoldanunk. De biztos, hogy meg kell ennyit oldanunk?

Ezt tovább elemezve feltárul elménk 3 aspektusa.

Az 5 feladat megoldása sokszor a Pozitív Elme üzenete. Nem biztos, hogy ténylegesen az 5 feladat megoldása a valódi feladatunk. Lehet, hogy ebből az ötből elég lenne kettőt választanunk, amit szívvel-lélekkel vagyunk képesek megcsinálni. Ha ebből az üzenetből kifolyólag túlvállaljuk magunkat (ami azt tapasztalom igen gyakran előfordul sokunkkal), egy idő után bekapcsolhat a negatív elme „Nem  akarok több feladatot megoldani” üzenete.

Tehát van olyan helyzet, amikor bizonyos feladatokra nemet kell mondanunk, vagy olyan, amikor el kell futnunk. A Negatív Elme mindig a védelmező szerepet tölti be. Ha egy oroszlán futna felénk, egyből azt az üzenetet kapnánk elménktől, hogy fussunk, vagy vajon elgondolkodnánk-e azon, hogy megszelidítsük inkább?

Amikor a pozitív elme balt a negatív elme jobbat üzen, honnan tudjuk merre menjünk? Nos, az egész jóga, meditáció és mindenféle befele figyelés lényege valójában a Semleges Elmével való kapcsolatunk kiépítése. Amikor semleges elméből, a valódi középpontunkból kapjuk a válaszokat, pontosan tudni fogjuk mikor és mit cselekedjünk, mi számunkra a legjobb. A semleges elme, mintegy vezetőként kapja a pozitív és negatív üzeneteket, hogy aztán kiértékelje azt. Nem véletlenül mondjuk a magyar nyelvben, hogy számolj el 10-ig, mielőtt megszólalsz. Összesen 9 másodpercre van szüksége a semleges elmének ahhoz, hogy bekapcsoljon, értékeljen és válaszokat küldjön. Ez éppen egy nagy levegővétellel és kifújással egyenlő. De üzeneteket csak akkor kapunk, ha ténylegesen szükségünk is van rá. A semleges elme felel azért is, hogy minél inkább reagálás nélküliek maradhassunk, ahol nincs ítélet csak figyelem. Akinek erős a semleges elmével való kapcsolata, az képes figyelemben maradni ítélet, komment és reagálás nélkül. Annak elméje tisztább, kevésbé zavarják a csapongó gondolatok.

Az elmének e három aspektusa mindannyiunkban máshogy működik. Van akinek egyik, van akinek a másik az erősebb, van akiben mindhárom kiegyensúlyozott. A cél mindig az utóbbi, hiszen ekkor tudunk igazán rugalmasak és kreatívak maradni, és mindinkább visszatükrözni lelkünk fényét.

Hogyan tudjuk fejleszteni a semleges elmével való kapcsolatunkat és kiegyensúlyozni a többi elmét? A kundalíni jógában léteznek meditációk kimondottan az elmék kiegyenlítésére és a semleges elmével való kapcsolatunk fejlesztésére. Természetesen a sok-sok meditáció, a befele figyelés, a csöndbe való megérkezés már önmagában segít, hiszen pont ebből a csöndből, a semlegességből születhetnek meg a valós válaszok.

Nézzük lebontva, hogyan épül fel a 3 elme és mi a szerepük.

A három elme szerepe:

  • Negatív Elme: reagál és megvéd, a túlélésért felelős, a lehetséges veszélyeket kutatja. Minden fájdalomra érzékeny és megóv minden erőtől, ami összezavar, vagy elpusztít
  • Pozitív Elme: keresi a lehetőségeket, a gyönyört, a kielégülést, hogy hogyan tudjuk a dolgokat használni a tapasztalás érdekében. konstruktív, kockázatvállaló és aktív
  • Semleges Elme: anélkül értékel, hogy ragaszkodnánk saját valóságunkhoz. Megfigyeli a pozitív és negatív elme tevékenységét, felmér és értékel, tükrözi a lélek egyediségét

 

Ha tetszett az írás, és szeretnél még több hasonló bejegyzést olvasni, iratkozz fel az oldalsávban található hírlevél ablakba! Követhetsz facebookon, hozzászólhatsz a témákhoz kommentben vagy a facebook csoportunkban, esetleg az instagramon!